Дива не сталося. Озлоблений російський ворог, якому недостатньо дали по руках, посунув своє загарбницьке рило глибше. Протягом останніх двох діб надходять дедалі тривожніші повідомлення зі сходу України. Зокрема щодо блокування міста Новоазовськ на Донеччині проросійськими силами. Новоазовський міський голова Олег Сидоренко підтвердив появу в населеному пункті сепаратистів, а прихильники самопроголошених «ДНР» та «ЛНР» виклали у соцмережах фото військової техніки. Низка західних політиків першими назвали це очевидним протистоянням регулярних армій України та РФ.

Аналітики кажуть, що Володимир Путін завжди розв’язував війну, коли у нього знижувався особистий рейтинг. От і нині підтримка кремлівського господаря власними васалами падає. Щоправда, загальна статистика ще надто обнадійлива для ВВП: понад вісімдесят відсотків росіян нібито підтримують його. Достеменно не відомо, скільки з них вважають, що наша героїчна льотчиця Надя Савченко, вже перебуваючи в полоні, могла убити російських журналістів, яким захотілося «полунички» з присмаком крові, і, очевидно, її сміливого виступу на судилищі у Воронежі вони не здатні оцінити адекватно. Та запаху смерті, що дедалі більше поширюється Росією разом із вантажами-200, і сліз російських матерів не під силу приховати навіть такій потужній ідеологічній машині, як російська.

Реакція Заходу

Інформаційні повідомлення позаминулої ночі не лишили сумнівів.

«Зараз ми вочевидь спостерігаємо бої між регулярними силами Росії та України. Існує чітка назва цього», — одним із перших написав у себе в Twitter міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт.

Своєю чергою газета New York Times повідомляє, що російські танки, артилерія й піхота перейшли кордон України зі сторони РФ, атакуючи українські сили. Як наслідок, на думку видання, було відкрито новий, третій фронт у війні на сході України між урядовими силами та проросійськими сепаратистами.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель у телефонній розмові з президентом РФ Володимиром Путіним заявила, що треба дати пояснення повідомленням про появу російських військ на території України.

Ангела Меркель також провела телефонні переговори з українським Президентом Петром Порошенком, під час яких домовилися зробити все можливе для деескалації кризи у Донбасі. Зокрема лідери пообіцяли «скоординувати зусилля напередодні засідання Європейської Ради 30 серпня для можливих подальших рішучих дій з боку Європейського Союзу», — повідомляє веб-сайт Президента України.

Прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон і голова Європейської Ради Герман ван Ромпей заявили про необхідність чинити тиск на Росію з боку Євросоюзу через ситуацію на сході України. Як повідомлено в заяві на сайті британського уряду, обидва політики «погодилися, що ЄС повинен продовжувати тиснути на президента Путіна, щоб домогтися деескалації ситуації».

Девід Кемерон також обговорив ситуацію в Україні з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. «Обидва лідери погодилися з тим, що військового вирішення кризи бути не може і що президент Путін повинен почати повноцінні переговори, щоб знайти політичне рішення», — йдеться в заяві.

Водночас Джосеф Демпсі, експерт британського Міжнародного інституту стратегічних досліджень, ідентифікував російські танки на відео, де знято колони військової техніки у Свердловську та Луганську, які могли потрапити туди лише через кордон із РФ.

«Ці повідомлення (про появу російських військових на території України) свідчать про те, що, очевидно, під керівництвом Росії у Донецьку та Луганську ведеться контрнаступ», — наголосила речник Держдепартаменту США Джен Псакі.

Називати речі своїми іменами

Введення двох російських батальйонних тактичних груп на територію України, з паралельною «роботою» на Донбасі диверсійно-розвідувальних груп російських спецпризначенців різко ускладнило ситуацію у зоні АТО. 

Про це керівник Центру військово-політичних досліджень, координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук повідомив на свій сторінці у Facebook.

Він зазначив, що «Росія перейшла від безсистемної допомоги бойовикам живою силою і зброєю до проведення спланованих разом з терористами широкомасштабних операцій. Росіяни у тісній взаємодії з терористами прагнуть одним махом збільшити територію, підконтрольну «ДНР», у рази.

Якщо ці хлопці не отримають по зубах найближчими годинами, всі успіхи сил АТО у Донецькій області за останні тижні можуть бути просто знівельовані й доведеться розпочинати все спочатку. Враховуючи, що Путін вже не надто соромиться кидати сюди свої війська, повернення втрачених позицій може коштувати набагато дорожче, аніж їх взяття першого разу». 

За даними Тимчука, «цей сценарій широкомасштабного (але, як і раніше, не визнаного Кремлем) російського вторгнення вже запускався у середині липня, коли його на старті раптом перервала катастрофа Боїнга. Нині Путін продовжив реалізацію цього плану».

Президент України Петро Порошенко скасував запланований на четвер візит до Туреччини та терміново скликав засідання Ради національної безпеки і оборони.

Глава держави повідомив, що Україна ініціюватиме скликання засідання Ради Безпеки ООН, а також просить провести надзвичайне засідання Ради ЄС.

А тим часом. Віднедавна в українській Вікіпедії однією з найпопулярніших  стала сторінка про громадян Російської Федерації, які загинули внаслідок російського вторгнення в Україну. Вона містить не лише прізвища та біографічні дані загиблих, а  й дати та обставини смерті.  Сторінка постійно оновлюється, а наведені факти підтверджуються. Тож той, хто має очі, прочитає…

Постійний представник України при ЄС Костянтин ЄЛІСЄЄВ«Від початку російської агресії в лютому Рада ЄС затвердила 11 висновків і Європейський парламент ухвалив 4 резолюції із закликом до Росії поважати територіальну цілісність України. Хіба цього не було достатньо, щоб зрозуміти, що слова не мають значення для Кремля?»

«ЗАБУТИЙ ПОЛК» ПОРАХУВАВ

Міжрегіональний координаційний центр «Забутий полк» у своєму «Живому журналі» склав список російських військових частин, що вторглися до України. Утім, правозахисники зробили застереження: «Ця інформація зі зрозумілих причин не може бути абсолютно точною на 100%. Але її підтверджують уривчасті заяви, що надходять з Міноборони, а також публікації журналістів».

Зокрема, за даними МКЦ, в Україні перебувають:

Від ППО, сухопутні війська та артилерія:

♦ БТГ зі складу 18-ї мотострілецької бригади — так званий чеченський батальйон (Ханкала / Калинівська, Чечня);

♦ БТГ зі складу 17-ї мотострілецької бригади (Шалі, Чечня);

♦ БТГ зі складу 136-ї мотострілецької бригади (Ботліх, Дагестан);

♦ БТГ зі складу 205-ї мотострілецької бригади (Будьоновськ, Ставропольський край);

♦ БТГ зі складу 19-ї мотострілецької бригади (Владикавказ, Північна Осетія);

♦ БТГ зі складу 7-ї військової бази з окупованої Абхазії (Грузія);

♦ БТГ зі складу 33-ї гірської мотострілецької бригади (Майкоп, Адигея);

♦ змішаний дивізіон зі складу 291-ї артилерійської бригади (Троїцьк, Інгушетія);

♦ змішана рота з складу 78-ї бригади матеріально-технічного забезпечення (Будьоновськ, Ставропольський край).

 Від ВДВ:

♦ БТГ зі складу 76-ї дивізії (Псков);

♦ БТГ зі складу 98-ї дивізії (Іваново);

♦ БТГ зі складу 45-ї окремого полку спецпризначення (Кубинка);

♦ БТГ зі складу 247-го полку 7-ї дивізії (Новоросійськ);

♦ БТГ/РТГ і дивізіони від сухопутних військ і артилерійських частин ППО — зі складу 20-ї мотострілецької бригади (Волгоград);

♦ зі складу 34-ї гірської мотострілецької бригади (Карачаєво-Черкесія);

♦ дивізіон зі складу 943-го артполку — РСЗО «Ураган» (Краснооктябрське, Адигея);

♦ дивізіон з складу 1-ї ракетної бригади — ОТРК «ТОЧКА-У», «Іскандер-М» (Краснодар);

♦ зі складу 23-ї мотострілецької бригади (Самара);

♦ БТГ/РТГ від ПДВ — зі складу 56-ї десантно-штурмової бригади (Волгоград);

♦ зі складу 106-ї дивізії — РТГ/ДРГ (диверсійно-розвідувальні групи) (Тула);

♦ зі складу частин ГРУ, дислокованих на Півдні РФ — 10-ї бригади спецпризначення (Молькіно, Краснодарський край);

♦ зі складу 22-ї бригади спецпризначення (Аксай, Ростовська область);

♦ зі складу 100-ї експериментальної розвідувальної бригади (Моздок, Північна Осетія);

♦ зі складу 346-ї бригади спецпризначення (Прохолодний, Кабардино-Балкарія);

♦ зі складу 25-го полку спецпризначення (Ставрополь);

♦ зі складу 2-ї бригади спецпризначення (Псков);

♦ зі складу 16-ї бригади спецпризначення (Тамбов);

♦ зі складу 3-ї бригади спецпризначення (Ульяновськ).

«Сподіваємося, це стане певним орієнтиром для родичів, які непокояться про долі своїх рідних, які служать в армії», — зазначили в МКЦ.

Отже, за найскромнішими підрахунками, враховуючи підрозділи забезпечення, чисельність російського угруповання (яке вони самі цинічно називають «миротворчим») на східному кордоні України становить близько 12-15 тисяч особового складу, який за потреби в найкоротші терміни можуть посилити як мінімум удвічі. Також великі угруповання російських військ сконцентровано на півдні в окупованому Криму і на північно-східному кордоні України, повідомляє Укрінформ із посиланням на МКЦ «Забутий полк».

ФАКТ

Арсеній Яценюк: «Зараз від світу потрібні дієві й ефективні кроки»

Одним із вірогідних елементів стримування російської агресії повинен бути розгляд питання про заморожування всіх російських активів і зупинку всіх банківських транзакцій РФ в ЄС, США та країнах Великої сімки — до моменту виведення Росією своїх збройних сил, техніки і агентури з території України. Адже запроваджені проти РФ санкції не дали результату з деескалації ситуації в Україні. Таку заяву оприлюднив учора Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Він переконаний, що Україна здатна впоратися з російськими терористами й найманцями, яких підтримує Росія. «Але Україні вкрай складно справитися з російською армією і з Росією як ядерною державою, яка озброєна до зубів. А ще до того ж деякі європейські країни мають із ними військові контракти на постачання зброї, яку будуть використовувати і використовують проти України, проти Європи і світу, — констатував Арсеній Яценюк, підкресливши, що Росія суттєво наростила свою військову присутність на території України. — Ситуація надскладна. Я до неї хочу підійти з дуже холодним розумом і гарячим серцем. У поточних умовах вважаю за необхідне, щоб наші західні партнери невідкладно скликали надзвичайне засідання Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй».

Відповідні надзвичайні зібрання повинні відбутися і в ОБСЄ, і в ЄС на рівні міністрів закордонних справ, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

«Володимир Путін цілеспрямовано розпочав війну в Європі. Це знає весь світ, і приховати це неможливо. Тому зараз від світу потрібні дієві й ефективні кроки», — підкреслив глава уряду.