БУДНІ І СВЯТА

У щоденному житті городяни зазвичай згадують місцевих очільників, коли, приміром, вимикається світло, не тече вода з крана чи вчасно не вивозять сміття
 
У святковий день, а супутникові столиці - Броварам цьогоріч виповнилося 380 років, чи не вся майже стотисячна громада вийшла на вулиці і площі, щоб ушанувати свою малу вітчизну. Пролунало чимало хороших слів і на адресу керівництва міста.
 
Видовище виявилося й справді яскравим та захоплюючим: понад дві тисячі городян (це занесено в книгу рекордів Гіннеса України) вбралися у старовинні українські строї і вишиванки, аби продемонструвати непорушний зв'язок нині сущих з тими, хто жив на цій давній українській землі впродовж багатьох століть. Численні творчі колективи, дорослі й дитячі підготували до іменин міста оригінальні програми, які свідчили: тутешня влада активно підтримує культуру й освіту і робить ставку на молоде покоління.
 
 

 

З думкою про прийдешнє
 
- Чи правда, що продукти, які завозять до шкільних їдалень міста, сертифіковані? - прискіпливо запитую нинішнього керівника міськради Ігоря Сапожка.
 
- Правда. Як і те, що ми стовідсотково забезпечуємо видатки з бюджету на харчування дошкільнят, оплачуємо сніданки та обіди для учнів 1-4-х класів, реконструюємо старі шкільні приміщення, повністю комп'ютеризували освітні заклади.
 
Намагаємося якомога більше дітей забрати з вулиці. Юні броварчани безперебійно відвідують музичну школу та школу мистецтв, краєзнавчий музей, клуб, культурний центр, дві бібліотеки. В чотирьох позашкільних навчальних закладах є всі умови для розвитку підростаючого покоління. Недарма, напевно, будинок дитячої та юнацької творчості нашого міста отримав срібний кубок в обласному рейтингу "Лідер ХХІ століття" з-поміж 58-ми позашкільних закладів Київщини. А нещодавно обладнали новий сквер "Юність", встановили там чудове ігрове обладнання.
 
Бровари, як ви знаєте, місто спортивної слави. Наша фізкультурно-оздоровча та спортивно-масова робота визнані найкращими в області. А це не лише кубки і слава - передусім здоров'я городян та їхніх дітей.
 
 

 

Куди поділися черги?
 
 

 

- Ігоре Васильовичу, чи залагодили земельні проблеми?
 
- Принаймні таких черг, як було раніше, коли люди з ночі займали черги, щоб отримати акт на право власності на землю, ви не побачите. Коли діяти чітко за законом, причин незадоволення громадян різко поменшає.
 
 

 

- Інвестори нині не обходять міськраду десятою дорогою?
 
- Працюємо, аби цього не було. На нашій території зареєстровано 132 підприємства. Обсяг прямих іноземних інвестицій становить 10,6 відсотка до загального обсягу по області. Надходження до основного капіталу цього року на 13,6 відсотка вищі, ніж торік.
 
Найліпша новина: місцеві підприємства поступово нарощують обсяги: темп обсягів виробництва промислової продукції за перше півріччя порівняно з минулим роком становив 155,8 відсотка. Стабільно працюють харчова, хімічна, легка галузі. Відповідно зросли надходження до зведеного бюджету - більш як на 16 млн грн.
 
 

 

Четвертий мікрорайон у риштуваннях
 
 

 

- Будуєте?
 
- Громада має розвиватися. Зараз споруджуємо житло в новому мікрорайоні, плануємо наступні будови. Велику увагу приділяємо ремонту під'їздів, лагодимо покрівлі. Залишається проблема застарілого житлового фонду, та, сподіваюся, і до неї черга дійде. Наші фахівці вже підготували відповідну програму, передбачаємо для цього кошти в бюджеті.
 
Ще одна обнадійлива новина - ми зрушили з місця "довгобуд", на закінчення якого дуже чекають городяни. Це зведення поліклініки, яке вже перебуває в завершальній стадії. Зараз встановлюємо автономне енергозабезпечення в міській лікарні, реконструюємо систему забезпечення киснем лікувальних корпусів.
 
Традиційно тримаємо в полі зору роботу транспорту. Ви, мабуть, помітили, що дорожнє покриття стало набагато кращим, а це зручності для водіїв і пасажирів, безпека на шляхах.
 
До речі, ми вчасно відшкодовуємо транспортникам за перевезення пільгових категорій: значно менше стало обопільних скарг. Запровадили знижки для людей похилого віку на продукти харчування та ліки. Діють комунальні аптеки, де за бюджетні кошти відпускаються медикаменти інвалідам та учасникам бойових дій. Нашій управлінській команді вдалося не скоротити жодної соціальної програми, а це, погодьтеся, запорука суспільної стабільності в громаді.
 
 

 

- Нещодавно почула в одному з виступів голови Київської облдержадміністрації Анатолія Присяжнюка, що в Броварах програма "З турботою про кожного" працює не тільки у звітах, а й на практиці. Очевидно, приємно, коли на нарадах не лише лають?
 
- Певна річ. Порозуміння завжди ефективніше, ніж розбрат. До того ж, уміння знаходити компроміси - це прерогатива професійних управлінців.
 
 

 

- До столиці від вас зовсім близько. Та на вулицях, у дворах якось по-особливому затишно.
 
- Це відмінні особливості провінції. Та водночас треба розкривати її потенціал, змушувати його працювати на добробут людей, створювати для них комфортні умови життя. Тому владі довго відпочивати ніколи, навіть у День міста...
 

 

Віра ТКАЧЕНКО
для "Урядового кур'єра"