НЕБЕЗПЕКА НА ДОРОЗІ

Жахлива ДТП у Дніпропетровську сталася через перевищення швидкості і рух на жовте світло світлофора

Тепер цю зупинку громадського транспорту біля будинку 102, що на житловому масиві Перемога-3 в Дніпропетровську, знає вся Україна. 20 березня о 7.45 тут сталася жахлива аварія, через яку загинуло 5 людей (в тому числі дитина) і 5 постраждали. ДТП зафіксував відеореєстратор водія, який виклав резонансні кадри в Інтернет.

Згідно з офіційним повідомленням правоохоронців, сценарій трагічної події був таким: «Набережною Перемоги з боку проспекту Героїв у напрямку вулиці Овражної їхав автомобіль Nissan X Trail, водій якого в районі будинку № 102 під час виконання повороту ліворуч не надав переваги в русі транспортним засобам, унаслідок чого скоїв зіткнення з автомобілем BMW 320, що рухався назустріч. Після зіткнення водій BMW продовжив некерований рух, виїхав на правий у напрямку руху тротуар, де скоїв наїзд на пішоходів, які перебували на зупинці громадського транспорту. Внаслідок пригоди загинуло 4 та постраждало ще 6 громадян». Згодом у лікарні померла ще одна людина…

Зупинка без подушок безпеки

За кермом службового позашляховика Nissan перебував 55-річний чоловік, а седан BMW на великій швидкості вів 40-річний приватний підприємець. Обидва водії не постраждали, їх врятували подушки безпеки. Натомість у тих, хто був на зупинці, таких подушок, звісно, не було… Збитий джипом чорний седан проїхав по людях двічі, відкинутий назад за інерцією, і врізався у хлібний кіоск, розташований за зупинкою.

«Я почула страшний грюкіт і виглянула у віконце, — розповіла кореспондентові «УК» працівниця кіоску, що розташований на протилежній зупинці. — Бачу: жінка лежить, кіоск потрощений. В нього машина в’їхала на великій швидкості. А жінка, що в цьому кіоску працювала, якраз перед цим прибирала на вулиці. Якби не зайшла всередину, теж потрапила б під колеса. Машина переїхала жінку з хлопчиком, а по жінці в сірому пальто проїхала двічі. Поряд лежала дівчина у білій куртці. Ми спочатку не зрозуміли, що сталося».

Сьогодні на місці трагедії лежать квіти, дитячі іграшки — там, де загинув 9-річний Кирило Губа, учень 34-ї середньої школи. Перед страшним наїздом хлопчик виглядав тролейбус. Мати Кирила — вчителька інформатики Віра Георгіївна Губа (1979-го року народження) — померла дорогою до лікарні у «швидкій». Як розповідають сусіди сім’ї, це були приємні і світлі люди, дуже доброзичливі. «А Кирилко був як янголятко, ніби світився», — згадує сусідка.

Свічки на спомин про загиблих

Всипані квітами лавки сумнозвісної зупинки. Щодня сюди приходять люди і запалюють свічки. Зустрічаю тут і сусідів 28-річної Ольги Стежко, яка померла в лікарні після операції. У жінки залишилися чоловік і 4-річний син. Хлопчик ще не знає, що мами нема. На похорони до Дніпропетровська з Тверської області (Росія) приїхали мати і сестра загиблої. «Оля того дня йшла на роботу. Вона працювала в перукарні, що розташована недалеко. Однак, можливо, через погану погоду вирішила під’їхати тролейбусом, — припускають сусіди Віталій та Ольга. — Як нам розповіли очевидці, після аварії Олю посадили на лавку і запитали, чи дати води. Вона відповіла, що не треба. Бідолашна отримала понад 20 переломів, у лікарні їй влили понад два літри крові».

Щоранку Надія Василівна гуляє із собакою. Гуляла і того дня. По дорозі зустріла сусідку Маргариту Твердохліб, яка збиралася їхати в магазин. «Я провела Риту до зупинки, де вона загинула, — згадує жахливий ранок пані Надія. — Я все бачила. Було жовте світло на світлофорі. Один почав розвертатися, а BMW не став чекати і стояти на червоне, вирішив проскочити. Всі машини стояли, а BMW летіла (на відео видно, що BMW cправді «летіла» одна на порожній смузі, але на світлофорі з лівого боку дороги ще горів зелений; жовтий включився якраз у мить зіткнення. — Авт.) Потім я вернулася до під’їзду… Бачу, йде Ольга — бабуся Кирила, який загинув, і каже, що лишилася без доньки й онука. Хлопчик загинув у бабусі на очах, вона під час аварії на зупинці сиділа. Раніше Віра з чоловіком і сином у нашому будинку жили, недавно переїхали в інший».

П’ятою смертельною жертвою злочину на дорозі стала Людмила Замурейко, 1963 року народження, яка від отриманих травм загинула на місці ДТП.

Галину Лапшину лікарі витягли з того світу. Фото автора

Ті, кому «пощастило»

Інші потерпілі від аварії, які отримали травми різних ступенів тяжкості, були доправлені до лікарень. У Дніпропетровській обласній клінічній лікарні (ОКЛ) ім. І. Мечнікова лікують трьох осіб. Чоловік та жінка (продавець у хлібному кіоску) — у задовільному стані, вони отримали черепно-мозкові травми, струси головного мозку, забої. А ось за життя Галини Лапшиної (1962 року народження) лікарям довелося поборотися. Жінка отримала два десятки переломів різних частин тіла.

«До нас у відділення привезли четверо постраждалих. З них одна жінка померла, — повідомив завідуючий відділенням інтенсивної терапії політравми Ігор Йовенко. — Вона втратила багато крові і мала понад 20 травм. Ми перелили їй кілька літрів крові й плазми, але після операції вона померла. В дуже важкому і шоковому стані потрапила до нас Галина Лапшина з численними переломами, крововтратою. Ми переливали їй донорську плазму. Після наркозу жінка прийшла до тями, її стан поступово поліпшується. До речі, багато людей телефонували і пропонували здати кров».

Галина Йосипівна працює бухгалтером у комунальному підприємстві міста. Приблизно о 7.30 вийшла з дому на роботу. «Я стояла біля хлібного кіоску і чекала тролейбус. Більше нічого не пам’ятаю. Отямилася вже у лікарні», — розповіла жінка. У Дніпропетровській обласній дитячий лікарні із травмами середньої тяжкості госпіталізований 16-річний підліток, а 17-річну дівчину, яка отримала забої, лікують амбулаторно.

Головний лікар ОКЛ ім. І. Мечнікова Сергій Риженко та головний лікар санаторію «Новомосковський» Олександр Андрієнко запевнили, що всі постраждалі у ДТП проходитимуть реабілітацію у цьому санаторії. Колектив оздоровчого закладу вирішив надати їм безоплатні путівки. «Ми виписали сертифікати постраждалим на весь 2013 рік, — сказав Олександр Андрієнко. — У нас є хороший психолог, який допоможе людям впоратися з переживаннями».

Безпека чи швидкість?

Набережна Перемоги в Дніпропетровську — широка траса вздовж житлового масиву. Незважаючи на близькість до нього, машини тут часто «пролітають» на великій швидкості, і ДТП тут не рідкість. Зокрема, у 2010 році саме на цьому шосе трапилася аварія, в якій син прокурора Жовтневого району Дмитро Рудь збив на смерть трьох жінок. І цей список можна продовжувати.

На міському форумі Дніпропетровська під новиною про трагічну ДТП — майже шість тисяч коментарів. Обговорюючи страшну подію, люди активно дискутують, хто винен — водій Nissan чи BMW, згадують правила дорожнього руху, навіть надають розрахунки швидкості автомобіля (він рухався із швидкістю десь 130—140 кілометрів на годину). Дехто звертає увагу на розташування зупинки і кіосків, які закривали людям огляд дороги. Хтось згадує про відповідальність працівників ДАІ, які мають впливати на безпеку дорожнього руху, і про те, як це роблять у Європі: «У Парижі всі тротуари загороджені потужними залізними стовпами і металічними секціями. Всі острівки безпеки теж надійно огороджені стовпчиками або по-іншому з обох боків». Ще один коментар: «Можна пожертвувати високою швидкістю, встановивши на дорозі «лежачі поліцейські» перед перехрестями, світлофорами і зупинками».

Насамкінець. 22 березня 2013 року Бабушкінським районним судом Дніпропетровська щодо двох водіїв — учасників ДТП, яка сталася 20 березня цього року на вулиці Набережна Перемоги, обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на два місяці.

ПРЯМА МОВА

«Винуваті обидва водії»

Наталія МАРЧУК,
прокурор Дніпропетровської області:

— Відразу після отримання повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду зареєстровано в Єдиному реєстрі досудових розслідувань та розпочато кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, що спричинило загибель кількох людей). Досудове розслідування здійснює група слідчих СУ ГУМВС України в Дніпропетровській області, призначено групу процесуальних керівників на чолі з начальником відділу прокуратури Дніпропетровської області. Оскільки за результатами першочергових дій є підстави вважати, що ДТП скоєна за обопільною виною, прийнято рішення про вручення повідомлення про підозру обом водіям, після чого негайно буде вирішено питання про їхнє затримання у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.