Небо над Києвом у день президентської інавгурації — без жодної хмаринки. В урядовому кварталі малолюдно, і тільки ближче до Верховної Ради відчутне пожвавлення. Журналістів — яблуку ніде впасти. А ось правоохоронці з часу втечі колишньої влади вперше масово вийшли на вулиці. І хоча, кажуть, було їх понад три тисячі, скупчення силовиків не спостерігалося. Ріденькі ланцюжки беззбройних міліціонерів, зовсім не схожих на тих, які три місяці протистояли Майданові, перегородили підступи до парламенту лише перед самим початком церемонії.

Мир тому,  хто його прагне

Чіткі слова президентської присяги потужним відлунням озвалися в серцях мільйонів українців, стомлених протистоянням з корупційною владою та її найманцями, підтриманими Кремлем. Як втілити обіцяне в життя, новий очільник держави конкретизував у своїй промові, яку почав з того, що бачить Україну в «європейській цивілізаційній родині».

— Настав час невідворотних позитивних змін, — наголосив Петро Порошенко. — Щоб запровадити їх, потрібні в першу чергу мир, безпека та єдність. Однак на заваді колосальних можливостей, які з падінням тиранії відкрилися для європейської модернізації України, стала справжня війна, спланована і розв’язана на українському Донбасі… Я йду на посаду Президента, щоб зберегти і зміцнити єдність України, забезпечити тривалий мир і гарантувати надійну безпеку.

Президент запевнив усіх, що не хоче війни і не прагне помсти. Вшанувавши пам’ять загиблих патріотів України хвилиною мовчання, він запропонував мирний план розвитку. Закликав усіх, хто незаконно взяв до рук зброю, скласти її, гарантуючи натомість звільнення від кримінальної відповідальності тим, на чиїх руках немає крові українських воїнів та мирних людей. І навіть пообіцяв контрольований коридор для російських найманців, які захочуть повернутися додому.

Однак мирний діалог має бути не зі «стрілками», «абверами», «бісами» чи іншою нечистю, наголосив очільник держави. Йдеться про мирних громадян України, зокрема й тих, хто дотримується інших поглядів на майбутнє країни. До співвітчизників з Донеччини та Луганщини глава держави звернувся російською мовою і запевнив, що їх не залишать у біді ні за яких обставин.

Але нині немає партнера для переговорів. Ні бандити, ні чинні депутати, які вже нікого не представляють, для цього не годяться. Тож Президент пропонує провести на Донбасі дострокові місцеві вибори й готовий шукати компроміс в усьому. Дискусії не підлягає лише питання про територіальну цілісність України. А мир, якого ми так прагнемо, треба навчитися захищати.

— Армія та її переозброєння зусиллями вітчизняного військово-промислового комплексу — це наш найголовніший пріоритет, — переконаний Президент. — Більше того, завантаження державними замовленнями підприємств ВПК дасть поштовх реіндустріалізації економіки. Хто шкодує коштів годувати свої збройні сили, той годує чужу армію.

Петро Порошенко пообіцяв використати весь свій дипломатичний досвід, щоб забезпечити підписання міжнародного договору, який прийшов би на заміну Будапештському меморандуму і надав прямі та надійні гарантії миру і безпеки аж до військової підтримки в разі загрози територіальній цілісності.

Є у Президента плани й щодо врегулювання відносини із Росією. Не забуваючи про окупацію Криму, щодо якого не може бути компромісу, як і стосовно нашого європейського вибору і державного устрою, все інше повинно обговорюватися і вирішуватися за столом переговорів, переконаний Петро Порошенко. Що ж до стратегічного розвитку нашого суспільства, то європейська демократія для нього — найкращий спосіб державного правління, винайдений людством. А марення про федералізацію не має під∂рунтя в Україні.

Родина Президента сповідує європейські цінності. Фото УНIAН

Праця гарантує злагоду

На порядку денному й дострокові вибори парламенту. Чинний склад не відповідає настроям суспільства, яке суттєво змінилося. А жити по-новому —означає не нехтувати волею народу. Це стосується як права вільно користуватися рідною мовою, так і права на працю та гідне життя. У Президента є відповіді на обидва запити. Згідно з Конституцією українська мова — єдина державна. Але у нас гарантовано вільний розвиток російської та інших мов. Що ж до права на працю, то для Петра Порошенка найбільше професійне задоволення — створення нових робочих місць. На посаді глави держави він дбатиме про те, щоб ніхто і ніщо не заважало людям працювати, адже забезпечення людей роботою та гідною платнею — перша гарантія внутрішнього миру та національної безпеки.

Побудувати економіку вільної конкуренції, створити європейський добробут українці можуть власною працею. Однак для цього передусім треба знищити корупцію. Країні потрібен загальнонаціональний антикорупційний пакт між владою та народом, суть якого проста: чиновники не беруть, а люди — не дають.

Угода про асоціацію є лише першим кроком до повноправного членства України в ЄС. І ніхто не має права вето на європейський вибір України. Аби захистити це право, захистити мир і спокій в Україні, потрібна консолідація всіх патріотичних, проукраїнських та проєвропейських сил, злагоджена робота Президента, Верховної Ради і уряду. Настав час будувати нову, велику країну — сучасну, високотехнологічну, конкурентоспроможну, обороноздатну.

Саме до тих, хто захищає нашу країну від ворога, одразу після інавгурації й поїхав Президент. І на Софійській площі прийняв командування Збройними силами. 

P.S. Інавгураційну промову Президента можна прочитати на сайті «Урядового кур’єра» www.ukurier.gov.ua