Учора суд у провінційному російському  Донецьку  провів останнє  цього  року засідання у справі громадянки України народного депутата Надії Савченко. Ще донедавна захист очікував, що процес над незаконно заарештованою завершиться до бою курантів. Аж ні. Справа  затягується.  Нині  адвокати продовжують надавати матеріали на  підтвердження алібі українки. Та, схоже, у Кремлі вже винесли вирок…

Після того як суд продовжив її тримання під вартою до  16 квітня 2016 року, Надія Савченко розпочала голодування. За словами адвокатів, після вироку українка планує відмовитися навіть від води аж до звільнення.

Напередодні Надія, яка голодує вже восьмий день,  принесла із собою в «акваріум» власноруч зроблену з паперу ялинку, прикрашену іграшками, гірляндами і фігурою ангела, сказала, що хоче подарувати сувенір суду та привітати його з Новим роком, «незважаючи на все, що буде попереду». Вона попросила дозволу зробити подарунок, зазначивши:  ялинка на сибірську виразку та пропаганду перевірена.

Ялинку з паперу Надя виготовила власноруч. На жаль, свята вона зустрічатиме за ґратами. Фото з сайту hromadskeradio.org

Алібі підтверджують тіні

Як відомо, Надію Савченко у Росії звинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і незаконному перетині російського кордону.  Савченко та її захист звинувачення відкидають і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім примусово переправили до Росії. У середу захист надав як аргумент темпоральний аналіз відеозапису.

Науковий  співробітник астрономічного інституту МДУ Ольга Возякова  свідчила: провела експертизу відео 17 червня 2014 року, коли українську льотчицю взяли в полон. І експертний висновок щодо часу зйомки, на якому зображено Надію Савченко в полоні в ополчення,  свідчить:  реальний час зйомок трьох роликів — 8:36, 8:39 9:38 (за київським часом). З огляду на ці дані Надію Савченко взяли в полон до артобстрілу поблизу селища Металіст, під час якого загинули журналісти ВГТРК Корнелюк і Волошин,  у причетності до загибелі яких звинувачують українку. 

Тим часом суд  відмовився призначити захисником Надії Савченко українського адвоката Олександра Плахотнюка. Відповідні клопотання Савченко за одне лише засідання в середу відхилили тричі, повідомляє «Радіо Свобода».

«Прошу дати мені змогу  захищатися від вас так, як я хочу», — доводила Савченко.   Суддя Леонід Степаненко відповів: «Від суду не потрібно захищатися». Савченко парирувала: «Від вас треба. Ви Україну республікою називаєте, від вас її треба захищати».

Адвокат  припустив, що суд відмовляє йому в участі у процесі, щоб не допустити долучення до матеріалів справи зібраних ним в Україні документів. Ці документи, за словами захисту, доводять невинуватість Савченко. Генпрокуратура України спрямувала їх російським колегам, а також у Мін’юст і Донецький міський суд. Суд послідовно відмовляв у долученні до справи всіх матеріалів, наданих захистом.

«Суд нічого нового не придумав: нам відмовляли в долученні документів на тій підставі, що їх отримано непроцесуальним шляхом. Якби в мене був статус захисника Савченко, то таку підставу не можна була б застосовувати», —  зазначив Олександр Плахотнюк.

«Роблять усе для того, щоб унеможливити використання доказів, які підтверджують алібі Савченко. Це розуміють усі: і прокурори, і суд. По суті, докази, отримані нами в Україні, не можна спростувати. Їх можна лише заборонити застосовувати, що й роблять», — додав український адвокат.

І на руїнах  самовластя…

Утім, російські захисники Надії вважають, що єдиний можливий варіант визволити її — обмін. Варіантів може бути багато. Російський омбудсмен Елла Памфілова,  приміром, хоче обміняти Савченко на полонених російських ГРУшників Євгена Єрофеєва і Олександра Александрова по завершенні судів.

Звісно, Надія  Савченко потрібна Росії для дипломатичних торгів, однак  показовий суд над нею навіть за мірками путінської Росії —  це дуже висока планка цинізму. Як і розправа над іншими кремлівськими бранцями Олегом Сенцовим та Олександром Кольченком.

Учора, до речі, розглядали позов українського кінорежисера Олега Сенцова про захист честі й гідності до ФСБ Росії та кількох російських ЗМІ, в тому числі «Первого канала», ВГТРК, телеканалів НТВ і «Звєзда».

Як розповіла  «Радіо Свобода» адвокат Ольга Дінз (Чавдар), позов подано у зв’язку з тим, що ФСБ і російські ЗМІ поширювали завідомо неправдиву інформацію про Сенцова, зокрема про те, що він є членом «Правого сектору». Крім того, телеканали ще до винесення обвинувального вироку стосовно українського режисера називали його «терористом», грунтуючись тільки на прес-релізі спецслужб». Перебіг цього процесу можна спрогнозувати заздалегідь. Варто лише сказати, що суд, який  його розглядає, називається Міщанським.

Точно можна спрогнозувати лише одне: всі, на чиєму боці правда, стануть вільними, коли впаде імперія. Усі, крім тих, хто за свої злодіяння згине під руїнами самовластя. З  геніальним перекладом Максима Рильського програмного твору російської літератури важко не погодитися.