«Навіщо ви прийшли в мій дім?» — це запитання адвоката Тетяни Матяш, яка стала вимушеною переселенкою через загарбання її рідного Донецька, у день оголошення вироку російським ГРУшникам у Голосіївському суді Києва побачила завдяки ЗМІ величезна аудиторія. Під час емоційної промови Олександр Александров відверто сміявся жінці в обличчя. Вгамувався лише після того, як вона нагадала, що колись війна може прийти й до нього додому…

У понеділок Голосіївський районний суд столиці засудив громадян Росії Олександра Александрова та Євгенія Єрофєєва до 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Суд визнав повністю доведеними докази обвинувачення у тому, що Олександр Александров та Євгеній Єрофєєв на момент затримання у травні 2015 року на території Луганської області були кадровими військовослужбовцями Російської Федерації.

«Єрофєєв і Александров визнаються винними у веденні агресивної війни, сприянні діяльності терористичної організації за попередньою змовою групи осіб, здійсненні теракту, застосуванні зброї для провокації воєнного конфлікту», — ідеться у вироку.

Суд заявив, що не обвинувачує їх у вбивстві українського військовослужбовця Вадима Пугачова. Водночас вважає доведеною участь росіян у діях терористичної групи, яка призвела до його загибелі.

У зв’язку з вироком Єрофєєву й Александрову Надія Савченко через свого адвоката повідомила: не вважає свою справу і справу Єрофєєва—Александрова дзеркальними.

Хоч справи у Києві й Росії розглядали майже паралельно, вважати їх подібними як у частині обвинувачення, так і в частині вироку неправильно.

Наша співвітчизниця захищала свою рідну землю, її було викрадено і перевезено до Росії, де за сфабрикованим звинуваченням засуджено російським судом. Російських же спецназівців було затримано в Україні, куди вони прибули воювати. І як висловилася адвокат Тетяна Матяш, загарбати чужий дім та вбивати українських громадян. Це і є принциповою відмінністю. А тому багато хто вважає 14 років занадто м’яким вироком для терористів. 

Утім, не встигли судді дочитати вирок, як поновилося активне обговорення можливості обміну Надії Савченко на Єрофєєва і Александрова. Заяви роблять і адвокати, і політики. Зокрема, у понеділок Президент України Петро Порошенко та президент Російської Федерації Володимир Путін телефоном обговорили долю Надії Савченко та засуджених російських ГРУшників Олександра Александрова та Євгенія Єрофєєва. Щоправда, в якому ключі обговорювалася доля російських громадян і української громадянки, доки невідомо.

Водночас сестра Надії Савченко Віра вважає, що Росія радше не проводитиме обмін бранки на російських ГРУшників. У розмові з журналістами вона зазначила, що Кремль не бажає пов’язувати Надію та російських капітана і сержанта. «Їм потрібно буде пояснювати, що це за люди (Єрофєєв та Александров. — Ред.), звідки вони взялися. А там далеко не всі журналісти знають про їхнє існування. Тому це на внутрішній ринок Росії і на Путіна кине тінь. Моя думка, що вони не хотіли б афішувати це», — наголосила Віра Савченко.

Вона додала, що  обмін все-таки може відбутися, але його не висвітлюватимуть юридично.

Про те, що обмін Єрофєєва та Александрова на Надію Савченко можливий, однак малоймовірний, заявляють і експерти. Зокрема, політолог Станіслав Бєлковський зауважив в ефірі «Эхо Москвы», що Путін вже дав зрозуміти: Савченко надто коштовний товар для того, щоб обмінювати її на Алексанрова і Єрофєєва, яких Росія не визнає своїми військово?службовцями, які виконували наказ.

«Українська сторона зацікавлена в обміні більше, тому що цінність людського життя в Україні вища. Росія вже неодноразово давала зрозуміти, що їй плювати на всіх цих людей, а Україна навпаки неодноразово заявляла, що боротиметься за звільнення своїх громадян, які перебувають у російських в’язницях», — заявив він.

Учора Президент України Петро Порошенко на спільній прес-конференції з Прем’єр-міністром Королівства Данія Ларсом Льокке Расмуссеном заявив,  що йому вдалося узгодити з російським лідером Володимиром Путіним певний алгоритм звільнення української льотчиці та народного депутата України Надії Савченко.  Він вважає, що рішення суду у справі російських ГРУшників Єрофєєва та Александрова відкриває певні можливості для задіяння механізму обміну.

«Однак я дуже просив би всіх уникнути спекуляцій з цього приводу, з приводу термінів повернення та будь-яких подальших кроків — це питання не може бути предметом для політичних ігор», — заявив Петро Порошенко.