РОЗСЛІДУВАННЯ «УК»

Масового отруєння швачок на робочому місці можна було уникнути

Золотиста буква L на чорному тлі — саме такі футболки почали шити працівниці вранці 24 лютого. Катерина Тараненко згадує, що заготовки почали «піднімати» ще напередодні, ближче до вечора. І хоча вже тоді відчули неприємний запах, до кінця робочого дня він нікого не встиг отруїти. А вже з наступного ранку робота не склалася. «Ми почали розгортати заготовки, а вони мокрі, липкі, смердючі», — згадує Ольга Борзилович.

Золота літера на тлі безробіття

До обіду їй та подругам стало несила: блювота, запаморочення. Викликали «швидку допомогу». Лікарі госпіталізували одразу 16 дівчат. 27-річна швачка не пам’ятає такого випадку в рідному Рубіжному, хоча народилася та виросла в місті хіміків. Вона працює на фабриці одягу майже рік, практично з моменту відкриття. Про таку роботу не мріяла — навчалася й успішно закінчила педагогічний університет у Слов’янську. Але іншої роботи не знайшлося.

— Мене влаштовує, бо графік роботи — з пів на восьму до четвертої дня, — каже Ольга. З квартири чутно голосок п’ятирічного синочка. Зрозуміло, чому маму влаштовує графік.

Обережно цікавлюся доходами. Ольга схиляє голову — тут похвалитися нічим. За місяць у сімейну скарбницю вдається принести трохи більш як тисячу гривень. І цю роботу молода жінка боїться втратити, як і її подруга-колега з сусіднього під’їзду, мама такого ж п’ятирічного шибеника.

— Ми від душі бажаємо, аби все це якомога швидше закінчилося і ми вийшли на роботу, — гарячкує Катерина Тараненко. — Не хотілося б втрачати таке місце. Мені є з чим порівнювати, до цього стояла на ринку. А тут — робота в теплі та з трудовою книжкою! Це багато важить. У місті робочих місць не вистачає. Якщо «Глорія» закриється, йти нікуди.

Катерина того дня працювала поверхом вище, тож спочатку почувалася добре. Їх з дівчатами просто відпустили раніше. Хоча серед подруг до того часу багато хто марно намагався стримати нудоту. Але зізнатися боялися: терпіли. Сподівалися дістатися додому і там «відлежатися».

— Ми сіли в автобус, і я твердо заявила дівчатам: відвезу вас до лікарні як супроводжуючий. Хоча б тиск вам виміряють, — згадує Катерина. — А вже на санпропускнику і в мене настало запаморочення. Медсестри потім жартували: супроводжуюча сама ледве добралася. А вдома був караул — я ж після зміни не повернулася... Щоправда, до нас відразу з міськвиконкому прийшли. Кефір принесли, банани, апельсини. Перші два дні було погано. А в неділю полегшало.

Запитую у робітниць: чому сталася НП? Замислюються. Але думку висловлюють однакову. Приміщення колишньої заводської поліклініки, перероблене під філію фабрики одягу відомого російського бренду, позбавлене виробничої вентиляції.

Ось такий дитячий одяг шиють майстрині, що отруїлися випарами. Фото з сайту donbass.ua

Розслідування триває

— Моя суб’єктивна точка зору: інженерно-технічні працівники підприємства могли б запобігти надзвичайній події, якби відразу після виникнення нештатної ситуації зупинили виробництво, де це сталося, і вивели людей на повітря, на вулицю, — каже Рубіжанський міський голова Костянтин Козюберда. — Я прошу не вважати мої слова офіційним висновком, це справа компетентних служб. Але як людина, яка відпрацювала 39 років в хімічній промисловості на небезпечних виробництвах, маю право на власну думку в цьому випадку.

За його словами, компетентні спеціалісти мали помітити проблему і зреагувати на 30—40 хвилин раніше, ніж працівниці почали масово звертатися зі скаргами на погане самопочуття. Як очільник міста, Костянтин Григорович дуже зацікавлений в фабриці: «Це підприємство для міста значиме. Наш колишній флагман аніліно-фарбувальної промисловості «Барвник» перестав існувати. З тих часів, скажу відверто, робочих місць в Рубіжному не вистачає. А інвестиційний проект з російським виробником передбачав створення 800 робочих місць».

Зараз у місті працює спеціальна комісія з розслідування нещасного випадку під головуванням територіального управління Держгірпромнагляду. До її складу включені головний лікар санітарної служби області, представники Рубіжанської міської лікарні, виконкому міської ради, профспілки працівників легкої промисловості області та підприємства, заступник генерального директора фабрики з економічної безпеки та охорони праці. Бере участь в роботі й представник корпорації з Росії, начальник департаменту економічного захисту. Окремо працює обласна прокуратура.

— Не було узгодженості дій у вживанні заходів з евакуації людей під час перших симптомів отруєння. Ми видали заборону на роботу цеху, де стався груповий нещасний випадок, до з’ясування всіх обставин, — розповідає начальник інспекції Луганського територіального управління Держгірпромнагляду Костянтин Колосов. — Зараз вже опитано 60 очевидців надзвичайної події та постраждалих. Реконструйована хронологія робіт, які передували отруєнню. Проведено огляд виробничих площ, складено ескіз робочих місць. Підготовлено та направлено адресатам запити на отримання необхідних відомостей.

Вивчивши обставини, ми встановили, що нещасний випадок стався під час роботи з певними заготовками футболок. До того ж, цех у Рубіжному був введений в експлуатацію за умов неповної реконструкції вентиляції, а проектом передбачено інше виконання вентиляції робочих місць. Природної вентиляції виявилося недостатньо. Причому навіть вона була порушена.

Робітниці та очевидці події припускають, що причиною отруєння могли стати заготовки футболок, на які наносили малюнок та фарби шляхом шовкографії. Але ці заготовки фарбували протягом трьох робочих днів на головному підприємстві корпорації в Луганську, і там скарг працівників на стан здоров’я немає.

Натуральна небезпека

— Очевидно, причиною отруєння стала тканина або малюнок, нанесений на неї методом шовкографії. Свою роль відіграла відсутність належної вентиляції на робочому місці. Концентрація вінілацетату перевищує в пробах гранично допустиму у кілька разів (7,8 гдк, або 78,03 міліграмів на 1 куб. м). За однією з версій, саме це спричинило гостре отруєння виробничого характеру, — каже головний санітарний лікар Луганської області Володимир Жданов. — Зараз ми проводимо токсикологічне дослідження самої тканини. Вона бавовняна, але все одно ми досліджуємо, чи відповідає вона чинним нормативам. В цілому, якщо дотримана уся технологія виробництва та нанесення малюнка методом шовкографії, речі безпечні у використанні, адже тканина — натуральна.

Вироби цієї корпорації мають всі відповідні сертифікати. Але у зв’язку з випадком в Рубіжному нами відібрані проби цих виробів для проведення токсикологічних досліджень. Лише після закінчення цієї роботи ми зможемо остаточно сказати, чи відповідають вони стандартам України.

До слів головного санітарного лікаря залишається додати одне: якщо комісією буде встановлено, що будь-які виробничі процеси чи матеріали небезпечні, всю партію продукції доведеться вилучити. Тому сьогодні під загрозою не лише 400 робочих місць у місті Рубіжному, а й майже у сім разів більше, враховуючи всі філії цього російського підприємства в Луганській області.

Генеральний директор головного підприємства в Луганську Наталя Данченко від пропозиції прокоментувати ситуацію відмовилася.

— 27 лютого о 14 годині дня всіх постраждалих виписали з лікарні. Люди здорові. На це є висновок лікарів, — заявила Наталя Олексіївна кореспонденту «Урядового кур’єра». — Комісія продовжує працювати. Тільки-но буде завершена її робота, у мене будуть стовідсоткові факти, які покажуть ступінь нашої провини. Поки ніяких висновків у мене немає. Це перший такий випадок в історії нашого підприємства, і я сподіваюся, що він буде єдиним.

Варто також згадати, що Рубіжанський філіал швейної фабрики розташовано у приміщенні колишньої поліклініки. Великі вікна, штукатурка місцями облетіла, всюди щілини. А які були морози! Можна зрозуміти дівчат, які заклеювали щілини скотчем, рятуючись від «природної вентиляції» під назвою протяг.

ПРЯМА МОВА

Костянтин Козюберда,
міський голова Рубіжного

— Зараз діє антикорупційне законодавство, яке передбачає відповідальність і посадових осіб, і експертів. Як міський голова я не маю права не прийняти висновки комісії. Але я їх беру до уваги, а не до виконання. Тому що висновки комісії будуть стосуватися насамперед цього підприємства. І там уже профспілка вирішуватиме, чи згодна з висновками. Якщо ні, профспілка має право вимагати додаткового розслідування.