ПОЗИЦІЯ

Глава уряду виступає за багатовекторність економічної співпраці 

Меморандум про поглиблення взаємодії між Євразійською економічною комісією та Україною жодним чином не межує з міжнародними зобов'язанням України. Таку заяву Прем'єр-міністр Микола Азаров зробив у програмі «Іспит для влади» на Першому національному телеканалі. «Повірте, сама формула цього меморандуму не суперечить жодній нашій домовленості: ні з Євросоюзом, ні з іншими країнами, з якими ми зараз ведемо економічні переговори», — уточнив глава уряду.

Нині створено урядову робочу групу, яка вивчає можливість приєднання до цілої частини угод, що визначають роботу трьох країн Митного союзу. «Якщо з'явиться можливість приєднатися до них без їх перегляду, то ми винесемо ці угоди на підписання з подальшою ратифікацією в парламенті. Тобто ми зацікавлені створити такий режим наших відносин з Митним союзом, щоб якомога менше було перешкод», — сказав Микола Азаров. І нагадав, що Україна готова працювати з Митним союзом за формулою «3+1», яка передбачає надбання Україною статусу спостерігача у створюваному з 2015 року Євразійському економічному союзі, що є глибшим ступенем інтеграції.

Угоди зобов’язують

Умови, на яких Україні пропонувався вступ до Митного союзу, були дуже вигідними для нашої країни (наприклад, різке зниження ціни на газ, скасування експортного мита на нафту). Однак Україна не може поводитися, як непослідовна наречена: давати обіцянки, а потім від них відмовлятися.

Україна стала членом СОТ, підписавши ряд двосторонніх угод та взявши на себе певні зобов'язання. «То як ми можемо одним розчерком пера розірвати ці угоди?» — слушно запитав Микола Азаров. Те саме стосується відносин із Євросоюзом та Угоди про асоціацію й зону вільної торгівлі. Бо для України важливо підписати цю угоду, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Адже для нас відкриються великі можливості. Насамперед це стосується технологічної модернізації, підвищення продуктивності праці, впровадження інноваційних досягнень. Продукція нашого агропромислового комплексу, попри те, що в ЄС на цю галузь виділяють величезні дотації, буде конкурентною порівняно з традиційними аграрними країнами Європи. Цьому сприятимуть більш родючі землі, сприятливий клімат України і певна підтримка держави. Микола Азаров вважає, що на європейський ринок поступово виходитимуть і наші машинобудівні підприємства.

Особливу увагу слід приділити розвитку ринку ІТ-послуг. «У цих галузях ми бачимо великий потенціал співпраці або нашої участі у проектах ЄС. Це такі найважливіші напрями, як мікроелектроніка, нанотехнології, різні космічні напрями», — зазначив Микола Азаров. Тобто увійти в ЄС Україна повинна зі своїм певним поділом праці й бути цікавою для цього ринку.

Юні вже зараз готуються здивувати конкурентів і завоювати нові ринки. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Винних буде покарано

Трагедія в санаторії «Юність» — результат безвідповідальності, і щодо цього випадку буде зроблено найсерйозніші висновки. Глава уряду акцентував, що на засіданні Кабінету Міністрів було заслухано доповідь профільного міністра Раїси Богатирьової, зокрема про притягнення до відповідальності посадових осіб. Після доповіді прийнято рішення, перш за все, розглянути відповідальність самого міністерства за стан дитячих санаторіїв.

«Безумовно, що всіх винних посадовців буде покарано», — впевнений Прем'єр-міністр. Уряд ухвалив рішення про термінове виділення коштів із резервного фонду Кабінету Міністрів, насамперед, для надання матеріальної допомоги сім'ї загиблої дівчинки і для того, щоб цей корпус вивести з аварійної ситуації.

Микола Азаров також запевнив, що всупереч прогнозам скептиків, Україні вдалося запровадити європейські стандарти для вітчизняних фармацевтів і дотримуватися їх у виробництві лікарських препаратів. Для цього зроблено чимало, зокрема придбано й оснащено достатню кількість лабораторій, які можуть визначати якість ліків. Їх відкрито в усіх областях. Посилено й службу з контролю за лікарськими препаратами.

Рік тому була ще одна дискусія з приводу пілотного проекту запровадження так званих референтних цін на препарати від гіпертонії. «В аптеках зберігся повний асортимент усіх препаратів для лікування гіпертонічної хвороби. Більше того, ціни знизилися на них, а номенклатура або обсяг закуповуваних гіпертонічних препаратів зросли. Це означає, що ті, хто раніше економив на своєму здоров'ї, отримали змогу їх купувати», — Микола Азаров.

Але, за словами Прем'єр-міністра, уряд на цьому не зупинився. Зараз вживають заходів для поліпшення забезпечення ліками. Зокрема щодо здешевлення таких життєво важливих препаратів, адже в багатьох сусідніх країнах вони коштують значно дешевше. Тому ситуацію і з забезпеченням ринку ліками, і з ціноутворенням будуть контролювати набагато жорсткіше. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»