ПРІОРИТЕТИ 

"Слова забуваються, а справи лишаються", - сказане Миколою Азаровим можна вважати своєрідним "кодексом честі" чинного вітчизняного уряду

11 березня 2010 року Президент Віктор Янукович вніс до Верховної Ради подання на призначення Миколи Азарова Прем'єр-міністром. Переважною більшістю голосів народні депутати підтримали запропоновану кандидатуру. З цієї дати розпочав відлік своєї діяльності новий український уряд.

З парламентської трибуни Микола Азаров тоді визначив своїм найголовнішим завданням розробку і формування реалістичного бюджету на 2010 рік. "Через бюджет буде розпочато вирішення ключового завдання - ліквідації бідності", - зазначив Прем'єр.

 

"Або наш уряд увійде в історію як уряд реформаторів, або безславно піде, як більшість попередників. Кожен міністр має розуміти, що він запам'ятається або як ефективний менеджер і реформатор відповідної галузі, або, як кажуть в народі, залишить замість борозни пилюку. Бо слова забуваються, а справи лишаються", - ці слова Миколи Азарова можна вважати своєрідним "кодексом честі" чинного уряду України.

Крок за кроком

18 березня на першому засіданні новосформованого Кабміну його глава завважив: "Для виходу з кризи уряд спрямує свої дії на стабілізацію економіки та розвиток внутрішнього ринку". Тоді ж були окреслені першочергові кроки діяльності нового Кабінету.

Протягом першого місяця було зроблено ряд заходів для відновлення системи управління країною. За словами Прем'єр-міністра, нова команда "рухається динамічно". За один день сформовано уряд, за кілька днів - міністерства та відомства.

"Прийшли всерйоз і надовго"

Цими словами нова управлінська команда декларувала свої подальші плани. Зокрема, щодо необхідності "переконувати, а не через коліно ламати, в необхідності реформування.

Обіцяли налагодити співпрацю з усіма регіонами. Микола Азаров: "Кабмін має намір надати більше самостійності територіям, підтримувати їхню максимальну незалежність і передаватиме на місця частину повноважень держави".

24 березня на урядовому засіданні глава уряду зазначив, що бюджет готуватиметься за новими соціальними стандартами.

Довелося вичищати авгієві стайні: "Ми маємо прибрати з українсько-російських відносин все, що спричиняє напругу і непорозуміння", - заявив Прем'єр після повернення з Москви.

У відповідь на цінове напруження урядовці звернули увагу бізнесу, "що цінова стабільність і чесне ринкове ціноутворення відповідає саме його достроковим інтересам, адже підвищення цін в одній галузі провокує ланцюгову реакцію в інших".

Старт реформам

На початку квітня на засіданні Урядового комітету реформ розглядався проект програми уряду. Кабмін чітко визначив етапи своєї діяльності. Перші 2,5 року стануть часом поточної, актуальної та першочергової діяльності. Це етап наведення ладу, виходу з кризи, зміцнення тенденцій сталого розвитку й подолання бідності.

Наступний етап - прискорення зростання на базі інноваційно-інвестиційної моделі та системних реформ. Завдання: за п'ять років перевищити показники ВВП 1990 року і подвоїти доходи громадян.

Бідні не постраждають: у відповідь на безпрецедентне зростання вартості газу урядовці розробили механізм компенсації малозабезпеченим. Прем'єр висловився за прозорість: "Ми завжди говоритимемо громадянам правду, наводитимемо елементарний порядок і вже від того всім дихатиметься легше".

Вже 14 квітня затверджено Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2010 рік. "Це антикризова програма. Її пріоритети визначені з огляду на поточну економічну ситуацію та фінансові можливості держави".

За результатами першого кварталу ВВП зріс на п'ять відсотків, за березень - 6,8 відсотка.

Як треба працювати

"Ми рішуче покладемо край розхлябаності. Хочу попередити всіх членів уряду, що порядок в Україні розпочинається з Кабінету Міністрів", - дороговказ Прем'єра своїм колегам.

23 квітня на позачерговому засіданні уряду розглядалися законопроекти, які впливають на наповнення дохідної частини бюджету. На порядку денному - також завдання декриміналізувати відповідальність за економічні правопорушення. Прем'єр: "Завдання не в тому, щоб зачинити за грати, а щоб сплата податків і штрафів, коли це визначено, була невідворотною".

У травні з'явилися причини для певного оптимізму: "Є позитивний перелом у системі формування державних фінансів, що дало змогу повністю профінансувати всі бюджетні видатки".

З цього місяця набула чинності норма про підвищення пенсій та заробітних плат у бюджетній сфері тим, чиї доходи були нижчими за прожитковий мінімум.

Уперше ухвалено постанову про нормативи погодинної оплати праці, чим відкрито нову сторінку справедливих соціальних відносин держави і найманих працівників.

НАК "Нафтогаз України" розрахувався за спожитий газ власними коштами, не залучаючи жодної копійки бюджетних коштів. Микола Азаров: "Так буде і надалі".

Складові сталого зростання

За словами Прем'єр-міністра, ефективні рішення і їх реалізацію для сталого зростання слід шукати в сфері промвиробництва, АПК і будівництва. Це трійка робочих коней, які витягнуть віз економіки з кризи. Уряд не терпітиме депресивних тенденцій, недбальства, пасивності і некомпетентності влади на місцях.

Кабмін проводить нараду з питань введення в експлуатацію об'єктів житлового будівництва з високим ступенем будівничої готовності. Мета - підтримати будівельників і населення, створити внутрішній ринок. Прем'єр: "Це наша генеральна лінія, ми від неї не відступимо".

На засіданні уряду 26 травня схвалено проект закону про заборону відчуження дитячих оздоровчих закладів. Звернуто увагу на створення робочих місць нового покоління, які будуть грунтуватися на передових технологіях, перспективних галузях.

Наприкінці травня Кабмін приступає до розробки програми комплексного стратегічного реформування медичної галузі.

Непаритетні ціни

У червні урядову увагу привертають закупівельні ціни на м'ясо та молоко. Це стало темою засідання Кабміну, де окреслено два головні напрямки розвитку АПК: забезпечити селян передовими технологіями й технікою, а також створити таку цінову політику, яка б реально стимулювала вітчизняного виробника.

Розпочинається напружена робота над новим Податковим кодексом. Микола Азаров висловлює знаменну фразу: "Підвалини майбутнього процвітання держави закладаються саме сьогодні. І від того, наскільки міцним вимурує їх чинний уряд, залежить життя країни на багаторічну перспективу".

Проект нового Податкового кодексу ухвалено на засіданні уряду.

За п'ять місяців 2010 року реальний дефіцит бюджету набагато нижчий від запланованого і становить 1,4 відсотка від ВВП.

Про напружену роботу урядової команди свідчить і такий факт: протягом одного засідання 16 травня розглянуто 72 проекти, серед яких 12 законопроектів і 45 урядових постанов.

100 днів роботи нового Кабміну минули. Ключові фрази, які підсумували цей період: "Реформи - це капітальний ремонт нашого дому" і "Всі рішення приймаються з урахуванням інтересів суспільства".

Випробування

У липні відбуваються переговори наших урядовців з МВФ. Микола Азаров: "Домовилися про співробітництво на 2,5 року - це пом'якшить фінансову ситуацію. У нас достатньо оптимістичні підходи до наступного року".

На Буковині, яка традиційно потерпає від повеней, глава уряду обіцяє створити комплексну державну програму захисту від стихійних лих, розраховану на 5-7 років. "Програма містить і такий компонент, як повернення людей до роботи вдома".

Важких рішень уникнути не вдається: задля залучення кредиту МВФ доводиться йти на непопулярні кроки. Так, для оздоровлення "Нафтогазу України" Кабмін вирішує підняти тарифи на блакитне паливо. Водночас запроваджується спрощена процедура призначення державної допомоги (субсидії) малозабезпеченим.

У вересні уряд визначає свої завдання в освітній системі. За словами Миколи Азарова, "нам необхідно зробити так, щоб наші школи давали можливість отримати конкурентоспроможну освіту".

Хороша новина - 100 відсотків захищених статей держбюджету за перші 8 місяців профінансовані в повному обсязі, повністю виконані зобов'язання держави перед пенсіонерами.

Бюджет-2011 - за новим Кодексом

Уряд обіцяє суспільству закласти основу головного фінансового документа на 2011 рік - новий Податковий кодекс. Завершено докладне і ретельне обговорення його проекту, до якого внесено 5 тисяч пропозицій. 3 вересня проект презентовано широкій громадськості.

Виконавча влада береться за відновлення державного контролю за якістю товарів і послуг, аби не допустити, щоб народ вводили в оману.

Чергове засідання Кабміну присвячене темі розробки національного проекту розвитку АПК, яке, за словами авторів, дасть змогу розв'язати продовольчу проблему. Конкретне завдання отримали регіональні керівники: розробити плани соціально-економічного та інвестиційного розвитку територій.

Готуємося до Євро-2012

Уряд очолив роботу з підготовки до майбутнього чемпіонату Європи з футболу. Микола Азаров: "Євро-2012 - це подія, яка сприятиме зміцненню й модернізації нашої країни і значно просуне її вперед на шляху до євроінтеграції".

У зв'язку зі скасуванням змін до Конституції України уряд розробив і затвердив нову структуру Кабінету.

Підвищена увага приділяється питанням розвитку інфраструктури в країні. Як підкреслив Прем'єр-міністр, "за сім місяців ми проклали в десять разів більше доріг, ніж за весь минулий рік".

Протягом листопада продовжується обговорення проекту Податкового кодексу. Прем'єр напряму спілкується з протестувальниками на Майдані Незалежності, уважно прислухаючись до їхніх пропозицій.

Під час чергового урядового засідання гостро обговорюється тема модернізації промисловості і необхідність залучення іноземних інвестицій. "Якщо не здійснити серйозних заходів з модернізації, то ми ризикуємо залишитися на узбіччі світових економічних процесів".

За 9 місяців 2010 року в експлуатацію введено в 1, 6 раза більше житла, ніж за аналогічний період минулого року.

Зміни прозорі й зрозумілі

У листопаді урядовці активно продовжують працювати над створенням нової конституції для підприємців - Податкового кодексу. Микола Азаров: "Головним змістом роботи Мінфіну й податкової адміністрації повинні стати консультативні послуги, а не фіскальні вимоги".

У грудні уряд завершував роботу над проектом держбюджету на 2011 рік. Новий фінансовий документ мав врахувати всі джерела наповнення скарбниці, щоб не зменшити соціальних стандартів. Навпаки соцстандарти запропонували підвищити за рахунок чиновників - стартувала адміністративна реформа.

Кабмін ініціював громадське обговорення системи соціально-економічних реформ: "Реформи будуть успішними лише за умови прозорості й зрозумілості для людей. Коли під час обговорення враховується їхня думка", - зазначив Прем'єр-міністр.

Важливою ланкою роботи уряду стало реанімування масштабних інфраструктурних проектів: добудова Дарницького залізнично-мостового переходу, Центру ядерної медицини, трьох станцій столичного і однієї Харківського метрополітену, будівництво мосту у Запоріжжі тощо.

З 1 січня 2011 року набули чинності Податковий і Бюджетний кодекси, закон про судоустрій і статус суддів, зміни до законів про державну допомогу сім'ям з дітьми у частині виплати допомоги при народженні дитини.

"Міцність мосту розраховується за найтоншою опорою. А якість життя визначається за станом найвразливіших верств населення", - підкреслив Прем'єр.

26 січня на своєму засіданні Кабмін задекларував відповідальне ставлення до завдання реалізувати конкурентні переваги держави на зовнішніх ринках: "Ніхто не чекає Україну з хлібом-сіллю на зовнішніх ринках. Навпаки, висувають жорсткі умови". Тому уряд взяв курс на пошук країною власної ніші, якою реально може стати агропромисловий комплекс, транзитний потенціал, високий рівень інженерної та науково-технічної думки.

За горизонтом - горизонт

Україна реформується. І це чи не найголовніший підсумок роботи українського уряду, очолюваного Миколою Азаровим. Певна річ, це складні багатопланові зміни, та обійтися без них неможливо.

"Добре, коли люди не відчувають реформ. Це означає, що вони проводяться найменш болісно, мінімально зачіпають інтереси людей", - зізнається Прем'єр-міністр.

У тому, що наші урядовці не зупиняються на цьому шляху, свідчить той факт, що на одному з лютневих засідань Кабміну розглянуто трирічну інвестиційну програму, яка включає понад 1000 проектів на загальну суму більше 900 млн грн.

Ведеться велика робота з підготовки до початку пенсійної реформи, фахівці напружено працюють над проектами Житлового та Трудового кодексів. Доводиться жорстко боротися зі спекулянтами на ринку, займатися проблемами паливної галузі. У портфелях урядовців нові проекти, програми, плани. Та реалізовувати їх вони будуть уже протягом другого року свого урядування. Як успішно - про це "Урядовий кур'єр" докладно і оперативно розповідатиме на своїх сторінках.