Відомо: що менше світла, то краще почувається корупційна гідра. Особливо розрослася вона в галузі державних закупівель. Один з добре відомих рецептів боротьби з корупцією — прозорість і мінімальне спілкування пересічних громадян із чиновниками. Тому на впровадження в нашій країні системи електронних закупівель, яка мала б запрацювати ще «вчора», покладають певні сподівання.

Такою електронною системою із красномовною назвою ProZorro вже користуються Міністерство оборони і майже 700 держустанов України. Це істотно спрощує доступ підприємців до державних торгів і дає змогу долати корупційні схеми. На сьогодні проведені через електронну систему закупівлі зекономили державі 10—20% бюджетних коштів.

Днями до роботи через ProZorro стали підключатися і  близько 200 установ, підпорядкованих Дніпропетровській обласній та районним держ?адміністраціям. Згідно з розпорядженням керівника ОДА,  держструктури області мають перейти на прозорі умови до кінця року.  На сьогодні вже 62 обласних заклади культури, ЖКГ, соцзахисту та спорту почали працювати у системі електронних закупівель. На черзі — ще 185 лікарень, дитячих садочків та інших державних організацій. «У процесі стикаємося з посадовцями, які з недовірою ставляться до системи, проте знаходимо підхід до кожного, переконуємо та ламаємо бар’єри у свідомості людей. І перехід на електронні закупівлі ProZorro відбувається набагато швидше, ніж ми очікували», — зазначив радник голови Дніпропетровської ОДА Юрій Голік.

Підключившись до ProZorro, держустанови Дніпропетровщини товари на суму до 100 тисяч гривень і послуги вартістю до мільйона гривень купуватимуть відкрито на електронному аукціоні. Як відбуваються ці торги, за якими цінами і на яких умовах, може подивитися кожен, зайшовши на сайт prozorro.org.

«Система електронних закупівель унеможливлює корупційні схеми під час закупівлі ліків, шкільного приладдя, меблів, техніки і багато іншого. Також вона дає змогу вийти на ринок новим невеликим підприємствам Дніпропетровщини. Ми не тільки запобігаємо корупції серед чиновників, а й розвиваємо малий і середній бізнес», — наголосив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко.

Тож й установам соціального захисту, культури, охорони здоров’я та освіти з переходом в електронну площину простіше проводити необхідні закупівлі. Механізм нескладний: необхідно розмістити заявку про закупівлю на сайті prozorro.org, вказавши терміни виконання робіт або доставки товару, технічні вимоги, обсяги замовлення тощо. Електронна система автоматично обробить це замовлення і розішле запрошення на участь у конкурсі всім виробникам відповідного товару чи послуги. Учасником тендера може стати будь-який підприємець, зареєстрований на сайті.

Система ProZorro самостійно проводить аукціон і визначає найбільш конкурентоспроможний за ціною варіант, який відповідає вимогам покупця. 

З переходом в електронну площину простіше проводити необхідні закупівлі. Фото Володимира ЗAЇКИ

А ТИМ ЧАСОМ

У режимі аукціону

Ольга ПОНОМАРЬОВА
для «Урядового кур’єра»

Десять структурних підрозділів Миколаївської облдержадміністрації та їхні підвідомчі установи, а також 11 райдержадміністрацій уже приєдналися до системи електронних закупівель ProZorro. Структури приєднуються до цієї системи, реєструють свої майданчики, і хоч на першому етапі закупівлі будуть на невеликі суми, розпорядники коштів зможуть напрацювати процес закупівель на практиці.

За дорученням голови ОДА Вадима Мерікова створено робочу групу для розроблення та впровадження електронних закупівель. Її представники організували вебінари та семінари для розпорядників коштів.

Система ProZorro дає змогу проводити всі «допорогові» державні закупівлі в режимі електронного аукціону. Першими нову систему освоїли департамент соціального захисту населення, департамент освіти, науки та молоді, департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, управління охорони здоров’я, управління містобудування та архітектури, управління екології і природних ресурсів, відділ з питань фізичної культури і спорту, відділ державних адміністраторів та забезпечення їх діяльності, апарат ОДА, а також підвідомчі установи департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму й управління культури, національностей та релігій. 

До пілотного проекту долучилися Баштанський, Березанський, Братський, Веселинівський, Врадіївський, Доманівський, Єланецький, Казанківський, Миколаївський, Первомайський та Снігурівський райони. Окремі розпорядники коштів цих районів вже почали придбавати товари, використовуючи електронну систему: Братська, Доманівська та Врадіївська центральні районні лікарні, а також Врадіївський та Доманівський районні центри первинної медико-санітарної допомоги.