ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Микола Азаров доручив провести консультації щодо перспектив розвитку ринку праці та соціальної сфери у глибинці
 

Соціологічний аналіз вказує на те, що найбільші загрози для себе та держави українці вбачають в економічному спаді та безробітті. Такі оцінки люди дають здебільшого на тлі спаду світової економіки та кризових явищ у єврозоні, що може негативно позначитися й на фінансово-економічній, а отже, й на соціальній ситуації в Україні.    

Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що рецепт захисту від цих загроз є. «Це політична стабільність і збільшення внутрішнього попиту. Погоджена політика всіх гілок влади дає змогу гнучко реагувати на виклики, а розвиток внутрішнього ринку захищає від зовнішніх ризиків. Тому першочерговий обов’язок уряду — приймати рішення, що максимально убезпечать добробут наших громадян, працювати на випередження», — наголосив він.

 Прем’єр переконаний: селу необхідна технологічна модернізація. Фото з сайту clicr.ru 

Збільшити зростання вдвічі

Глава уряду зазначив, що одним із засобів стимулювання внутрішнього попиту є збільшення рівня соціальних виплат. Багато в цьому напрямку вже зроблено: підвищено тарифні ставки оплати праці, трудові пенсії, пенсії інвалідам війни, інвалідам Чорнобиля, інвалідам виробництва, розпочато підвищення пенсії військовим. Микола Азаров запевнив, що так буде й надалі.

Водночас, за його словами, більшому внутрішньому попиту має відповідати більша внутрішня пропозиція. Для цього потрібні інвестиції у вітчизняне виробництво. «Якщо ми хочемо, щоб Україна та її економіка розвивалися більш стрімкими темпами, щоб зростання економіки було забезпечено на рівні 5—6% на рік, а не 2,5% як зараз, країна повинна перейти на модель інтенсивного економічного розвитку. Ми можемо це зробити», — заявив Прем’єр.

Для цього уряд розробив відповідний пакет законопроектів, а експерти і вчені загалом позитивно відгукнулися про нові ініціативи і висловили корисні поради та зауваження. У цьому контексті Микола Азаров доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі та Міністерству фінансів урахувати у законопроектах пропозиції провідних експертів. Крім того, ці документи треба обов’язково відпрацювати з учасниками ринку, аби вони побачили перспективи для себе та запобігли можливим помилкам.

«Кінцевою метою цієї роботи ми бачимо створення нових робочих місць, підвищення доходів громадян, збільшення попиту на вітчизняні товари і послуги», — підкреслив глава уряду.

Дешево та смачно

Ключовим моментом у зростанні внутрішнього ринку є розвиток сільського господарства. Адже, за словами Прем’єра, зростання попиту на сільгосппродукцію на 1% дає зростання ВВП на 2,1%. Водночас Микола Азаров підкреслив, що розвиток аграрного сектору розв’язує не лише проблему продовольчої безпеки, а й комплекс соціальних проблем. 

«Передусім це якість і доступність продуктів харчування. Повноцінний продуктовий набір на столі кожної української сім’ї у будь-яку пору року — це основа основ», — наголосив глава уряду.

Для цього він доручив Міністерству аграрної політики та продовольства розробити низку невідкладних дій, зокрема щодо відновлення системи зрошувального землеробства, а також довгострокову програму технологічної модернізації овочівництва та інфраструктури зберігання продуктів. За словами Миколи Азарова, у перспективі Україна має вийти на виробництво 30—40 млн тонн найякісніших і найдешевших овочів у Європі.

Запорукою розвитку аграрної галузі передусім є соціальний розвиток села. «На селі утворилися парадокси, що суперечать здоровому глузду: з одного боку безробіття, з іншого — брак робочих місць. Цей абсурд треба ліквідувати», — заявив Прем’єр. 

Він зазначив, що обов’язкова умова під час інвестування в сільське господарство — створення робочих місць і підвищення доходів тих, хто працює на землі. Зі свого боку уряд підтримає такі інвестиції податковою політикою, поліпшенням соціальної інфраструктури, підвищенням комфорту життя на селі. У цьому контексті Микола Азаров доручив Мінагрополітики, Мінекономрозвитку, Мінсоцполітики провести консультації з аграрним бізнесом, науковцями, громадськими об’єднаннями щодо перспектив розвитку ринку праці та соціальної сфери.

«Сільське господарство потребує модернізації, впровадження новітніх технологій вирощування, переробки і зберігання, логістики тощо. Сільському господарству потрібні кваліфіковані робочі руки та кращі умови роботи та життя. І ми маємо ці питання вирішити», — заявив глава уряду.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності (проект Закону);

♦ Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо надання пільг вищим навчальним закладам і науковим установам) (проект Закону);

♦ Про визначення гарантованих постачальників природного газу (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про переробку зерна та реалізацію борошна Державного інтервенційного фонду (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про затвердження плану заходів з відзначення у 2012 році Дня партизанської слави (розпорядження уряду).