Перебуваючи із робочою поїздкою на Одещині, Президент Петро Порошенко провів нараду з керівниками правоохоронних органів стосовно боротьби з контрабандою та корупцією на митниці. Цей захід він провів для того, щоб довести до відома присутніх свій намір — покласти край корупційним схемам на митниці та зробити все для полегшення ввезення товарів в Україну.

Глава держави вкрай незадоволений ситуацією з митним оформленням вантажів, станом справ з протидією контрабанді й корупції у правоохоронних органах. За його даними, лише 20% вантажів розмитнюють в Одесі, решту — в інших регіонах України. Тобто там, де це простіше зробити.

У цьому контексті Президент повідомив, що згідно з його дорученням проведено перевірку торгових точок (загалом їх 11) на одному з найвідоміших ринків Одеси. Жодна з них не проходила перевірку щодо митного оформлення вантажів і товарів, хоча асортимент товарів був широкий. На переконання Петра Порошенка, такий стан справ підриває українську економіку. Саме тому він докладе зусиль, аби докорінно змінити ситуацію.

Жорсткі слова й прості дії

Передовсім потрібно спростити процедуру митного оформлення вантажів, реєстрації товарів, запровадити електронну систему декларування і мінімізувати контакт працівників митних органів з тими, хто ввозить продукцію на територію України. «Оформлення товарів від проходження митного контролю до кінцевого споживача скоротимо до двох тижнів, — резюмував глава держави. — Країна з лютого — березня має жити по-новому, і це аж ніяк не життя по-новому. Президент не задіяний і не буде задіяний у жодній схемі. «Дахи» я особисто зруйную». Якщо на ситуацію може вплинути законодавча ініціатива, Президент готовий сприяти й допомагати.

Це зібрання відбулося за участі голови Державної фіскальної служби Ігоря Білоуса, його заступника Анатолія Макаренка, першого заступника голови Служби безпеки Юрія Артюхова та першого заступника голови Державної прикордонної служби Віктора Назаренка. Посадовці доповіли Президенту про ситуацію та виклали свої пропозиції щодо заходів, які слід вжити для посилення протидії корупції і контрабанді.

Президент особисто відчув настрої, що панують в Одесі. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Держава вкладатиме у флот

Після наради Петро Порошенко повідомив представникам ЗМІ, що розмова була жорсткою, відтак за її підсумками він планує зробити кадрові висновки. До слова, він уже призначив головою ДПС генерал-лейтенанта Віктора Назаренка, який обіймав посаду першого заступника глави цього відомства. Президент сподівається, що Віктор Назаренко поліпшить роботу служби, передусім забезпечить реалізацію заходів з посилення безпеки українських кордонів. «Маю надію, що ваші нагороди, ваше афганське минуле і ваша діяльність у зоні АТО дадуть вам моральні підстави для того, щоб ми припинили участь прикордонників у корупційних схемах», — передає слова Президента його прес-служба.

Під час спілкування з журналістами йшлося й про те, що Україна модернізує вітчизняний військовий флот і оснастить його сучасною зброєю. У нас є напрацювання з модернізації кораблів, оснащення їх високоточною зброєю, новими засобами радіоелектронної боротьби, які зроблять ці судна ефективнішими. На думку глави держави, нині модернізація кораблів доречніша та ефективніша справа, аніж побудова нових суден. За його словами, на модернізацію вітчизняного флоту в державному оборонному замовленні на 2015 рік передбачено достатньо коштів.

Окрім цього, потрібно повернути українські бойові кораблі з Криму. «Ми маємо дуже жорстко поставити це питання, — сказав Петро Порошенко, наголосивши, що рішення самопроголошеної влади Криму щодо нібито націоналізації цих кораблів не залишиться поза увагою чинної влади. — Ми це ніяк не пропустимо, і ці кораблі мають бути у складі Військово-морських сил України».

В Одесі глава держави окремо представив «Стратегію реформ-2020» та заявив, що завдяки впровадженню видозмін Україна стане чесною, ефективною та європейською державою. Він також сподівається, що ситуація на Донбасі не завадить реалізації реформ. Дуже важливо, що Україну в її прагненні миру та європейської інтеграції підтримує вся Європа. «Європейський парламент своїм рішенням продовжив Україні односторонні преференції. Європа відкриває свої ринки для української продукції, виробників, а Україна має захист, який не дає права Росії застосовувати проти нас митні та інші обмеження. Це наша перемога», — сказав глава держави.

По завершенні заходу Петро Порошенко вручив ордери на квартири родинам чотирьох військовослужбовців, які загинули під час виконання бойових завдань у зоні АТО. Документи на квартири отримали і шестеро поранених у боях військових.

Право на безпечну дільницю

Президент переконаний, що одразу після парламентських виборів у Верховній Раді буде сформовано потужну проєвропейську коаліцію, яка, «не вагаючись, не втрачаючи жодного дня, розпочне реалізацію Угоди про асоціацію з ЄС та курсу на модернізацію країни».

«Україна була і залишається привабливою для інвестицій, і буде зроблено все можливе, щоб вітчизняна економіка скористалася реформами», — наголосив він. Однак для того, щоб підвищити інвестиційну привабливість, слід прибрати перепони та спростити ведення бізнесу, забезпечити ефективну боротьбу з корупцією та контрабандою.

Кажучи про 26 жовтня, Президент запевнив присутніх, що влада та правоохоронні органи зроблять усе можливе для дотримання безпеки виборців на виборах у Верховну Раду: «Ми все зробимо для того, щоб захистити виборчі права громадян і забезпечити їм вільне волевиявлення».

Окремо він прокоментував питання безпеки на виборчих дільницях у зоні АТО та поблизу неї. У цьому контексті зазначив: «Безпеку на виборчих дільницях мають гарантувати не добровольчі батальйони, які наділені іншими функціями, а зведені загони міліції. У прифронтовій зоні на підмогу їм направимо підрозділи Національної гвардії і спецпідрозділи Збройних сил України». Таке посилення необхідне для унеможливлення диверсій і провокацій на виборчих дільницях — Президент дав відповідне доручення керівникам силових структур, зокрема міністру внутрішніх справ Арсену Авакову. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»