ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ

Глави МЗС Данії, Литви, Нідерландів і Польщі радять нам зробити ще кілька важливих кроків 

Підписання Угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС має відбутися під час листопадового саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі. Таке переконання висловив Президент Віктор Янукович під час зустрічі з міністром закордонних справ Республіки Польща Радославом Сікорським, міністром закордонних справ Литовської Республіки Лінасом Лінкявічюсом, міністром закордонних справ Королівства Нідерланди Франсом Тіммермансом та міністром європейських справ Королівства Данія Ніколаєм Вамменом.

Глава держави зазначив, що Україна цінує допомогу своїх європейських партнерів у питаннях інтеграції до ЄС: «Ми надзвичайно високо цінуємо допомогу наших друзів — друзів України в питаннях європейської інтеграції. Мені приємно відзначити: ваш нинішній візит є підтвердженням того, що ми цю справу робимо спільно».

У свою чергу, міністр закордонних справ Республіки Польща Радослав Сікорський загалом позитивно оцінив хід українських реформ. «Це дуже добре для відносин між Україною та Європейським Союзом, але, на нашу думку, це особливо важливо для України», — цитує слова дипломата прес-служба Президента.

Зустріч глави держави з іноземними дипломатами виявилася настільки змістовною, що тривала принаймні на півтори години довше від запланованого. Але тривале очікування було винагороджено спілкуванням  закордонних гостей із журналістами.

Зліва направо: Ніколай Ваммен, Лінас Лінкявічюс, Франс Тіммерманс та Радослав Сікорський закликали Віктора Януковича пришвидшити реформи. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

Так, Радослав Сікорський повідомив, що міністри представили своє бачення відносин України з ЄС. Це важливо саме в цей момент, коли має бути прийнято рішення щодо підписання Угоди про асоціацію, яка є запрошенням України до європейської сім’ї: «Ми відзначили нещодавнє прискорення зусиль для впровадження реформ і хочемо закликати рухатися таким самим чином, завершити розгляд законів, забезпечити їх виконання, завершити інші обговорювані питання, і тоді позитивне рішення буде прийнято з боку ЄС».

А за словами Лінаса Лінкявічюса, вони приїхали в Україну з надією використати всі можливості для досягнення успіху під час вільнюського саміту. Питання підписання Угоди про асоціацію ще остаточно не вирішено, тож у ході зустрічі з Віктором Януковичем міністри детально обговорювали, що необхідно зробити для її підписання, повідомляє УНІАН.

У свою чергу Франс Тіммерманс заявив, що Україна є дуже важливою європейською країною, яка має використати весь свій потенціал, але для цього потрібно впроваджувати реформи: «Коли їх буде впроваджено, я гадаю, всі здивуються, скільки Україна може досягти як європейська країна у співпраці з іншими європейськими націями».

Зі свого боку Ніколай Ваммен наголосив, що міністри бачать важливі результати, досягнуті в попередні тижні, і це свідчить про рух у правильному напрямку, але необхідно зробити ще більше. «І поки цього не буде зроблено, не можна казати, що ми досягли результату. Це стосується реформ і звільнення тих людей, які перебувають за гратами», — додав він. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»