Після пожежі в Черкаському обласному музично-драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка, яка повністю зруйнувала глядацьку залу, обвалила дах, пошкодила інші приміщення, минуло понад півроку. Одразу після неї розгорнулося ціле театральне дійство: посадовці й політики, кому було не ліньки, обіцяли взяти реконструкцію під свій контроль, а також фінансову допомогу. Однак театр її так і не дочекався. А кульмінацією цієї «вистави» став момент, коли будівлю без даху засипало снігом. Чиновники почали розводити руками: мовляв, не встигли освоїти кошти, які надав Кабмін, і їх зрештою довелося повернути державі.

І ось прес-конференція, на якій посадовці, проектанти, будівельники, правоохоронці, театрали та журналісти обговорюють проблему фінансування ремонтних робіт у драмтеатрі.

— З моменту пожежі до отримання коштів минуло майже півроку. Для освоєння 16,5 мільйона гривень у підрядника було всього шість днів. На жаль, за такий короткий строк важко освоїти кошти й провести відповідні роботи. Досягти домовленості з казначейством, щоб зробити аванс перехідним, не вдалося, — зазначив заступник директора департаменту капітального будівництва облдержадміністрації Віталій Полтавець. — Це дало б змогу хоча б тимчасово накрити будівлю. За тиждень змогли використати лише півмільйона, а решту, як і передбачає законодавство, повернули до держбюджету. Нині шукаємо додаткових коштів у районах та містах області.

У новому році знову подали клопотання до Кабінету Міністрів про надання коштів. Нині архітектори розробляють проект реконструкції. Планують також облаштувати площу біля театру. Повна реконструкція коштуватиме не менш як 142 мільйони гривень.

Змушений був виправдовуватися й заступник голови — керівник апарату облдержадміністрації Віталій Коваль за невиконані обіцянки обласної влади «накрити театр до зими», про які йому нагадали театрали. Обласних грошей, за його словами, вистачило лише на очищення глядацької зали від завалів. Він зазначив, що обласна влада звернулася до керівництва міста Черкаси із проханням надати з міського бюджету хоч мільйон гривень з огляду на те, що з обласного бюджету вже було надано 996 тисяч.

Тим часом актори та інші працівники театру обурені.

— Якщо до весни не буде жодних ефективних дій щодо відновлення театру, то я збираю колектив та небайдужих городян і ми їдемо до Кабміну, щоб нарешті привернути увагу влади до цієї проблеми, — зауважив актор театру Олександр Гуменний, який до того ж очолює Благодійний фонд «Черкаський театр», що збирає кошти на реконструкцію будівлі.

Нарешті прозвучала й інформація про розслідування причин пожежі.

— Театр підпалили навмисно, але особу, яка це зробила, досі не встановили, — повідомив заступник начальника головного слідчого управління ГУ Нацполіції в області Дмитро Гусаченко. — З’ясовано, що джерело загорання занесено у приміщення ззовні.

Театр досі не має повноправного директора — колишнього керівника Володимира Осипова відсторонили від виконання обов’язків ще торік 8 вересня. Він із таким рішенням обласного керівництва не погодився й подав до суду. Той визнав його відсторонення незаконним, а самі дії управління — протиправними. Однак обласне управління культури Осипова на посаді не поновило, а подало апеляційну скаргу.

Не можна також, хай і побіжно, не згадати про забудову прилеглого до театру скверу. Уже понад сім років актори борються проти скандального будівництва багатоповерхівки, яке колись дозволила тут міська рада. Виривши величезний котлован, будівельники на довгий час припинили роботи. Театральна громадськість резонно запитує: навіщо у сквері біля театру, де мали б відпочивати черкащани, ліпити житловий будинок? Ні за архітектурними нормами, ні за простою логікою його там бути не повинно.

На вимогу прокуратури законність цього будівництва перевіряли правоохоронці. Торік Київський апеляційний господарський суд визнав його незаконним. Також визнав недійсним договори ренти між Черкаською міською радою та ПП «Фонтан Сіті», як і державний акт на право власності на цю земельну ділянку. І, що важливо, зобов’язав приватне підприємство «Фонтан Сіті» повернути ділянку в комунальну власність. Однак ці приписи підприємство оскаржило, нині справу розглядають повторно.

Усупереч усьому театр живе і працює. Вистави перенесли у міський Будинок культури імені Кулика та в обласну філармонію. Часто актори виїжджають на гастролі в інші міста. Творчий колектив із багатими традиціями сповнений рішучості пережити всі труднощі.