ЗВІТ

У присутності понад двох сотень журналістів глава уряду доводив учора до відома громадян, як минув рік роботи, і розповідав про те, як Кабінет Міністрів започатковував реформи і розв'язував гострі проблеми сьогодення

За півгодини до зустрічі висновок було зробити важко. Проте картина, що утворилася біля будівлі, налаштувала кореспондентів "УК" на потрібну хвилю - там близько двадцяти журналістів нервово пускали тютюновий дим. Усередині клубу стало спекотніше - довжелезні черги вишикувалися у напрямку до пунктів перепуску, серйозні обличчя охоронців також не давали можливості розслабитися.

І нарешті, увійшовши до світлої зали, ми глибоко вдихнули повітря, зайняли відповідні місця, і як виявилося, недарма -за чверть години до запланованого дійства не лишилося жодного вільного стільця. Ледь не півсотні камер забарикадували вихід, стільки ж операторів у пошуках "цікавих" особистостей наполегливо знімали будь-які примітні рухи присутніх. Не обійшлося й без гамору - тільки-но на екранах розпочалася трансляція відеоролика щодо "повороту до нової якості життя", журналісти дали старт жвавій дискусії.

До речі, за п'ять хвилин до початку зустрічі напруга зросла. Кімната, заповнена приблизно двома сотнями присутніх, вибухнула тишею. Та цей режим очікування миттєво порушив Прем'єр-міністр Микола Азаров, стрімко пройшовши до місця виступу.

Аналогія з розсудливою родиною

Глава уряду небезпідставно мав серйозний урочистий вигляд. По його очах читалося нервове збудження. "Сьогодні рівно рік з того моменту, коли уряд приступив до виконання своїх обов'язків! Яким він був? Сказати, що важким - ніби промовчати. Рік був непростим як для уряду, так і для людей, цілої країни", - розпочав виступ на тему "Рік роботи уряду: реформи для кращої якості життя" Микола Азаров.

Аби усім стало зрозуміло, з чим мав справу цей уряд, його глава навів приклад для аналогії - порівняв дві родини. Тільки різниця між ними полягає ось у чому: перша знає, що живе у ризиковій зоні, готується до можливих проблем, відкладає гроші, у домівці все відповідним чином налаштовує, а інша живе так, ніби нічого не станеться (він мав на увазі Україну). І раптом природна стихія ураган руйнує ці домівки. В результаті, остання несвідома родина стоїть на залишках свого помешкання, а інша, заздалегідь підготувавшись до цього лиха, зіткнулася лише з деякими пошкодженнями. У цьому контексті Микола Азаров риторично запитав: "То який будинок із цих двох краще відновлювати? У нашому випадку все було розвалено".

Наступне питання - "Що дали першочергові кроки уряду державі?" - Микола Азаров поставив сам собі та одразу ж дав на нього відповідь: передовсім - відновлення економіки. За результатами 2010 року реальний ВВП зріс на 4,2%, обсяг промислового виробництва - на 11,2%, а у січні 2011 року -на 9,7%. Тож, за словами Прем'єра, зростання економіки нині має характер стійкої тенденції, і ми вже не повернемося до наслідків 2008-2009 років, коли такого падіння економіки, як в Україні, не було в жодній з країн. І в цю хвилину він застеріг своїх опонентів - країна рухається уперед, а як бажаєте повернутися до розвалу та хаосу, то не вийде!

Також за цей період проявилися обнадійливі фінансові результати. І цей показник, як зазначив Микола Азаров, надзвичайно важливий. Адже значно поліпшився фінансовий стан підприємств: загальна сума прибутків зросла на 44,2%, а збитки підприємств скоротилися на 35,5%; водночас оборот роздрібної торгівлі становив 529,9 млн грн - показник на 87,1 млн грн перевищив дані 2009 року; на 29,6% зріс і експорт товарів.

Микола Азаров акцентував увагу на прирості іноземних інвестицій - їх значно менше, ніж 2007 року, але більше, ніж 2008-го. На початок поточного року прямі іноземні інвестиції в Україну становили 44,7 млрд дол. - а це на 11,6 % більше, ніж рік тому. За його словами, це є прямим свідченням підйому ділової активності, яку стимулювали адекватні рішення влади.

Окрім цього, стабільно підвищується заробітна плата, а заборгованість з її виплати зменшується. Середня платня українця, за словами глави уряду, зросла на 440 грн і становить 2629 грн на противагу показнику 2009 року - 2189 грн. А реальна заробітна плата з урахуванням зростання споживчих цін у 2010 році зросла на 10,2 %. Мінімальна ж підвищилася вп'ятеро - до 922 грн, а темпи її зростання утричі перевищили збільшення споживчих цін (9,1%).

Як результат - поступово відновлюється довіра українців до фінансової системи (станом на цей період зростання депозитних внесків громадян сягнуло майже 60,3 млрд грн, а збільшення депозитів у національній валюті перевищувало їх приріст в іноземній). Цей слайд на екрані Микола Азаров підсумував питанням-закликом: "Спростуйте?! Це факти! Це позитиви, а не негативи роботи уряду".

За ціновою політикою рік найважчий

Нині банківська система відновлює кредитування національної економіки, а золотовалютні резерви НБУ починаючи з березня 2010 року зросли на 43,2 % - до 10,4 млрд дол. і на початку січня 2011 року становили 34,6 млрд дол. Тож його резерви вийшли на докризовий рівень.

"Безперечно, з точки зору цінової політики ми мали найважчий рік! У 2008-му індекс цін на продукти харчування зріс на 24%, а у 2010 році ми мали рекордне зростання цін на продовольчі продукти! Він хоча і характеризувався різким зростанням цін, та в цілому нам вдалося досягти однозначної цифри показника інфляції 9,1%, і це при тому, що вже за перший квартал попередники залишили у спадок 4,7%. І ми не допустимо гіперінфляції!" - закликав усіх присутніх Прем'єр-міністр.

Одне слово, формуючи політику управління ціновими факторами, уряд відійшов від політики "гасіння пожеж" і вибудовує систему запобіжних заходів. І головним напрямком стабілізації цін є збільшення виробництва товарів вітчизняного виробника. Минулого року вдесятеро зменшився обсяг імпорту м'яса, свинини - на чверть, птиці - на 15%, яєць - на 20%, вершкового масла - на третину і консервованих томатів - на 65%. Таким досягненням, власне, уряд пишається. І за кілька років, як пообіцяв Микола Азаров, імпортування цих продуктів харчування більше не здійснюватиметься. Окрім цього, Кабінет Міністрів дав старт програмі стимулювання інвестицій у розвиток виробничої інфраструктури - восени 2010 року було проведено 32 тис. сільськогосподарських ярмарків. Микола Азаров зауважив: "Згадайте, яка засуха була минулого року. З цією проблемою зіткнулися не лише ми, а і Росія, Білорусь. Та все ж таки, у нашій країні ціни на борошно, зерно, хліб, приміром, були вдвічі нижчі, ніж у сусідів. Це абсолютна правда!"

Будівельна галузь поза кризою

Тим не менш, Україна нарощує свій експортний потенціал і зберігає за собою статус одного з головних експортерів ячменю (3 місце, 23,5% у світовому експорті), кормових зернових (3 місце - 8,2%), пшениці (п'яте місце - 7,7%), кукурудзи (4 місце - 6%).

Що стосується підготовки до чемпіонату Європи з футболу у 2012 році, то тут у глави уряду не виникає жодних питань -усе нормалізовано: відновлено фінансування програм підготовки до його проведення, надолужено відставання від графіка майже за всіма ключовими об'єктами. До того ж, на це уряд спрямував понад 7,1 млрд грн та гарантував залучення кредитних ресурсів на 4,5 млрд грн.

За словами Миколи Азарова, уряд розглядає дерегуляцію як дієвий інструмент спрощення ведення бізнесу, стимулювання ділової активності та інвестиційної привабливості держави. Тож минулого року він переглянув необхідність одержання дозвільних документів: за видами робіт ліцензування скоротилося на 90,2%, а за видами господарської діяльності - на третину. До речі, це обмежило втручання держави в господарську діяльність підприємців, зазначив Прем'єр.

Одним з найбільших досягнень року роботи уряду він вважає активізацію роботи будівельної галузі. Вивести її з кризи вже вдалося. Свідченням цього є те, що 2010 року обсяги будівництва становили 94,6%, а у січні 2011-го цей показник збільшився на 6,1%. Розпочато й виконання програми будівництва доступного житла: за рахунок коштів державного бюджету профінансовано і введено в експлуатацію в регіонах майже 100 об'єктів.

"Вперше за 20 років уряд вирішив реформувати податкову систему. Такі реформи спрацьовуватимуть через роки, та й економіку не довелося переламувати. Звісно, є певні втрати, але це громіздка справа", - наголосив Микола Азаров. За його словами, новий Податковий кодекс стимулює оновлення виробництва та енергозбереження, і, найважливіше, встановлює одні з найнижчих в Європі ставки податків, ліберальні правила взаємодії бізнесу та влади. За кілька років в Україні сплачуватимуться податки у 16%, зазначив Прем'єр.

Свій виступ він завершив дуже просто і зрозуміло: жити в епоху змін складно, а нести за них відповідальність - ще важче. "Я проти того, аби в країні нагніталася ситуація безнадії. Будьте впевнені - ми йдемо певні, правильним курсом. І без сумніву - результат буде позитивним!" -розставив акценти Микола Азаров.

Екскурс у "газову" історію

На запитання журналістів Прем'єр-міністр відповідав як у форматі прямого спілкування, так і "відповіді на записки". Оскільки час прес-конференції було регламентовано однією годиною (хоча насправді вона тривала майже півтори), прес-секретар глави уряду Віталій Лук'яненко пообіцяв, що на всі письмові запитання буде дано відповіді. Також для обробки більшого масиву звернень до Миколи Азарова приєдналися його заступники - віце-прем'єр-міністри Сергій Тігіпко та Віктор Тихонов. Вони уважно занотовували запитання, які безпосередньо стосувалися їхньої профільної діяльності.

Напевно, найгострішим стало запитання про ціну російського газу для України та підвищення тарифів на блакитне паливо для населення. Микола Азаров визнав, що це складна тема, тому варто її розглядати в часовому періоді 2004-2009рр. Прем'єр-міністр нагадав, що за часів уряду Віктора Януковича з Росією був контракт до 2011 року, за яким ціна на природний газ для України складала 49,9 долара США за тисячу кубічних метрів. З приходом нової влади народ почали запевняти, що краще бути незалежними, ніж платити менше за паливо. І от у 2006-му газ коштував 95 доларів, 2007-го -130 доларів, 2008-го - 179,5.

При цьому керівництво держави практично нічого не робило для впровадження енергозберігаючих технологій. Однак країну та народ випробовували на міцність далі. Так, 1 січня 2009 року тодішній Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко без згоди Кабінету Міністрів та його санкції на переговори, фактично потай і крадькома, підписала у Москві угоду, згідно з якою ціна на газ розраховувалася за формулою 450 доларів помножених на дріб, близький до одиниці.

"Я кілька разів питав Путіна: Володимире Володимировичу, скажіть як, яким гіпнозом ви вплинули на Тимошенко, щоб повністю втратити голову та відповідальність і підписати такий кабальний договір? (такі подробиці переговорного процесу сколихнули присутніх та викликали посмішки, а подекуди і тихий сміх - авт.)... Скільки б ти не брав газу, плати відповідно до контракту. Тобто, записано в контракті 40 млрд, взяв 20, а заплатити мусиш все одно за 40", -досить емоційно висловився Прем'єр, додавши: значний економічний спад 2009-го стався, зокрема завдяки цій "унікальній" формулі.

Він наголосив на тому, що першочерговим завданням нової влади було зменшити ціну на газ: в іншому випадку Україна збанкрутіла б. Із Росією велися надскладні переговори, і в результаті було досягнуто компромісу. Хоча, за словами Миколи Азарова, 100% впевненості в успіху не було. "Коли я давав інтерв'ю і мене запитали про стан переговорів, я з посмішкою відповів, що все буде гаразд. Однак ось тут тенькнуло", - вказав Прем'єр на верхній лівий бік піджака.

У підсумку він риторично запитав, хто винен за підвищення ціни на газ, і на кому лежить за це відповідальність: "Я хочу ще раз наголосити: аби не знижка у сто доларів, Україна була б банкрутом, і ми з вами зараз не говорили б про здобутки".

Епопея на кшталт гречаної не повториться

Не менш актуальним було запитання про квотування експорту зерна. Микола Азаров повідомив, що протягом минулого року Україна експортувала понад 1,6 млн тонн зернових, що є вагомим чинником для світових ринків сільгосппродукції. Водночас, враховуючи минулорічну посуху та стрибок цін, Росія взагалі заборонила експорт зерна, а країни Європи його значно обмежили. Таким чином із серпня по грудень ціни на зерно стрибнули вдвічі. "Трейдери закупали зерно у наших селян за 800 грн, що еквівалентно 100 доларам. Ціна на світових ринках у грудні складала 365 доларів. Як ви думаєте, де б було зараз наше зерно, і що робив би наш народ?... Тому рішення про запровадження квот було абсолютно правильним та виваженим", - наголосив глава уряду.

Таке рішення дало змогу не тільки зберегти в цілому ціни, і на борошно, і на хліб, а й закласти до Аграрного фонду понад 1 млн 300 тис. тонн зерна та вперше за останні кілька років 260 тис. тонн - до Державного резерву. Микола Азаров підкреслив, що це основа для повного забезпечення населення найважливішим продуктом харчування - хлібом. Щодо скасування квот та запровадження натомість мита на експорт зерна, глава уряду зазначив: подивимося, як буде розвиватися ситуація. Але у будь-якому випадку буде прийматися найоптимальніше рішення, яке передусім враховуватиме інтереси людей та аграріїв.

Говорячи про поточну ситуацію на внутрішньому ринку, глава уряду наголосив: якщо людина хоче купити мішок борошна, хай купляє: уряд готовий до будь-яких споживчих вимог. Так, дано вказівку забезпечити торговельні мережі борошном у необмеженій кількості. Нині покриттям дефіциту (якщо він є) борошна чи зерна на відповідних підприємствах стовідсотково займається Аграрний фонд: за необхідності з виробниками укладаються угоди на таких умовах, аби хліб продавався за соціальними цінами. "Це ми можемо робити тільки завдяки тому, що було проведено виважену роботу. Хочу наголосити: подібної ситуації, яка відбувалася з гречкою, в Україні більше ніколи не повториться", - зазначив Прем'єр, додавши: нині є і гроші, і можливості для створення необхідних запасів продовольства.

Про пальне, банки та інше

Запитали главу уряду й про непросту ситуацію на вітчизняному ринку нафтопродуктів, зокрема, щодо зростання цін на пальне. Микола Азаров нагадав, що Україна імпортує близько 60% нафтопродуктів. Тому внутрішні ціни залежать від світових цін на нафту, що останнім часом підскочили.

До того ж, на ціноутворення впливають недобросовісні ділки, які подекуди значно завищують маржу. "Нині уряд веде антимонопольне розслідування, адже досить дивно, коли три компанії одночасно підвищують ціни, виходячи за рамки встановленого коридору. Зауважте, нафтопродукти, які виробляються на вітчизняних підприємствах, завжди майже на 50 копійок дешевші. Щойно ми створимо необхідний запас бензину для запобігання дефіциту, ми будемо проводити зовсім іншу політику щодо тих, хто нині грається з урядом, а найголовніше - з людьми", - попередив Микола Азаров.

Він навів приклад ринкового механізму Сполучених Штатів: якщо на заправці ціни на пальне вилізли за встановлений коридор - заправку закривають: "Чи не варто нам застосувати такий механізм? У нас за всіма нормативами заправок більш ніж достатньо. Тому, якщо хтось почне гратися - застосувати от такий жорсткий захід".

Прем'єр-міністр усвідомлює: проблему імпортозалежності від нафтопродуктів за один рік не розв'язати. Однак, якщо модернізувати вітчизняні заводи та запустити їх на повну потужність, рано чи пізно ми будемо забезпечувати себе пальним на 100%.

Загалом Прем'єрові було поставлено багато запитань, які стосувалися різноманітних тем. Наприклад, глава уряду закликав вкладників "Родовідбанку" не займати черги на отримання своїх вкладів. Орієнтовно, у березні їх буде переведено до надійного державного банку, і громадяни отримають змогу розпорядитися вкладеними коштами.

Питали й про ситуацію на митниці, реконструкцію Охматдиту, можливі зміни до Податкового кодексу, впровадження пенсійної реформи, оцінки діяльності керівників деяких областей тощо. На деякі питання Прем'єр-міністр відповідав сам (стисло, але ємко), а деякі доручив розглянути своїм заступникам. Були й недоречні запитання формату "сенсації, інтриги, розслідування", які аж ніяк не відповідали темі прес-конференції. Однак Микола Азаров відповідав на всі звернення...

"Все про що я говорив - абсолютна правда. І я сподіваюсь, що ця правда допоможе вам розібратися в реальному стані у країні, а головне - зробити правильні висновки", -резюмував Прем'єр-міністр.