ЕВАКУАЦІЯ

Українці неохоче повертаються з Лівії

За інформацією Міністерства закордонних справ, минулого тижня територію охопленої громадянською війною країни залишили 337 громадян нашої держави. Переважно евакуація здійснювалася літаками Міноборони та Міжнародних авіаліній, частину українців взяли на борт рятувальники сусідніх держав. У свою чергу Україна посприяла у від'їзді з Лівії 145 іноземцям.

Однак, попри те, що офіційний Київ наполегливо радить нашим громадянам скористатися всіма можливостями для евакуації: тими, які надає власна країна та країни-партнери, що взяли на себе зобов'язання вивозити українців, - особливого ажіотажу навколо евакуації з гарячої точки не спостерігається.

Ми здивовані тим, що українські громадяни у цій ситуації проявляють набагато менше обережності, ніж самі лівійці. І ще раз наполегливо звертаємося не недооцінювати ризики, які існують в Лівії, припинити поширення між собою заспокійливих звернень щодо можливості пересидіти, зауважив керівник департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин, коментуючи інформацію про те, що з арабської країни наші літаки повертаються не повністю заповненими.

А поки переїзд до ще контрольованого прихильниками Каддафі Тріполі й справді є проблематичним, наше зовнішньополітичне відомство разом з Посольством України в Лівії проробляють шляхи евакуації з усіх приморських міст. До речі, саме там і перебуває нині більшість українців, переважно це медики, що працюють за трудовими угодами. Скажімо, один з російських поромів, готових взяти на борт всіх бажаючих українців, очікує нині погоди в порту Рас-Лануф.

Водночас ЗМІ не перестають смакувати повернення на батьківщину найвідомішої в Лівії української медсестри Галини Колотницької, яка тривалий час супроводжувала Муамара Каддафі в усіх його подорожах, розцінюючи цей факт як ознаку погіршення ситуації в країні та швидкого повалення режиму.