Рибалка-рекордсмен
Руслан Головатюк

Старий Вишнівець на Тернопіллі — рідне село Руслана Головатюка. Всього за 200 метрів від його обійстя хлюпочуть хвилі місцевого ставка. Колись, кажуть, це було велике озеро, берегами якого гуляли князі Вишневецькі. Княжу резиденцію нині реставрують,  біля водного плеса запрацювали механізми, з’явилися дамби, на них тепер завжди зустрінете рибалок. Руслан уперше вийшов сюди ловити рибу з батьком, навчаючись у першому чи в другому класі. Сподобалося. І відтоді риболовля стала його захопленням. Днями юнак став відомий усій Україні — йому вдалося витягнути з водойми 37-кілограмового товстолобика. Своєю радістю рибалка охоче поділився з «Урядовим кур’єром».

— Руслане, чекали такої удачі?

— Сидячи з вудлищем на березі ставка, завжди хочеться, аби улов був якнайбільшим. Траплялося, що додому з риболовлі приходив і без жодної рибини, якось вдалося впіймати півторакілограмового коропа.          

— Яка риба водиться у вашому ставку?

— Окрім коропа, ловив окуня, щуку, плотицю, йоржа, карася, краснопірку. Товстолобика нашим рибалкам вдається упіймати зрідка.

— Вам же пощастило не просто впіймати товстолобика, а ще й надто ваговитого?

— Саме відзначали св. Володимира. У нас такого дня стараються хіба поратися трохи біля кухні, свійської живності та відпочивати. Ще завчасу спланував собі, що піду на риболовлю. Розкинув вудлище. Через хвилин, мабуть, п’ятнадцять клюнуло. Та ще й як! Побачив, що риба велика за розміром. У чому був одягнений, так і поліз у воду. Не зміг навіть одразу дати собі раду з товстолобиком — годі було його обхопити. Та якось вдало зловив його руками за зябра й посунув до берега. Але  риба борсалася, шарпалася, пручалася, навіть кинула мене на трап. Товстолобика я витягнув-таки з води й доніс його до сусіда. Відтак пішов кликати батька, аби підсобив. Тато спочатку не повірив, гадав, що це якийсь розіграш. За кілька хвилин уже вдвох з батьком велику рибу поклали на рядно та понесли додому.

Руслан Головатюк з упійманим«трофеєм» — 37 кілограмовим товстолобиком. Фото Ірини СИСКО  

— І відразу взялися важити «золоту» рибку?

— Вага зафіксувала 37 кілограмів. А довжина — 130 см.

— Потім був показ здобутого «трофею»?

— Зателефонував мамі на роботу. Вона не повірила. Звістка облетіла селом швидко. Тож подивитися на гладкого товстолобика приходили і завзяті рибалки, і пересічні односельці.

— Може, згодом ще й усіх їх угощали?

— Усіх — ні, а ось рідня скуштувала. Спійману рибу допомагав мамі порізати на дрібні шматки та обсмажувати. Додали моркви, цибулі, спецій та тушкували  в автоклаві. Буде чим тепер ласувати.

 Здається, минулими роками Старий Вишнівець уже дивувався зловленому великому товстолобику?

— Так, але важив він чи то 32, чи то 34 кілограми, але не більше. Виходить, що я наразі побив попередній рекорд.

Микола ШОТ,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Руслан ГОЛОВАТЮК. Народився 3 січня 1989 року в с. Старий Вишнівець Збаразького району на Тернопіллі. Освіта вища. Закінчив Тернопільський державний медичний університет ім. Івана Горбачевського. Тепер проходить інтернатуру в Тернопільській міській комунальній стоматологічній поліклініці.