ПРОБЛЕМА

Керівництво Мінрегіону критикує місцеву владу за погане виконання іпотечних ініціатив Президента 
 

Нещодавня селекторна нарада з регіонами під керівництвом міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегіону) Анатолія Близнюка, яку було переважно присвячено стану виконання державної програми зі здешевлення іпотечних кредитів до 3% річних, виявилася дуже емоційною. Міністр справедливо розкритикував представників регіональної влади, які занадто слабко вирішують ці питання на місцях.

Приміром, А. Близнюк був дуже здивований, що, як кажуть, віз і нині там на Київщині. «Як таке може взагалі бути, щоб у столичній області не було до цього часу бажаючих брати участь у цій програмі? Я ніколи не повірю цьому. Висновок лише один: ваш регіон у цьому напрямку взагалі не працює», — обурено сказав міністр представнику влади Київської області.

А. Близнюк довів до відома всіх: брати участь у цій важливій держпрограмі можуть усі, а не лише ті, що перебувають на квартобліку. Також, за його словами, якщо, приміром, молодий хлопець, оператор столичного телеканалу, зареєстрований у Кіровограді, побажає взяти такий іпотечний кредит для придбання квартири в Києві чи Львові, то йому ніхто не має відмовити. Саме цього, на думку міністра, людям і не доводять до відома представники регіональної влади, як і того, що люди можуть брати позики на зведення власного будинку чи навіть котеджу.

Заступник очільника Мінрегіону Дмитро Ісаєнко, в свою чергу, повідомив, що станом на 1 червня в регіони перераховано 30 млн грн саме за розподілом, який було затверджено міністерством. Він додав, що встановлено розпорядників та отримувачів коштів лише в 17 з 27 регіонів. До областей, у яких ця робота ще триває, належать Вінницька, Дніпропетровська, Луганська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Черкаська, а також АР Крим та м. Севастополь.

Слова міністра про те, що люди поки ще повільно виявляють бажання брати участь у такому кредитуванні, підтверджує цифра — 5 тис. громадян. Правда, тепер держава має лише 3,311 тис. квартир за програмою «Доступне житло». Але, за словами Д. Ісаєнка, найближчими днями ця цифра повинна дещо зрости — до 4 тис. квартир.

Сьогодні низка банків залюбки співпрацює з державою за програмою «Доступне житло» і не бачить у цьому ніяких проблем. Так, принаймні, вважає заступник голови правління Укргазбанку Олена Дмітрієва. Журналістів, які були присутні на селекторній нараді, цікавило, чому саме банки  зацікавлені в участі у цій державній програмі, адже ставка кредитування, яку їм пропонують (16%), у середньому на 4% нижча тієї, за якою вони сьогодні працюють з іншими клієнтами. «Так, це правильно. Проте робота за програмою «Доступне житло» надає нам шанс працювати хоч і з небагатою, але дуже сумлінною та відповідальною категорією людей — вчителями, лікарями, робітниками соціальної сфери. Вони завжди завчасно сплатять за кредитом. І проблем у цьому не буде», — зазначила вона.

Люди ще повільно виявляють бажання брати участь у кредитуванні житла. Фото Володимира ЗАЇКИ

На запитання-припущення кореспондента «УК», що, можливо, банки погоджуються брати участь у держпрограмі, бо отримають натомість якісь преференції (приміром, пільгове оподаткування), О. Дмітрієва відповіла: ні.

Отже, «на горіхи» у ході проведення селекторної наради від керівників Мінрегіону отримало чимало осіб, відповідальних за впровадження в життя програми «Доступне житло». Думається, що після цього люди активніше братимуть у ній участь і залишаться більш задоволеними, ніж зараз.

Докладніше про це, а також про стан виконання програм «Власний дім» та «Молодіжне кредитування» читайте на 4-й шпальті номера.