ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Цьогоріч уряд розпочинає докорінну модернізацію AПК

Стабілізація економіки сприяла тому, що у новий бюджетний рік країна входить зі значним запасом фінансової міцності. Свідченням цього, зокрема, є стан казначейських рахунків. 1 січня цього року залишок на них становив понад 24 млрд грн, що приблизно у 20 разів більше, ніж 1 січня 2010-го. Такий запас відповідає поточним потребам держави і дає змогу автоматично виконувати бюджетний розпис. Прем'єр-міністр Микола Азаров підкреслив, що стабільність державних фінансів створила підгрунтя для зростання соціальних виплат у минулому році і дала можливість уряду робити це і в 2011-му. Глава уряду повідомив, що прожитковий мінімум протягом року зросте до 1004 грн (порівняно з 2009 роком - на 34%), а мінімальна пенсійна виплата становитиме 766 грн (на 205 грн більше, ніж у 2009-му). У повному обсязі фінансуватимуться соціальні видатки, дотації пенсійному фонду, субвенції на допомогу сім'ям з дітьми, субсидії на житлово-комунальні послуги тощо. Крім того, економічне зростання дасть змогу розпочати модернізацію агропромислового комплексу. А це також є запорукою добробуту населення. 

У фінансах має бути порядок

Глава уряду спрогнозував, що 2011 рік буде доволі складним, враховуючи завдання, які ставляться перед країною. Складним буде і бюджет, адже нові податкові правила та високі соціальні зобов'язання потребують злагодженої та ефективної роботи. У цьому контексті Прем'єр поінформував про ситуацію з місцевими бюджетами: на 10 січня 95% місцевих кошторисів прийнято, а решту буде затверджено найближчими днями.

Продовжуючи тему регіонального розвитку, Микола Азаров заявив, що уряд має ресурс для надання короткострокових позичок областям, які не змогли забезпечити достатнього наповнення бюджетів.

У цілому ж Микола Азаров підкреслив, що Міністерству фінансів, Податковій та Митній службам, а також місцевим органам влади необхідно сконцентрувати зусилля на наповненні бюджетів усіх рівнів. Також протягом поточного місяця має бути затверджено порядки використання бюджетних коштів. "Тільки так ми забезпечимо ритмічне та автоматичне фінансування видатків держбюджету. Це особиста відповідальність міністра фінансів Федора Ярошенка і всіх головних розпорядників бюджетних коштів", - заявив глава уряду.

Чому земля не родить гречку

Особливу увагу Микола Азаров звернув на організацію роботи агропромислового комплексу, адже у цьому році має розпочатися його докорінна модернізація. "Продуктивність нашого сільського господарства у 3-5 разів нижча, ніж у європейських країнах. І це на найродючіших грунтах Європи! Далі терпіти таку відсталість і скорочення темпів розвитку галузі неможливо", - категорично заявив Прем'єр-міністр. На його думку, головною проблемою є відсталі технології, які не гарантують продовольчу безпеку країни. "Ми постійно балансуємо на межі: дав Бог сприятливі погодні умови - ми "на коні", не дав - ми латаємо дірки на продовольчому ринку", - змалював ситуацію глава уряду. Є проблема й у розрахунках балансу посіву різних культур. Миколу Азарова обурює те, що грунти виснажуються задля експорту ріпаку і соняшнику, натомість пристойних врожаїв гречки наша земля дати не може.

Також необхідно захистити населення від необгрунтованого підвищення цін на харчову продукцію та запобігти виникненню нездорового ажіотажу на неї, як це було минулого року. Микола Азаров повідомив, що однією зі складових програми розвитку АПК стане будівництво як мінімум п'ятьох оптових ринків (у Києві, Львові, Харкові, Донецьку і Запоріжжі), завдяки яким держава зможе здійснювати товарні інтервенції, а виробники - суттєво скоротити шлях до споживача. Також необхідно забезпечити селян всім необхідним для весняно-польових робіт, досягти нормативного внесення добрив і застосування засобів захисту рослин.

Глава уряду нагадав, що минулорічний осінній ажіотажний попит на сільгосппродукцію мав істотний влив на інфляцію. Тоді за рахунок перерозподілу продовольчих ресурсів між регіонами проблему було розв'язано. Проте наприкінці 2010-го ситуація частково повторилася, але вчасної реакції не було. Мається на увазі разюча різниця між коливанням цін на продуктові товари по Україні в цілому та в деяких областях. Микола Азаров навів такі дані: хліб з борошна 1-го сорту подорожчав в цілому по країні на 1,4%, а в Сумській області - на 6,5%, в Івано-Франківській - майже на 4%; борошно вищого сорту в цілому подорожчало на 5,6%, а в Волинській області - на 24,6%, Вінницькій області - на 14,3%; крупа манна піднялася у ціні на 6,4%, а на Волині - на 33,2%, Житомирщині - на 11,6%; масло вершкове подорожчало в середньому на 10,2%, проте у Волинській області - на 23%, а у Вінницькій - на 22,7%.

"Питання перше: а чим взагалі пояснюється таке підвищення цін? Які витрати виробників могли так підняти ціни? І питання друге: у нас що, Волинська область, наприклад, в іншій державі розташована? Там люди не такі, що їм так ціни підняли?", - емоційно запитав глава уряду. Він доручив віце-прем'єр-міністру Віктору Тихонову і профільному міністру Миколі Присяжнюку проаналізувати прорахунки центральної та місцевої влади і внести пропозиції як їх виправити. А керівників областей, де було допущено істотне зростання цін, буде заслухано на засіданні уряду. Також Миколі Присяжнюку доручено розробити помісячну програму контролю за ціновою ситуацією на продовольчому ринку.

Повертаючись до теми модернізації АПК Прем'єр-міністр, зокрема, зазначив, що уряд підтримуватиме інвестиціями і кредитами підприємства, які готові вкладати капітал у нові сорти рослин, стійкі до змін кліматичних умов, у генетичне покращення стада, у запровадження революційних агротехнологій, у випуск найпродуктивнішої сільгосптехніки тощо. Також у планах оновити інноваційно провідні вітчизняні наукові центри, здатні за достатньо короткий час дати розробки, які у рази збільшать продуктивність праці в сільському господарстві.

А хто працюватиме?

Продовжуючи тему модернізації, Микола Азаров нагадав, що до 21 січня має бути завершена робота над розробкою комплексу інноваційно-інвестиційних програм. А вже в лютому-березні має розпочатися їх практичне та системне фінансування. Це дозволить до кінця року збільшити доходи бюджетів усіх рівнів та сприятиме зростанню валового внутрішнього продукту. В цілому, за прогнозами Прем'єра, за 2011 рік країна отримає близько 100 млрд грн інвестиційних ресурсів.

Окремо Прем'єр-міністр акцентував увагу на тому, що інвестиції - це нові робочі місця. У цьому контексті його турбує питання забезпечення кадрами відповідної кваліфікації та демографічна ситуація.

Боргів не буде

У 2010 році було досягнуто зменшення заборгованості по зарплатні на 500 млн грн, або на 30%. При тому, що середня номінальна заробітна плата за рік зросла більш як на 20%. Микола Азаров заявив, що у цьому році проблему зарплатних боргів потрібно зняти з порядку денного.

Ще одна проблема - розрахунки підприємств теплоенергетики за спожитий газ. Країна своєчасно та якісно підготувала житлово-комунальне господарство до зими. Уряд повністю перерахував призначені громадянам за спрощеною системою субсидії на послуги ЖКГ. Проте на 10 січня борг теплоенергетиків за газ становив близько 3,3 млрд грн. Микола Азаров назвав таку тенденцію небезпечною і попередив місцевих керівників: "Якщо ви не наведете порядок у цьому питанні, ми будемо вимушені знайти інших, спроможних розв'язати цю проблему".

Прем'єр-міністр також торкнувся питання Інституту національної пам'яті. "Деякі ЗМІ в черговий раз спробували дезінформувати суспільство, повідомивши, ніби закриваються музейні установи, підпорядковані Інституту національної пам'яті. Сьогодні ми ставимо крапку в цьому питанні. Постановою уряду створюється Український інститут національної пам'яті як науково-дослідна бюджетна установа при Кабінеті Міністрів. А музеї як працювали, так і будуть продовжувати роботу. Бюджетне фінансування на це вже виділене".

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

►Про Положення про дипломатичне представництво України в іншій державі (проект указу Президента);

►Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 15 серпня 2007 р. N 1049 (щодо функціонування Інформаційно-довідкового департаменту державної податкової служби) (постанова Кабінету Міністрів);

►Про затвердження фінансового плану Державного підприємства "Український державний центр радіочастот" на 2011 рік (розпорядження Кабінету Міністрів);

►Про зміну складу наглядової ради Державної іпотечної установи (розпорядження Кабінету Міністрів).