Законотворча діяльність в Україні після Революції гідності набирає обертів навіть попри складні умови воєнного часу. Чинні норми парламентарії узгоджують із міжнародними і дедалі ближче підходять до конституційних змін. Аби і в цьому процесі бути на висоті, нашим фахівцям потрібна допомога зарубіжних експертів. Зокрема й щодо експертизи Закону «Про забезпечення права на справедливий суд» ще до набуття ним чинності.

Саме про це йшлося під час зустрічі Президента Петра Порошенка з Генеральним секретарем Ради Європи Турбйорном Ягландом. Сторони обговорили діяльність новоствореної Конституційної комісії, у роботі якої мають взяти участь експерти Венеціанської комісії. Україна в цьому зацікавлена, наголосив Президент і додав, що участь експертів Венеціанської комісії пришвидшить роботу й забезпечить прозорість процедур.

«Від самого початку треба працювати у тісній координації між парламентом, неурядовими організаціями, Венеціанською комісією, Президентом. Це прискорить ухвалення рішень», — цитує слова глави держави його прес-служба.

Генсек Ради Європи високо оцінив демократичні зміни, які відбуваються в Україні упродовж цього року, і підтримав останні ініціативи Петра Порошенка щодо створення Конституційної комісії та впровадження конституційних змін, які мають об’єднувати країну, створюючи більше передумов для пришвидшення децентралізації та поглиблення демократії.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд (праворуч) підтримує останні зміни щодо виборів на Донбасі. Фото з сайту dyvys.in

Сторони не обійшли увагою ситуацію на Донбасі. Глава держави наголосив, що Україна виконує мінські угоди не лише щодо відведення важкого озброєння. Днями парламент підтримав його законодавчі ініціативи з особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей.

«Зміни законодавства передбачають, — уточнив Президент, — що ці закони набирають чинності одразу після проведення виборів, оскільки за їх підсумками ми отримаємо законно обраних представників Донецької та Луганської областей, з якими визначатимемо майбутнє цього регіону. І друге, що дуже нервує Росію: ми вимагаємо, щоб ці вибори були вільними й чесними і відповідали міжнародним стандартам».

Попри той негатив, який Росія поширює світом стосовно порушень чинних домовленостей цим законом, Турбйорн Ягланд висловив підтримку останнім змінам щодо виборів на Донбасі й наголосив на необхідності врегулювання ситуації у повній відповідності до мінських угод, які за допомогою Ради Європи може бути переведено в юридичну площину. Це стосується усього спектру питань: від припинення бойових дій, звільнення заручників до розв’язання гуманітарних проблем і післявоєнного облаштування визволених територій, зокрема й анексованого Криму.