ЕКСПОРТ

Україна за минулий рік продала специфічного товару  майже на мільярд доларів

Про це днями повідомила Державна служба експортного контролю, оприлюднивши  підсумки  роботи в 2010 році державної компанії «Укрспецекспорт». З інформації, розміщеної на офіційному сайті Держекспортконтролю випливає, що портфель контрактів у 2010 році сягнув 956,7 мільйона доларів, що майже на 150 млн більше, ніж позаторік.

Головними покупцями української зброї нині є  країни Африки, серед яких за обсягами закупівель лідирують Судан і Демократична Республіка Конго. Всього до  Африки  постачено 250 одиниць танків і бронетехніки. З них 100 танків Т-72 і 30 Т-55 отримала ДРК, а 60 танків Т-72М і 55 танків Т-55 — Судан.

До Конго  також поставили по 12 артилерійських установок БМ-21 «Град», 122-мм САУ 2С1 «Гвоздика» і 152-мм САУ 2С3 «Акація», 36 гаубиць Д-30 і три 82-мм міномети, три  тисячі гвинтівок, 10 тисяч автоматів Калашникова, 500 легких і 100 важких кулеметів, а також 1780 гранатометів усіх типів.

Крім цього, 26 штук 82-мм мінометів закупила Кенія, туди ж було поставлено близько 2,5 тис. одиниць легкої і важкої  автоматичної зброї.

Певна річ,  навіть з відкритого переліку, розміщеного в Інтернеті, зрозуміло, що наша держава  не  на провідних ролях на цьому ринку. Зокрема за  висновками Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру, ще два роки тому Україна вилетіла з десятки  провідних експортерів зброї. Київ, на думку західних фахівців, розгубив партнерів.

Як зазначив у коментарі одному з телеканалів голова правління науково- виробничого підприємства «Сатурн», що спеціалізується на  виробництві високотехнологічних систем  зв’язку, радіометрії, телекомунікацій, радіолокації тощо  Володимир Чміль, якщо ситуація в країні не зміниться, то падіння участі вітчизняних підприємств у цьому ринку триватиме, і за кілька років  ми взагалі випадемо з пулу держав, які заробляють гроші на озброєнні.

Особливі надії  у цьому зв’язку покладалися на співпрацю з країнами Близького Сходу. І передовсім з Іраком. Зокрема у рамках першої угоди масштабного «іракського контракту» Україна зобов’язалася  поставити Багдаду шість військово-транспортних літаків Ан-32 київських літакобудівників, а також кілька бойових вертольотів Мі-8.

На початку року Багдад вже погрожував санкціями щодо України на суму 9 мільйонів доларів за зрив цих  поставок. Хоча потім,  отримавши запевнення, що ситуацію вдасться виправити, відмовився від претензій. 

Водночас, хоч зброя товар і ходовий, та не все так райдужно з перспективою виручки за нього. Приміром голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін заявив  минулого тижня на прес-конференції, що  іракська сторона не розрахувалася за поставлені 26 машин БТР-4, машини технічного обслуговування і тренажери для екіпажів, вироблені в Україні у рамках того ж  «іракського контракту» державним підприємством  «Завод ім. Малишева».

Однак, попри  все,  українські виробники  справно виконують умови контракту, адже розуміють наскільки важливою для держави є ця угода. А що   підприємство нині числиться на Харківщині серед боржників з виплати заробітної плати, то з  того майже мільярда, який вторгувала Україна минулого року, харківським виробничникам нічого не перепаде.