АКЦЕНТ

Робочі групи України й Росії працюють над механізмом повернення митних процедур до оптимального режиму сприяння взаємній торгівлі 

Останні дні виявилися спекотними як у прямому, так і в переносному сенсі. Вище керівництво держави тримало та й продовжує тримати руку на пульсі надчутливого для країни питання — експорту вітчизняних товарів до Російської Федерації.

Так, Прем’єр-міністр Микола Азаров у телефонному режимі обговорив зі своїм тамтешнім колегою Дмитром Медведєвим актуальний стан торговельно-економічних відносин між країнами, а також ускладнення, які виникли у митному оформленні окремих видів вантажів, що постачаються з України до Росії.

Співрозмовники висловили спільне переконання, що про торговельні війни між Україною і Росією в принципі не може йтися. Глава вітчизняного уряду із задоволенням зазначив, що робота уповноважених робочих груп сторін, яка інтенсивно відбувалася упродовж вихідних, виявила істотний прогрес у цій сфері.

Сторони переконані, що питання буде оперативно врегульовано в інтересах взаємовигідної двосторонньої співпраці. Окремо прем’єри  зазначили:  спекуляції навколо того, що ускладнення, пов’язані з інтеграційними процесами двох країн, — безпідставні, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Микола Азаров і Дмитро Медведєв домовилися, що на початку тижня зустрінуться керівники митних служб України та Російської Федерації, й у спокійному режимі працюватимуть над вирішенням питання повернення митних процедур до оптимального режиму, який сприяє взаємній торгівлі.

Питання дуже чутливе

Свою стурбованість ситуацією на адресу глави російської держави висловив у телефонному режимі й Президент Віктор Янукович. Водночас колеги обговорили питання двостороннього порядку денного, зокрема тему проведення Українсько-Російської міждержавної комісії під головуванням президентів.

Сформована урядом робоча група з опрацювання проблемних питань українсько-російського торговельно-економічного співробітництва розпочала діяти, перші результати її роботи можна очікувати вже найближчим часом, заявив віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко.

Отримано відповідні доручення, проведено переговори з першим віце-прем’єр-міністром Російської Федерації Ігорем Шуваловим та керівником Федеральної митної служби Росії Андрієм Бєльяніновим. На початок тижня заплановано зустріч відповідного керівництва з українського боку та керівництва ФМС Росії для з’ясування всіх нюансів, які заважають нормальним торговельно-економічним відносинам наших країн.

За інформацією Юрія Бойка, на зустрічі з першим віце-прем’єром Росії та головою ФМС було досягнуто домовленості, що більшість питань із пропуску залізничним транспортом українських товарів на територію Російської Федерації буде вирішено вже найближчим часом. Стосовно фур і вантажів, які перевозять автомобільним транспортом, переговори також не відкладатимуть у довгу шухляду.

Віце-прем’єр-міністр зазначив, що вирішення питання з митним оформленням вантажів під час перетину українсько-російського кордону надзвичайно важливе і чутливе з огляду на значний товарообіг між країнами, повідомляє прес-служба віце-прем’єра.

Виробництво — під контроль

На сьогодні Росія не має зауважень до безпечності українських продуктів харчування. А вітчизняні кондитерські вироби повернуться на ринок РФ після перевірок відповідних заводів. Для цього в Україні атестують 5 спеціальних лабораторій. Про це в Москві після зустрічі з главою Росспоживнагляду Геннадієм Онищенком повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

«Зауважень від Росії, що стосуються безпечності продуктів харчування, на сьогодні немає. Я впевнений, що найближчим часом буде прийнято рішення безпосередньо щодо кондитерської продукції. Для цього на переговорах ми підписали протокол, що передбачає створення російсько-української комісії, яка працюватиме над гармонізацією стандартів і вимогами до маркування продукції», — зазначив міністр.

Російська сторона акредитує в Україні 5 лабораторій. Опісля буде перевірено українські заводи, до продукції яких було висунуто вимоги. Уже після цього вітчизняна кондитерська продукція зможе повернутися на ринок Росії, але під жорстким контролем процесу виробництва.

«Я переконаний, що це буде здійснено у стислі терміни. Загалом ми задоволені переговорами, був конструктивний діалог, знайдено взаєморозуміння», — додав Микола Присяжнюк.

Україна вже найближчим часом підготує чіткий план заходів, реалізація яких дасть змогу розв’язати проблеми ввезення вітчизняних товарів у Російську Федерацію, заявив на брифінгу міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов.

На вимогу Прем’єр-міністра розроблено чіткий план дій для сприяння вирішенню тих питань, які виникли на митному кордоні. При  цьому в жодному разі не йдеться про торговельну війну. Уряд робитиме все можливе, щоб ситуація з експортом товарів вітчизняних виробників до РФ вирішилася якнайшвидше, цивілізованим шляхом і в рамках чинного законодавства.

«Я нічого не чув, щоб Росія говорила про торгову війну. Ми говоримо лише про конкретні питання, які повинні вирішити», — уточнив Ігор Прасолов. А Мінекономрозвитку тісно співпрацює з Федерацією роботодавців України, проводить моніторинг та аналізує всі звернення вітчизняних виробників.

Підтвердження ж про вміст у продукції «Рошен» токсичних речовин не надходило. А Україна і Росія змогли домовитися про розв’язання проблеми постачання української кондитерської продукції в РФ. «Ми знайшли взаєморозуміння з російською стороною. Перше — створено робочу групу, яка займатиметься питаннями постачання харчовою продукцією з України. Друге — буде проведено акредитацію кількох українських лабораторій, аби наш товар проходив експертизу ще до перетину кордону. Третє — домовлено про інспекцію українських підприємств російським фахівцями», — підтвердив Ігор Прасолов.

Водночас російська сторона підтвердила невідповідність вмісту української кондитерської продукції складу, заявленому на етикетках. Сказати, що саме не влаштовувало російську сторону в солодощах, поки що складно, бо офіційних документів Москва ще не надала.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»