АКТУАЛЬНО

Через п'ять років кількість працюючих і пенсіонерів зрівняється

 Кабінет Міністрів має намір створити стимули для тих, хто працює, з метою підвищення пенсійного віку. Таку заяву зробив учора Прем'єр-міністр Микола Азаров. Йдеться про механізми зацікавлення людей працювати довше, ніж передбачено законодавством.

Потреба підвищення пенсійного віку спричинена тим, що багато людей після його досягнення хочуть і продовжують працювати. Водночас в Україні складається несприятлива демографічна ситуація: на 18 мільйонів працюючих людей припадає 14 мільйонів пенсіонерів. За розрахунками уряду, через п`ять років ці показники зрівняються, і фактично кожен працюючий утримуватиме одного пенсіонера.

Микола Азаров не бачить потреби у секвестрі державного бюджету до кінця поточного року, спрогнозувавши його дефіцит на рівні 5,5%. А вже у наступному цей показник заплановано на рівні 3,5%, повідомляє УНІАН. При цьому було озвучено прогноз щодо недоотримання Державним бюджетом 700 млн грн у зв`язку із одновідсотковим зниженням податку на додану вартість, що передбачається новою редакцією Податкового кодексу.

Відповідаючи на запитання про можливість ухвалення Верховною Радою Податкового кодексу вже цього тижня, Прем'єр відповів лаконічно: "Звичайно можливо. Так і треба робити". Глава уряду вкотре підкреслив важливість ухвалення цього документа для розвитку економіки. При цьому він визнав, що така масштабна реформа має свої плюси і мінуси, адже жодна кардинальна реформа не може вдовольнити бажання всіх верств і категорій населення.

Прем'єр зазначив, що реформа необхідна також у зв`язку з тим, що за існуючою нині податковою системою деякі галузі, що мають досить великий оборот грошових коштів, платять податки за спрощеною системою. Зокрема, він навів приклад продажу ювелірних виробів і обміну валюти. Новий Податковий кодекс збільшить для них податки. "Вони будуть задоволені? Будуть вони нам аплодувати? Не будуть. На це треба йти свідомо, що певна частина зайнятих у бізнесі аплодувати Податковому кодексу не буде, вона виходитиме і протестуватиме", - підкреслив Микола Азаров.

Приємною новиною є обіцянка глави уряду збільшити у 2011 році матеріальну допомогу при народженні дитини. Під час прямої телефонної лінії в газеті "Факты и комментарии" Микола Азаров підкреслив, що уряд має намір підвищувати соціальні стандарти в Україні, зокрема наступного року передбачається зростання рівня мінімальної заробітної плати. До Верховної Ради вже направлено два відповідні законопроекти.

Прем'єр із задоволенням відзначив збільшення мало не вчетверо швидкості підготовки України до Євро-2012. Нині всі програми виконуються відповідно до графіків. "І в нас немає жодних підстав думати, що ми чогось не виконаємо", -поінформував він. Зокрема, стадіон у Львові, який серед інших об`єктів до континентальної футбольної першості більше за всіх відставав у термінах будівництва, зараз готовий вже на 40%.

"Якщо ми за 8 місяців зробили стільки, то абсолютно очевидно, що за наступний рік ми його здамо", - вважає Микола Азаров.