КОЛІЗІЯ

Приймальні комісії вишів вимагають  від дітей-інвалідів довідку, яку неможливо отримати   

Діти-інваліди, які мають право на позаконкурсний вступ, зіткнулись із тим, що не можуть довести наявність своєї пільги: довідку медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), яку вимагає МОНмолодьспорту, отримати неможливо.

Згідно з вимогами МОНмолодьспорту, в приймальній комісії дитина-інвалід має особисто надати посвідчення (пенсійне або того, хто отримує державну соціальну допомогу) чи  довідку МСЕК. Водночас  законодавством таке не передбачено: «У ст.7 Закону «Про реабілітацію інвалідів в Україні» йдеться про те, що діти не можуть отримати довідку від МСЕК. Адже це  — комісії, які створюють для осіб від 18 років. Якщо дитина неповнолітня, вона може отримати довідку лише від ЛКК (лікарсько-консультативна комісія. — Авт.). Тому єдиний документ, який такий вступник повинен показати у приймальній комісії, — це посвідчення. Воно може бути в дитини або в її батьків, залежно від того, коли вони його отримували», — повідомила «УК» юрист Громадянської мережі ОПОРА Наталія Радиш. За її словами, найбільше запитань ОПОРА отримує саме від дітей-інвалідів та їхніх батьків.

За правилами вступу до вишів, які визначає МОНмолодьспорту, якщо абітурієнт пільгової категорії не надасть відповідної довідки чи посвідчення (у зв’язку з втратою, непридатністю для користування чи у зв’язку з обміном на «доросле» посвідчення), він втрачає право на вступ поза конкурсом.

Як пообіцяв заступник директора департаменту вищої освіти МОНмолодьспорту Микола Фоменко, проблему незабаром розв’яжуть. «На сайті міністерства найближчим часом буде розміщено лист-роз’яснення щодо ситуації з дітьми-інвалідами, яка виникла під час  цьогорічної вступної кампанії. Ми зробимо роз’яснення і приймальним комісіям», — наголосив він.

Окрім того, нинішні абітурієнти-пільговики мали клопіт і з інформаційною системою «Конкурс»: протягом першої половини цьогорічної кампанії в ній бракувало будь-яких даних про вступників  пільгових категорій. Прізвища тих, кого зараховують на пільгових  засадах, мали бути зазначені на початку списку, проте, оскільки такої інформації не було, не відображались і реальні рейтинги вступників. «Графа про позаконкурсний вступ та  першочергове зарахування з’явилася лише 18 липня», — розповіла Н. Радиш.

Як зазначають громадські спостерігачі, трапляються випадки й некоректного ставлення приймальних комісій до пільговиків під час прийому документів. «Абітурієнта переконують, що він лише одноразово може скористатися пільгою. Тобто рекомендують здавати оригінали, які посвідчують пільги, до цього вишу, аби абітурієнт не міг скористатися нею в іншому місці. Це неправомірно», — наголосила в коментарі для «УК» координатор громадського спостереження за вступною кампанією від ГМ ОПОРА Ольга Стрелюк.

Водночас іноді абітурієнти-пільговики й самі не дуже обізнані з переліком документів, які підтверджують право на позаконкурсний вступ. «Переважно саме через непоінформованість абітурієнти пільгових категорій мають проблеми. Скажімо, варто знати, що для вступу до медичного навчального закладу потрібно мати довідку, яка свідчить про те, що такій дитині не протипоказано навчатися за медичною спеціальністю. Перш ніж іти до вишу, ретельно ознайомтесь із тим переліком документів, який необхідно мати при собі, аби  використати право позаконкурсного вступу», — поінформувала О. Стрелюк.