ПЕРСПЕКТИВА

До 2015 року Дніпропетровщину обіцяють повністю газифікувати

Останніми днями жителі кількох населених пунктів Дніпропетровської області розпрощалися із пічним опаленням. Зокрема, газифіковано 250 садиб в селах Приют, Нововасилівка, Іванівка Магдалинівського району. Згодом -після побудови 12 тис. метрів розвідних газопроводів - газ підведуть ще у 350 житлових будинків, а також до школи, ФАПу, магазинів, будинку культури і церкви.

- Введення в експлуатацію газопроводу - найбільш довгоочікувана подія для жителів наших сіл. Підтримка з боку обласної влади та злагоджена робота газовиків і будівельників дозволили прокласти і підключити газопровід у досить стислий термін. Тепер жителі сіл можуть забути про пічне опалення, і, повірте, їхній радості немає меж, - зазначила на урочистому введенні в дію газогону голова Приютської сільської ради Вікторія Півень.

Відповідно до програми розвитку системи газопроводів області на 2010-2014 роки введено в експлуатацію також підвідні газові мережі в селах Нова Дача Павлоградського району, Воскресенівка Васильківського району. Газифіковані села Красний Пік Широківського району та Январське Покровського. Програма передусім стосується сільських населених пунктів. Міста в області практично повністю газифіковані, а райони -лише на 75%. В поточному році введено в експлуатацію близько 80 км газових мереж.

Цього року Дніпропетровщина активно впроваджує й комплексну обласну програму газифікації сіл, яка фінансується з обласного і державного бюджетів. Близько двох мільйонів гривень у 2010 році виділено з обласного гаманця на газифікацію сіл у чотирьох районах області. Серед них об'єкти села Покровка Криничанського району; підвідний газопровід до школи в селі Миколаївка (Петропавлівський район); розвідні газові мережі в Чорноглазівці та газопровід по вул. Новій в Чернявщині (Юр'ївський район); газопровід низького тиску в селі Добра Надія (Томаківський район).

До 2015 року обласна влада обіцяє повністю газифікувати всю область. І робити при цьому акцент на енергозберігаючих технологіях, використанні найефективнішого обладнання з найбільшим коефіцієнтом корисної дії.

- Будемо рекомендувати людям комплексні проекти, що дозволять за умови найменшого використання природного газу отримувати більше тепла, - зазначає голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул. -Напередодні зими ми дуже швидкими темпами вводимо в експлуатацію нові газові мережі в сільських районах. Щороку в області закінчують навчання в агропромислових навчальних закладах близько тисячі молодих фахівців. І я хочу, щоб вони з радістю повертались в рідні села і працювали на користь Дніпропетровщини.