ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Головний фінансовий документ країни наступного року,  на превеликий жаль, також буде антикризовим 

Щоразу наприкінці року питання розгляду майбутнього бюджету держави набуває неабиякої актуальності. Два попередні було ухвалено вчасно, що вберегло державну фінансову систему від надмірного хитання з боку в бік. Прем’єр-міністр Микола Азаров учора висловив переконання, що головний фінансовий документ країни на 2013 рік також буде ухвалено без зайвих затримок.

 Прем’єр переконаний, що країна має максимально збільшити споживання вітчизняних товарів. Фото з сайту arcelormittal.com.ua

Що покаже  друге читання?

Щоправда, глава уряду одразу попередив: «На превеликий жаль, він знову антикризовий, оскільки світова криза знову наступає на Україну. І максимально економний, але саме через це абсолютно підтверджений реальним ресурсом економіки». Основну увагу в документі приділено забезпеченню стабільності економіки, стабільності доходів громадян і їхнього соціального захисту. Все це на тлі падіння зовнішніх ринків, що є досить відчутним чинником для вітчизняного реального сектору. За словами Миколи Азарова, цей бюджет дасть змогу жити не під диктовку кризи, а за власним порядком денним. Його концепція: максимально використати можливості внутрішнього ринку, збільшити споживання вітчизняних товарів і послуг.

Які ж системні стимули розвитку економіки й соціальної сфери враховує новий державний кошторис? Зниження податку на прибуток, що сприятиме детінізації економіки; держава надаватиме податкову соціальну пільгу вразливим категоріям громадян: вони не сплачуватимуть податок на доходи фізичних осіб (за розрахунками, 5 млрд грн); держава поверне податок на доходи фізичних осіб тим громадянам, які несуть витрати на навчання, а також сплачують іпотечні кредити тощо.

Весь додатковий ресурс бюджету, порівняно з показниками цього року, насамперед буде спрямовано на підвищення середньостатистичних доходів людей. Середньомісячна пенсія має зрости на 104 гривні; середньомісячна платня — на 260 гривень; на 2000 — 7400 гривень — збільшено допомогу при народженні дітей. Передбачено й істотне підвищення розмірів мінімальної заробітної плати, окладів працівникам бюджетних установ тощо. Навівши ці тези, Микола Азаров висловив сподівання, що у четвер Верховна Ради ухвалить закон про Державний бюджет на 2013 рік у другому читанні.  

Попереду  ще багато роботи

Утім, було б дивно, якби вчорашня робота уряду не розпочалася з уже відомої, але не менш актуальної новини, оголошеної особисто Прем’єр-міністром Миколою Азаровим: «У понеділок Президент України прийняв мою відставку у зв’язку з обранням народним депутатом, що означає відставку всього Кабінету Міністрів».

Та це не означає, що його члени можуть пакувати валізи і планувати відпочинок після важкої виснажливої праці. Адже глава держави поклав на них особливу відповідальність: виконувати свої службові обов’язки до затвердження нового складу Кабміну. Так має бути забезпечено безперервність роботи виконавчої влади. На думку Прем’єра, у реальних умовах, що склалися впродовж останніх двох з половиною років, її можна назвати успішною. 

«Як глава уряду хочу подякувати всім вам за спільну важку — це треба сказати відверто — роботу, — з почуттям власної гідності промовив Микола Азаров. — Ми робили все можливе, понад два роки постійно долаючи внутрішні та зовнішні несприятливі умови. І зробили, об’єктивно кажучи, чимало».

Це стало однією з відповідей на поставлене ним самим запитання: а чи задоволений уряд результатами своєї діяльності? Другий варіант видається не таким оптимістичним через брак часу, можливостей, об’єктивні чинники, що не залежать від внутрішньої ситуації. Бо вдалося виконати не всі поставлені перед собою завдання. «Набагато більше перетворень ще належить здійснити», — налаштованість на діловий тон завжди вигідно виокремлювала Миколу Азарова серед однодумців.

Рахуватимуть  від зробленого

Багато уваги він приділив і розповіді про зроблене впродовж означеного періоду. Скажімо, на тлі рецесії в єврозоні український ВВП продемонстрував зростання майже на 11%. Ухвалено Податковий, Митний і Кримінальний процесуальний кодекси. Істотно розширено можливості для ділової активності. Інвестиційний клімат в Україні очевидно привабливіший, ніж до кризи. Бо кількість податків та зборів скорочено майже вдвічі — із 43 до 23. Значно зменшено ставки основних податків: на прибуток з 25% у 2010 році до 21% в цьому і до 19% з наступного року та до 16% у 2014-му. Податок на додану вартість з 20% у 2010 році знизиться в 2014-му до 17%. Удесятеро скорочено законодавчо визначені терміни митного оформлення вантажів.

«Ми значно спростили й ведення бізнесу, — продовжив глава уряду. —  Скорочено 90% видів робіт та 23 види господарської діяльності, які підлягали ліцензуванню. Ми перейшли на «єдине вікно» реєстрації та видачі документів дозвільного характеру, скоротили кількість і час перевірок. Звичайно, слід ще налагоджувати і вдосконалювати цю систему, але головне, що вона почала працювати».

Зупинився Микола Азаров і на соціальній політиці свого уряду. На його думку, варто відзначити те, що «лише цього року середня заробітна плата зросла на 402 гривні на місяць. Збільшення на понад 150 гривень на місяць отримали 1,5 мільйона пенсіонерів. Майже 13 мільйонів пенсіонерів отримали в середньому на місяць на 142 гривні більше».

За 2,5 року побудовано, відремонтовано та реставровано приблизно 1100 дитячих садків і капітально відремонтовано майже 6300 шкіл. Побудовано понад 4 тисячі кілометрів сучасних автошляхів.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (проект Закону);

♦ Про порядок установлення лімітів спеціального використання та визначення прогнозу допустимого вилову водних біоресурсів загальнодержавного значення (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про внесення змін до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про заходи з відзначення 75-річчя від дня народження Героя України В’ячеслава Чорновола (розпорядження уряду);

♦ Питання створення та запровадження електронного сервісу «Електронний кабінет платника податків» (розпорядження уряду).