Заява про продовольче ембарго Російської Федерації для Анкари наприкінці листопада у відповідь на збитий  турецькими ВПС бомбардувальник Су-24 знизила ціни на закордонні овочі та фрукти у вітчизняних торговельних мережах. Якщо заборона таки набуде чинності 1 січня 2016 року, то ціни на продовольство впадуть ще, але незначно.  

Вдарило по всіх

Якщо ще наприкінці листопада мандарини й апельсини коштували 30—38 гривень, а гранати — 55—65 гривень, то на початку грудня подешевшали до  17—25 і 38—45 гривень відповідно. На турецькі огірки, томати та кабачки теж знизилася ціна. Таке стрімке здешевлення експерт аналітичного центру ПроАгро Ярослав Левицький пояснює тим, що експортні партії, які йшли в Росію,  треба було або повертати в Туреччину, або ж продавати за прийнятими цінами на близьких до неї ринках. Турки, щоб окупити дорогу, обрали друге і віддали товари на український ринок із певним дисконтом. Як наслідок, у вітчизняних торговельних мережах уже нині можна знайти овочі та фрукти з Туреччини за значно нижчими цінами.

«Фрукти з Туреччини подешевшали на 10—25%, —  резюмує експерт. — Це змусило постачальників з інших країн знизити ціни на аналогічну та альтернативну продукцію: іспанські цитрусові, азербайджанські й грузинські гранати, хурму, еквадорські банани (до 22 гривень) тощо».

За прогнозами Ярослава Левицького, така цінова ситуація триватиме місяць — максимум два, доки Туреччина не оговтається після стресу й не знайде альтернативні російському ринки, як це зробили свого часу українські молочники.

«Працювати собі у збиток ніхто не буде. Вірогідно, ці два місяці Туреччина працюватиме над розширенням європейського ринку, який набагато більший і платоспроможніший за український,  — переконаний аналітик. — Готовність закуповувати продовольство у Туреччині і передавати його в бідні країни висловили Саудівська Аравія та Кувейт. Турки й самі почали роздавати фрукти бідним».

Переконаний у тому, що турецькі овочі та фрукти подешевшають, але не більш ніж на 10—15%, і то лише через сезонний чинник, і президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. «Турецькі товари купуємо в доларах, тому якщо вони і подешевшають, то незначно. Щоб це сталося, треба, аби девальвував долар, — пояснив він. — Задарма продавати ніхто нічого не буде. Найімовірніше, турки робитимуть ставку на Євросоюз і нарощуватимуть туди поставки. Там можна продати більше і дорожче, ніж в Україні».

Керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» Тетяна Гетьман вважає, що висипати на ринок ЄС весь обсяг турецьких огірків, томатів, цитрусових тощо, які експортували в РФ, у разі введення ембарго з 1 січня 2016 року не вийде. Україна забере майже 25% турецького експорту в РФ. Остання, до речі,  займала перше місце у структурі експорту овочів і фруктів із Туреччини, країни ЄС — друге, Ірак — третє, Україна — четверте.

Із 1 січня 2016 року в разі ембарго РФ ціни в доларах на турецькі продукти знизяться на тепличні овочі та фрукти, але не на борщовий набір. А ось чи знизяться у гривнях — питання. Усе  залежатиме від курсу національної валюти до американської, впевнена експерт.

Тетяна Гетьман наголосила, що ембарго з 1 січня 2016 року може й не бути з огляду на нещодавні заяви Путіна щодо можливості скасування заборони ввезення турецької продукції  у разі виконання турками певних умов.  Про зміни настрою вищого керівництва РФ свідчить і те, що турецькі товари цього тижня почали без проблем проходити через митниці РФ. Це одразу позначилося на цінах на українських прилавках.

«Якщо турецькі огірки до оголошення ембарго коштували за собівартістю 33—35 гривень за кілограм, то в перших числах грудня — 16—20 гривень. А зовсім погані, які простояли на російській митниці кілька діб, можна було придбати за 10 гривень. Нині їх вхідна ціна піднялася до 30—35 гривень, а томатів — до 40—45. Це сталося зокрема через завершення сезону вітчизняних тепличних овочів. Тож, як бачите, на ціну впливає багато чинників», — резюмувала Тетяна Гетьман.

Нам вигідно

Погіршення торговельних відносин лише на руку Україні, переконаний міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко. Свого часу Росія посунула українських виробників із турецького і єгипетського ринків. Нині ж маємо шанс повернутися і збільшити поставки зернових та олії. Так, якщо раніше Україна займала 25% турецького ринку зернових, то  тепер — 7% (або 55 мільйонів доларів у грошовому вираженні), і з огляду на багатий урожай можемо принаймні удвічі збільшити експорт збіжжя в Туреччину, прогнозує очільник аграрного відомства. Натомість Туреччина зможе збільшити поставки в Україну овочів і фруктів, що буде зручно нашим споживачам і трішки вирівняє ситуацію з майже подвійним падінням імпорту з Туреччини сільгосппродукції. Адже через конфлікт із Росією вони будуть трішки дешевшими, ніж торік.

За даними міністра, за десять місяців 2015 року імпорт сільгосппродукції з Туреччини скоротився з 289 до 150 мільйонів доларів (через економічну кон’юнктуру та падіння курсу гривні). У структурі імпорту переважають  плоди, горіхи та цедра (58,6 мільйона доларів), насіння олійних культур (30,7 мільйона доларів), овочі, рослини, коренеплоди (16,2 мільйона), а також тютюн і тютюнові вироби (10,5 мільйона).

Та якщо експорт турецьких овочів та фруктів  в Україну зростає, то взуття і одягу рік у рік зменшується. Олександр Охріменко пов’язує це з тим, що українці купують переважно в’єтнамські та китайські одяг і взуття, які значно дешевші за турецькі, а також секонд-хенд. За його даними, за 9 місяців цього року Україна купила в Туреччині товарів на 600 мільйонів доларів, але це на 40% менше, ніж за аналогічний період 2014-го. Зокрема, фруктів і овочів — на 43 мільйони, одягу — на 18 мільйонів, взуття — на 3 мільйони. Тож загроз для української легкої промисловості у переорієнтації турецького експорту з РФ в Україну він не бачить. «Якби доходи в Україні збільшилися, тоді можна було б говорити про збільшення поставок одягу та взуття з Туреччини. Наразі ж це нереально. Адже навіть партії, які завозили на початку року, ще не продано», — підсумовує експерт.

Ще однією вигодою для українців стане здешевлення відпочинку в Туреччині внаслідок скорочення потоку росіян, які були основними клієнтами на турецькому узбережжі. Ціни впадуть незначно, але будуть приємнішими, ніж раніше. Так, за словами виконавчого директора Dolce Тravel Наталі Бондарєвої-Кир’ян, спостерігається зниження цін на відпочинок у Туреччині у літній сезон на 10—20%. Але, на її думку, це продиктовано додатковими знижками від турецьких готельєрів із раннього бронювання, ніж конфліктом між РФ і Туреччиною.

«Деякі готелі, які були орієнтовані на російський ринок, воліють не відкриватися, ніж працюватимуть собі у збиток. Їх законсервують на літній сезон. Адже є велика різниця в рентабельності під час завантаження готелю на 90 і 10%. Та глобальних приводів для смутку немає. Велика ймовірність, що в Туреччину їздитиме більше європейських і українських туристів», — резюмувала вона. Тож, як бачимо, російсько-турецьке протистояння може грати на руку українському споживачеві, хоч і не завжди на руку українському та турецькому бізнесу. 

ДОВІДКА «УК» 

Уряд Росії постановою затвердив список турецьких продуктів, ввезення яких у Росію заборонено з 1 січня 2016 року. Згідно з документом, під заборону на ввезення в Росію потрапили такі фрукти та овочі: помідори, огірки, ріпчаста цибуля, цибуля-шалот, цвітна капуста, броколі, свіжі й сушені цитрусові (апельсини, мандарини та їх гібриди), свіжі яблука, груші, абрикоси, персики, нектарини, сливи, терен, виноград, суниці й полуниці.