Головним для усіх нас сьогодні є те, що вдалося зупинити ворога. Армія відновила боєздатність, бойовий досвід, оперативну спроможність, технічну оснащеність, забезпеченість для успішного виконання завдань із захисту країни. Незважаючи на ризики відновлення збройного протистояння та постійну складну обстановку в зоні бойових дій, головними пріоритетами відомства міністр оборони Степан Полторак назвав реформи у Збройних силах.

Він зазначив, що реформа армії є найкоштовнішою, але й найнеобхіднішою. «В рамках комплексного огляду сектору безпеки і оборони і стратегічного реформування ЗСУ, — зауважив він, — проведено оборонний огляд, затверджено Стратегію національної безпеки, ухвалено Воєнну доктрину».

Пріоритетними в роботі міністерства Степан Полторак назвав максимальну адаптацію ЗСУ до стандартів НАТО, інтегрування структур Міністерства оборони і Генштабу, їх збалансованість за обсягами завдань та чисельністю, чітке розмежування повноважень керівників структурних підрозділів і посилення їхньої відповідальності за результати виконання робіт, оперативну спроможність забезпечення озброєнням, технікою, оснащення ЗСУ, нову систему підготовки планування та управління. За словами міністра, робота в цьому напрямі — на стадії завершення.

А ключовим завданням, затвердженим Стратегією реформи МВС рік тому, була зміна міністерства міліції на європейське міністерство внутрішніх справ, зауважив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Протягом цього року вдалося дещо зробити: ухвалити Закон «Про національну поліцію», інші закони, внесено зміни у понад 100 законодавчих актів, прийнято відповідні постанови Кабміну. МВС перетворилося з міністерства міліції у нормальний європейський офіс. До складу структури входять Національна поліція, Нацгвардія, Державна міграційна служба, ДСНС, Держприкордонслужба.

«Я почав цей рік в уряді одним із найвпливовіших міністрів, якому підпорядковувалося велике військо міліціонерів, а закінчую цивільним міністром, який делегував усі повноваження главі національної поліції Хатії Деканоїдзе. Уся наша команда реформ, яка робила цей перехід, — і Ека Згуладзе, і Хатія Деканоїдзе, і ще 15—20 осіб — працювали на одну мету: зробити так, щоб українське суспільство повірило у зміни, в нову поліцію. Проблеми треба було розв’язувати крок за кроком. Ми форсовано запустили проект патрульної поліції. Сьогодні цей проект — своєрідна візитівка реформи МВС. Але це тільки початок. За патрульною поліцією треба реформувати кримінальну, потрібно говорити про безпеку загалом — про райвідділи, дільничних. І тут, спираючись на довіру, яку заслужила патрульна поліція, ми йдемо далі», — зауважив Арсен Аваков.

Протидія російській агресії та захист територіальної цілісності України — ці два пріоритети були цьогоріч головними у діяльності вітчизняного зовнішньополітичного відомства. Про це під час річного звіту про діяльність МЗС заявив головний дипломат країни Павло Клімкін. За його словами, Україні вдається об’єднувати довкола себе коаліцію всього цивілізованого світу, тому і Євросоюз, і США демонструють готовність дотримуватися режиму санкцій проти Росії — не пом’якшувати їх доти, доки Кремль повністю не виконає мінські угоди і не припинить анексію Криму.

Він також відзначив особливу роль, яку відіграє спеціальна місія ОБСЄ у контролі за ситуацією на Донбасі. Павло Клімкін повідомив, що Київ уже провів переговори з Берліном, який із січня перебирає на себе головування в ОБСЄ, щодо розширення місій цієї організації на сході України. Він також наголосив, що критично важливими є те, щоб Рада Європи та ОБСЄ отримали доступ на територію Криму, де відбуваються «системні порушення прав людини».

Павло Клімкін також повідомив, що МЗС активно боролося і бореться за всіх політичних в’язнів, яких незаконно утримують у російських тюрмах. «Ми вважаємо їх заручниками режиму, їх має бути звільнено, а імена людей, причетних до їх переслідування, мають потрапити до списку Сенцов — Савченко», — наголосив Павло Клімкін.

Міністр нагадав, що 15 грудня Київ очікує на останній звіт про виконання умов для запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС. «Сподіваюся, що на основі того, що ми зробили, з наступного року українці вперше зможуть в’їхати в ЄС без віз», — сказав Павло Клімкін.

А міністр інформаційної політики Юрій Стець представив звіт діяльності свого відомства у формі відеоролика, який було продемонстровано у Будинку уряду. За словами міністра, на сьогодні жоден із журналістів не може звинуватити Мінінформполітики у запровадженні цензури чи корупції. «За рік роботи міністерство використало лише 2,5 мільйона гривень, натомість залучило кілька десятків мільйонів гривень від наших партнерів для реалізації проектів», — сказав Юрій Стець.

Міністр вбачав місію свого відомства у виконанні чотирьох цілей: розробленні стратегічних документів у сфері інформаційної безпеки, відновленні мовлення в Донецькій і Луганській областях, реформі в іномовленні України та проекті «Відкрита влада». Роботу із стратегічних документів він вважає виконаною на 75 відсотків, так само, як і відновлення мовлення на окупованих територіях Донбасу. На завершення виступу Юрій Стець офіційно оголосив про свою відставку і пообіцяв передати заяву до Верховної Ради.

Ольга ПРОКОПЕНКО,
Вікторія ВЛАСЕНКО,

«Урядовий кур’єр»