БЕЗПЕКА ЖИТТЯ

Негода, що вдарила по західних областях країни, знову випробувала на міцність і населення, і спеціальні служби

Швидка весна в Закарпатті вкотре примусила населення непокоїтися через підвищення рівня води в гірських річках. Цього понеділка він наблизився до максимального рівня, і стан продовжував ускладнюватися через теплу погоду і танення снігів. Але раптово зима знову нагадала про себе. І хоча метеорологи своєчасно попереджали про зміни погоди, такий різкий перехід від весни до зими-хурделиці додав роботи працівникам управління державної служби надзвичайних ситуацій.

Львів’яни зранку чистили не тільки автомобілі, а й стежки від під’їздів. Фото Укрінформу

Львів. За день випало дві місячні норми опадів

Для комунальників Львова березневі заметілі в черговий раз стали несподіванкою. Вулиці міста з четверга — у полоні снігу. І хоча в міській раді інформують про цілодобове прибирання, та виїхати зі Львова, приміром, до передмістя — Винників проблематично: траса виявилася нерозчищеною. Круті підйоми на окремих вулицях водіям доводилося долати за кілька заходів.

Двірники з лопатами й віниками не спроможні дати раду з такою навалою снігу, через що важко вийти з під’їздів багатоповерхівок: стежки-доріжки довелося прокладати раннім перехожим. По кілька одиниць снігоприбиральної техніки зранку у п’ятницю працювало у спальних районах, чого, звісно, недостатньо. У центрі Львова — гори снігу, їх ніхто не прибирає. У четвер на вулиці Павлова лишень по обіді не більш як годину попрацювала двірничка й покинула свій пост. Засипані снігом і вулиці Костя Левицького, Зелена та всі бічні вулички, величезний затор утворився на Сихівському мосту. Випробуванням для водіїв стали вулиці Стрийська, Кривоноса, Лисенка, Ніжинська, вулиці в районі Кайзервальду, Високого Замку. Не витримав такого іспиту і міський транспорт, зокрема електротранспорт. З самого ранку зійшли з рейок три трамваї. Так, повідомили у ЛКП «Львівелектротранс», певний час не курсують трамваї №№ 1, 2, 6, через що чимало пасажирів запізнилися на поїзди.

Натомість дещо ліпша ситуація на автомобільних шляхах державного значення та міжнародних. Вочевидь, дорожники врахували уроки грудневого «бродівського пекла», коли приблизно тисяча одиниць автотранспорту на кілька діб опинилася заблокованою на трасі у снігових заметах. Наразі рух автотранспорту на всіх дорогах Львівщини не зупиняли, але заспокоюватися зарано. Метеорологи стверджують, що завтра погодні умови ускладняться. Захід України перебуватиме не лише в полоні березневих заметілей і сильних снігопадів, а й поб’є температурний режим першого місяця весни: стовпчик термометра опуститься до -10 градусів.

Волинь. Підсніжники вкрив півметровий сніг

Цілу ніч вітер із присвистами виспівував у комині будинку. Наслідком цієї чи не прощальної ноти зими став товстий пласт снігу на ганку, який підпер вхідні двері, а на клумбі півметровою товщею прикрив підсніжники, які вже розквітли на осонні…

Під час виїзної інспекційної наради в Ковельському районі начальник управління державної служби надзвичайних ситуацій в області Володимир Грушовінчук повідомив, що нині вода в річках Прип’ять, Стохід та Стир уже вийшла на заплаву. Але підтоплення населених пунктів поки що немає. Проте через потужні атмосферні опади є загроза підняття води до небажаного рівня в окремих населених пунктах Ратнівського та Любешівського районів.

— Завдяки державній підтримці та значним інвестиціям останнім часом вдалося відремонтувати майже 350 кілометрів внутрішньогосподарських меліоративних та понад 120 кілометрів лісових дренажних мереж. Розчищено також понад 40 кілометрів магістральних каналів. У північних районах області, які найбільше потерпають від підтоплення, зведено 11 кілометрів захисних гребель та побудовано 13 кілометрів нових каналів, — розповів перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Башкаленко. — Відремонтоване й обладнання десятків насосних станцій, що мають найбільше навантаження під час пропуску високих вод.

У місцях прогнозованого утворення транспортних заторів (спуски, підйоми, складний рельєф місцевості) готові прийти на допомогу людям, що потрапили в скруту, два десятки одиниць спеціальних автомобілів із підвищеною прохідністю та інженерної техніки.

А поки що в області триває ліквідація наслідків справжнього зимового буревію. Рух на основних дорогах області хоч і ускладнений, але не перерваний. Мають додаткову роботу і волинські енергетики.

Як повідомив керівник їхньої прес-служби Василь Черняк, через спрацьовування автоматики захисту аварійні бригади працюють над відновленням постачання електроенергії у восьми населених пунктах Горохівського району та частині міста Нововолинськ.

Тернопіль. Хурделиця влаштувала учням вихідний

У четвер негода дала про себе знати переважно дощем. У надвечір’я прийшла хурделиця, в п’ятницю ж добряче сніг розгулявся разом із поривами вітру. Про негоду знали завчасно, оголосили штормове попередження. Рятувальники напередодні розгорнули два стаціонарних пункти обігріву в Тернополі та в Теребовлянському районі, твердили, що за потреби готові подбати ще про кілька таких мобільних точок. Виконавчий комітет Тернопільської міської ради тим часом рекомендував управлінню освіти видати наказ про закриття 15 березня загальноосвітніх шкіл. Дитсадки ж мали працювати. Пропущені заняття учні відпрацьовуватимуть або додатковими уроками або ж навчатимуться в один із вихідних.

Тернопільські комунальники запевняли, що здатні впоратися з викликами стихії, але зранку на дорогах обласного центру колони автомобілів, тролейбусів, маршруток опинилися в заторах і не могли подолати підйоми. Багатьом тернополянам довелося добиратися на роботу пішки. На засипаних снігом тротуарах люди здебільшого самі протоптували стежки.

Державтоінспекція області обмежила рух важковагового транспорту і в Тернополі, і в усьому краї. Заборонила рух автомобілів, які не мають протибуксуючих засобів. Уже зранку закритий рух транспорту з Івано-Франківської області.

Державна служба з надзвичайних ситуацій зранку в п’ятницю повідомила, що на Тернопіллі знеструмлено 20 населених пунктів.

Закарпаття. Великої води через мороз поки не буде

На автотрасі державного значення Львів—Самбір—Ужгород неподалік села Жорнава стався зсув. Понад 100 кубометрів грунту разом із велетенськими деревами поглинула річка Уж. Вона підмила захисну опору, що призвело до руйнування частини шляху. В небезпечній зоні опинилася залізниця, яка пролягає всього за 10 метрів від місця обвалу. Потерпілих немає, проїзд автомашин пошкодженою ділянкою шляху забезпечений.

Львівська залізниця, значна частина доріг якої пролягає поміж закарпатськими річками і потоками, завчасно підготувалася до пропуску паводкових вод. На території області сформовано так звані протирозмивні поїзди, у складі яких критий вагон із мішками, наповненими піском, по кілька платформ із бутовим каменем і щебенем. Тимчасові металеві пакети дадуть змогу вчасно лагодити полотно у випадках його пошкодження льодоходом або паводком. Незважаючи на підвищення рівнів води в усіх закарпатських річках, небезпеки здоров’ю і життю краян, господарським об’єктам вони не становлять.

Однак гірські перевали за умови погіршення погоди можуть ускладнити їх проходження великоваговими автомобілями. Вже в п’ятницю зранку на найскладніших ділянках міжнародної автотраси Київ—Чоп були розгорнуті допоміжні підрозділи. Тут чергують тягачі та інша аварійно-рятувальна техніка. За минулу добу, яка супроводжувалася ускладненням погодних умов, снігопадом і морозом, гірські ділянки стали справжнім випробуванням на міцність нервів і прохідність авто. Щоб дати змогу водіям зігрітися, на Латірському перевалі розгорнуті пункти обігріву.

Через мороз загрози підтоплення населених пунктів поки що немає. За прогнозами синоптиків, у наступні три дні температура повітря знизиться до 10—16 морозу. Додадуться сильні снігопади, хуртовини, значне посилення швидкості вітру, налипання снігу, ожеледь.

Рівне. Жоден тролейбус не вийшов на маршрут

Ранок 15 березня у Рівному нагадував радянські часи: люди з усіх сил штурмували маршрутки, наче намагаючись розширити їх. Адже жоден із тролейбусів на маршрут не вийшов.

Дощ, який не припинявся цілий день 14 березня, о третій ночі перетворився на сніг — тож о шостій ранку дроти вже обледеніли. Звісно, дирекція КП «Рівнеелектротрансу» вирішила на жоден із маршрутів не виїжджати, аби не ризикувати життям людей. Міський голова Рівного Володимир Хомко звернувся до підприємців, які здійснюють перевезення пасажирів, з проханням вивести на тролейбусні маршрути додаткові машини. Вдалося «назбирати» 20 мікроавтобусів — усього ж містом курсує 342 одиниці автотранспорту, який поки що залишається єдиним видом пасажирських перевезень у 240-тисячному місті. Натомість чергові бригади тролейбусників оббивають електролінії від льоду, незважаючи на те, що лапатий сніг не припиняється й перетворюється на заметіль.

— День 15 березня, 1—2 градуси тепла, дає шанс для комунальників звільнити з льодової пастки не лише тролейбусні мережі, а й дороги, на яких утворилася снігова каша, — коментує ситуацію заступник начальника міського управління житлово-комунального господарства Рівного Володимир Лапюк. — Адже вночі на нас чекає мінусова температура та неабияке ускладнення погодних умов на вихідні. Тому на дорогах міста працюють п’ять МАЗів, чотири трактори МТЗ, у разі зниження температури готові виїхати шість посипальних ЗИЛів, які забезпечені сіллю, відсівом та піском, а «Рівнешляхбуд» при потребі задіє грейдери. Якщо раптом почнуть падати дерева, у двобій зі стихією вступить бригада тресту зеленого господарства, озброєна бензопилами.

Єдине, про що просять водіїв, — забрати припарковані на проїжджій частині машини і не виїздити в рейси без нагальної потреби.

Сторінку підготували: Василь БЕДЗІР, Оксана МЕЛЬНИК, Валерій МЕЛЬНИК, Інна ОМЕЛЯНЧУК, Микола ШОТ, «Урядовий кур’єр»