У День прикордонника Президент і Прем’єр-міністр привітали захисників рубежів рідної землі із професійним святом. Перші особи держави вшанували мужніх, відданих, міцних та незламних воїнів, для яких безпека держави є справою життя, і побажали стійкості, витримки, завзяття та віри у власні сили.

Петро Порошенко з нагоди свята відвідав мобільний прикордонний загін у Бортничах під Києвом і вручив державні нагороди, ключі від квартир та передав військову техніку захисникам Батьківщини. Державними нагородами глава держави відзначив 29 воїнів, які брали участь в АТО.

Не меншу радість серед бійців викликало повідомлення Президента про передачу прикордонним підрозділам понад 300 одиниць техніки. Це бронетранспортери, вантажівки, паливозаправники, квадроцикли, броньовані автомобілі, які найближчими днями буде направлено на Донбас для посилення бойової потуги прикордонних загонів.

Міцний тил — запорука успіху на службі. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

«Сучасна добре оснащена та ефективна Державна прикордонна служба має виняткове значення для утвердження національних інтересів, — цитує слова Президента його прес-служба. — Що непроникнішим для злочинців ми облаштуємо кордон, то прозорішим для українських громадян кордон отримаємо на заході. Надійний заслін тероризму, нелегальній міграції, контрабанді на державному кордоні — це надзвичайно важливо для практичної європейської інтеграції України».

Нині, за словами Петра Порошенка, держава перебуває на етапі щоденних кроків з реалізації безвізового режиму. І вже найближчим часом Україна проведе остаточне узгодження дій з Європейським Союзом. У вересні до нас приїде остання оцінна місія ЄС. Тож до листопада маємо завершити всі заходи із забезпечення надійної охорони держкордону, щоб продемонструвати світові, як надійно він захищений від ворогів і який прозорий для чесних людей.

Глава держави наголосив, що все це слід зробити як заради власної безпеки, так і задля отримання безвізового режиму з ЄС. І саме на Державній прикордонній службі України лежить значна відповідальність за втілення в життя цих амбітних намірів. Нині загальна чисельність Держприкордонслужби становить близько 40 тисяч осіб. Під її опікою 196 пунктів пропуску, через які чи не щодня намагаються проникнути терористи. У боротьбі з ними у відкритому бою та в підступних засідках вже загинули 63 прикордонники. Вони поклали життя, захищаючи наш спокій і спокій усієї Європи. Ці втрати не марні. На переконання Президента, в разі відновлення контролю над державним кордоном мир в Україні настане дуже швидко і жодних загроз із нашої території не буде.

«Кордон — головний елемент суверенітету держави, — наголосив він. — Для наведення порядку, завжди кажу, необхідно дві речі: закрити кордон і вивести всі іноземні війська. А ми самі між собою дуже швидко розберемося».

У Стратегії національної безпеки, нагадав Президент, дуже чітко поставлено основну мету: повне відновлення територіальної цілісності й суверенітету, визволення Донбасу від окупації, припинення анексії Криму. Україна з усіх сил бореться за досягнення цих цілей, запевнив Петро Порошенко.

Прикордонники у перших лавах цих бійців. На їхню міць і силу розраховує все українське суспільство, чий спокій вони бережуть. Адже коли ворог зазіхнув на нашу землю, саме вони стали на захист нашої держави, одними з перших прийнявши на себе ворожі кулі та «гради».

«Ваша звитяга, сміливість та самопожертва стали прикладом виняткового героїзму та вірності присязі, — наголосив у привітанні прикордонникам з нагоди  професійного свята Прем’єр Арсеній Яценюк. — Пишаюся вами. Щиро зичу стійкості, витримки, завзяття, віри у власні сили. Нехай Господь завжди береже нашу Батьківщину, її кордони та ваші життя! Вічна пам’ять синам України, які загинули смертю хоробрих, захищаючи нашу Вітчизну. Низький уклін сім’ям героїв».