ДІАЛОГИ

На прямій телефонній лінії Кабміну чергувало Міністерство культури

У міжнародному ракурсі української гуманітарної осені у вересні — турецько-китайський вектор. Дні культури України відбудуться в Туреччині вперше за роки нашої державної незалежності, їх презентуватиме двома великими концертами ансамбль імені П. П. Вірського в Анкарі та ще в одному місті: нині з’ясовують, у якому саме. А в цей час у Пекіні, де вдруге засідатиме комісія зі співпраці у сфері культури між Україною та Китаєм, планують підписати дві угоди: між нашим Державним архівом і відповідною структурою Китаю та про співпрацю міністерств культури України й Китаю. У невеликій українській делегації в цій країні будуть і представники Національної музичної академії імені П. І. Чайковського, Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури та Інституту Глієра, які дуже плідно співпрацюють із Китаєм у галузі освіти.

Цікаву культурну програму планує Мінкультури у Вільнюсі. Литовці запросили нашого знаменитого художника Івана Марчука, який привезе 60 своїх картин на персональну виставку, що відкриється там у жовтні і триватиме впродовж місяця-півтора, та ансамбль імені П. П. Вірського, який виступить у середині листопада. Можливо, побуває в Литві, а також і в Туреччині, і виставка бурштинових ікон.

В Україні, поінформував перший заступник міністра культури Тимофій Кохан, обласні управління культури нині активно готуються до грудневого гала-концерту в столичному Палаці «Україна», яким завершиться рік дитячої творчості, проводять обласні концерти юних талантів.

У жовтні проходитиме великий фестиваль-конкурс «Тарас Шевченко мовами нацменшин України та народів світу». А найближчий важливий культурний захід — до Дня Незалежності України, з головними концертами на Майдані Незалежності та Володимирській гірці в столиці, з концертною програмою в Культурному центрі України в Москві.

Але відзначення цього великого державного свята деякі кияни очікують не лише з радістю, бо воно увірветься в їхні розчинені від спеки вікна й балкони ураганними децибелами. Зателефонувавши на «пряму лінію» Тимофію Кохану, голова ініціативної групи мешканців двох будинків по Оболонському проспекту, 21 і 28 нагадала про їхнє конституційне право на відпочинок і попросила перенести «всі фестивалі, концерти, масові гуляння, новорічні ялинки та інші заходи з дуже голосною музикою» з майданчика біля торгового центру, який між їхніми будинками, до іншого місця, де вони нікому не загрожуватимуть нестерпним галасом, від якого здригаються їхні квартири з 2011 року.

У грудні до Палацу «Україна» з’їдуться юні обдарування з усіх кінців держави. Фото з сайту camrador.hall.org.ua

Киянка Адель Павлівна, донька військового, загиблого 1941 року в Ірані, та зв’язкової партизанського загону Федорова, і дружина покійного танцюриста ансамблю Вірського, колись нагородженого почесною грамотою Верховної Ради, вже протягом чотирьох років добивається надбавки до пенсії.

Людмилі Яківні зі столичної вулиці Червоноармійської, теж дитині війни (її батько загинув на фронті), нестерпно жити на тисячу гривень пенсії за 50 років трудового стажу. Вона просить Тимофія Кохана передати керівництву держави, щоб їй та багатьом іншим людям повернули їхні гроші з Ощадбанку, які працювали на розвиток держави й мали забезпечити їхню старість: «Ми ніколи не просили милостиню, тяжко трудилися з дитинства, не крали, довіряли державі. Нині мільярдери купують острови, а ми не в змозі дозволити собі найелементарніше з їжі».

Енергійна 55-річна пані Тетяна з Кривого Рогу, учасниця кастингів багатьох телешоу, скаржиться, що там потрібний не талант, а гроші…

Більшість дзвінків на пряму телефонну лінію не стосувалися сфери діяльності Мінкульту, кожен висловлював своє наболіле і відчай від того, що перебуває у глухому куті. Людей уважно вислуховували, обіцяли направити їхні скарги відповідним структурам… Се ля ві…