ЗУСТРІЧ ДІЛОВОЇ ЕЛІТИ

Учасники Х Міжнародного економічного форуму у Трускавці активно використовували його для пошуку ділових партнерів, промоції проектів та регіону

Велика кількість представників бізнесу і передовсім потужних підприємницьких структур, активність під час обговорення проблем, які перешкоджають розвиткові підприємництва свідчать, що Львівщина, як і Україна загалом цікавлять західних інвесторів. А представники влади готові до діалогу задля того, аби "зелене світло" відкрило шлях інвестиціям у регіон та країну.

Як ми себе репрезентуємо

Розмови були відвертими, але не завжди приємними: потенційні партнери нарікали на хронічні болячки нашого суспільства - розквіт корупції та, звісно, бюрократичні лабіринти, які відбивають бажання у ділових людей із Заходу мати справу з українським бізнесом. Навчені негативним досвідом, вони і самі дорогу в Україну забули, і партнерам відрадили. А підрахунку втрачених активів та недоотриманих прибутків, на жаль, не ведеться. Це насамперед стосується транскордонної співпраці - прикордонні райони України могли б мати зиск зі свого вигідного розташування, як це робили свого часу сусідні Польща, Румунія, Угорщина, які залучали ресурси Євросоюзу на розв'язання гострих проблем, хоча не були членами ЄС.

Як наголосив віце-прем'єр Віктор Тихонов, уряд напрацював концепцію Державної програми розвитку транскордонного співробітництва України на 2012-2015 рр. Адже транскордонна співпраця є одним із ефективних механізмів зближення з Євросоюзом, а євроінтеграція залишається пріоритетною в зовнішній політиці України та орієнтиром у проведенні внутрішніх реформ, ініційованих Президентом України Віктором Януковичем.

На думку голови Наглядової ради концерну "Галнафтогаз" Віталія Антонова, реалії змушують одночасно із реалізацією реформ вчитися репрезентувати себе, бо нерідко і регіони, і держава загалом нагадує оту невмілу господиню, яка вміла готувати, та не вміла подавати. Україні, за словами підприємця, потрібно системно і авторитетно доносити інформацію світовій спільноті, посилити позитивний піар - від цього залежить оцінка країни та прийняття рішень інвесторами. В умовах конкуренції у світі необхідно відстоювати власні інтереси і не боятися рекламувати себе.

Футбол й інвестиційні потоки

Вагомим аргументом, здатним, за словами міського голови Львова Андрія Садового, "зруйнувати берлінську стіну", що відокремлює Україну від кордону з Євросоюзом, має стати успішна підготовка та проведення "Євро-2012". Але ніхто, зрозуміло, не сподівається, що достатньо запросити інвесторів у регіон чи державу, і фінансові потоки одразу ж потечуть в Україну. Зацікавити західних прагматиків вкладати кошти у розвиток регіону можна лише, створивши сприятливе інвестиційне середовище. Відсутність комфортних умов для ведення бізнесу гальмує реалізацію низки успішних проектів.

Львівщина, переконаний голова Львівської облдержадміністрації Василь Горбаль, приречена бути лідером у залучення інвестицій. Хоча не лише у лідерстві справа: реалізувавши низку проектів, представлених на Форумі, вдасться суттєво покращити економіку деяких територій області. Приміром, чимало труднощів виникає на шляху втілення такого перспективного проекту, як будівництво шахти "Любельська" з видобутку коксівного вугілля. Голова правління цього підприємства Борис Покрасс, звісно, не розраховував одразу знайти на форумі інвестора, готового вкласти $600 млн у будівництво, але такий "дебют" може бути цілком успішним. Адже новозбудована копальня буде однією із найпотужніших в Україні, з надр якої щорічно видобуватимуть до 6 млн тонн коксівного вугілля. Однак не просто виявилося подолати стіну недовіри, розповів Борис Покрасс, - подібних проектів інвестори остерігаються, адже за останню чверть століття на пострадянському просторі не споруджено жодної шахти, існує також проблема законодавчої бази, бракує спеціалістів. Довелося залучати фахівців найвідоміших фірм світу, високий авторитет яких є для ділових кіл гарантією достовірності геолого-розвідувальних, прогнозних показників. Відтак можна бути впевненими, що за 4,5 року "Любельська" видасть на-гора перші тонни чорного золота і в новій копальні працюватиме 2 700 шахтарів, на роботу запросять насамперед гірників із вже закритих копалень.

Енергетика і екологія

За кількістю презентованих на форумі потужних проектів переважали пропозиції паливно-енергетичного комплексу, що цілком зрозуміло за нинішньої непростої ситуації із забезпеченням енергоносіями. Сусідня Польща, приміром, зацікавилася проектом відновлення експорту електроенергії, що її генерує Добротвірська ТЕС. Для цього планують добудувати ще один енергоблок, що дасть можливість не лише відновити, а й збільшити обсяги експорту. З відповідними пропозиціями обласна влада уже зверталася до Президента та Прем'єр-міністра України.

- Присутність на форумі німецьких фахівців започаткує співпрацю із Стебницьким ДГХП "Полімінерал": спеціалісти із Тюрінгії досліджуватимуть карстові порожнини, що утворилися в зоні діяльності гірничо-хімічного підприємства. Це особливо актуально для утримання екологічної безпеки у регіоні, який потерпає від наслідків діяльності колишнього промислового гіганта. Неважко спрогнозувати, якими можуть бути масштаби екологічної катастрофи, якщо не втримати руйнівні процеси у заповнених висококонцентрованими розсолами карстові порожнини та хвостосховища. Гіркий досвід сусідньої Угорщини вчить, що легше запобігти виникненню техногенної катастрофи, аніж ліквідовувати її наслідки. Тож допомога німецьких фахівців, які мають досвід розв'язання подібних проблем, як наголосив перший заступник голови облдержадміністрації Мирон Янків, своєчасна.

Варті уваги й інші угоди, укладені на форумі у Трускавці, як, наприклад, угода між Екологічною фінансовою корпорацією Північної Європи NEFCO та АК Банк "Львів" щодо залучення інвестицій для реалізації програми енергозбереження муніципальних об'єктів соціальної сфери.

За час роботи Х Міжнародного економічного форуму голова Львівської облдержадміністрації Василь Горбаль провів низку зустрічей з представниками влади і бізнесу Польщі, Німеччини, Білорусі. Призначено, зокрема, і чергову зустріч представників ділових кіл Львівщини та Польщі на Форумі регіонів, на якому йтиметься про розвиток прикордонних територій, зокрема, у тих сферах діяльності, де сусіди мають досвід та можуть допомогти.

Знову на часі виявилися проекти-"старожили", у тому числі такий, як будівництво дороги Краковець - Львів, який тупцює на нульовій позначці років із десять, а віднайти інвестора для спорудження 84 км відтинку міжнародного транспортного коридору, владі ніяк не вдається.

Історичний аспект регіонального розвитку

Серед фаворитів економічного форуму програма (не нова, але важлива з огляду на потенціал Західного регіону) збереження історико-архітектурної спадщини, зокрема відновлення замків. Своєрідний діалог - два погляди на одну проблему збереження історичних пам'яток - вестиме із західними колегами відомий в Україні та світі рятівник мистецьких скарбів Герой України директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький. Та перш ніж віддавати у довготривалу оренду історико-архітектурні пам'ятки, авторитетний мистецтвознавець, який багато зробив для порятунку архітектурних перлин (відновив Олеський, відтак Золочівський замок, реставрує палац у Підгірцях), радить добре зважити всі "за" і "проти", аби такий "порятунок" втратою не обернувcя. Адже гроші у наших багатіїв понад усе, підсумовує діалог Борис Возницький.

Головний підсумок форуму не лише у кількості підписаних угод та контрактів, хоч і це важливо. Головне, аби після зустрічі у Трускавці, наголосив голова Львівської облдержадміністрації Василь Горбаль, у бізнесменів не було сумнівів щодо доцільності ведення бізнесу в Україні.