ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ

У стінах Клубу Кабміну перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов відповідав на запитання журналістів національних, регіональних та закордонних ЗМІ

Перший заступник глави уряду розпочав із найголовнішого — динаміки курсу гривні: «Надалі курс буде достатньо прогнозований і зрозумілий, якщо він і коливатиметься, то не викличе стурбованості в наших громадян».

За словами першого віце-прем’єра, Україна не може виконати вимоги Міжнародного валютного фонду щодо більш гнучкого валютного курсу. «Хоч би як ми хотіли, але втручатись і коригувати курс багатомільйонної країни з таким потенціалом експорту-імпорту — це дуже важкий процес. МВФ вимагає гнучкості курсу, представники місії хотіли б, щоб курсоутворення нашої країни відбувалось на більш ринкових умовах, я кажу: краще, ніж є, ми зробити не можемо, — означив позицію Сергій Арбузов, додавши, що держава втручатися у цей процес не буде. — Зараз на міжбанку пропозиція повністю задовольняє попит. Штучно втручатися у цей процес ми не будемо. Це позиція уряду і Нацбанку».

Також перший віце-прем’єр не бачить жодного прямого зв’язку між роботою МВФ і переговорами України з Росією про ціну газу. «Наша програма з МВФ працює в тому режимі, в якому і повинна працювати, переговори зі всіма нашими партнерами, зокрема з Росією, ми ведемо незалежно від якихось подій», — сказав він.

Упевнена позиція Сергія Арбузова відкинула багато інсинуацій щодо майбутнього монетарної політики.Фото Укрiнформу

Податку на депозити не буде

Сергій Арбузов відповів також на запитання щодо готовності України до введення податку на доходи від депозитів фізичних осіб. «Я вважаю, що наша країна ще не готова до такого податку, і найближчим часом цього податку не буде», — сказав він. — НБУ та уряд не замислювалися над тим, щоб вводити податок на депозити. Ми чудово розуміємо, чого варта довіра наших громадян, які зараз вкладають у банківську систему України в національній валюті достатньо велику кількість коштів, і роблять це в національній валюті, що не може не тішити. Населення — наш головний кредитор».

У цьому контексті йшлося про досвід багатьох країн світу, які застосовують політику оподаткування банківських депозитів. Однак Сергій Арбузов висловився однозначно з цього приводу: Україна не має наміру вводити такий податок.

Також урядовець вів мову про первинний відбір інвестиційних проектів під державні гарантії в рамках програми активізації економіки: «Щодо 50 мільярдів урядових гарантій. Відбір проектів, які фінансуватимуться, проводитимуть комерційні банки. Це ті установи, які працюють з ризиками і здійснюватимуть попередній аналіз». Потім ці проекти надходитимуть до Кабміну, і саме уряд прийматиме рішення про надання гарантій. Водночас Сергій Арбузов акцентував, що ця програма буде прозорою — з банків розпочнеться, банківською системою й закінчуватиметься.

Бюрократія тягне донизу

Перший віце-прем’єр підтвердив журналістам існування ініціативи щодо створення фінансової поліції. На його переконання, документ потрібно ще доопрацьовувати, а наразі уряд відпрацьовує інструменти відносин фіскальних органів із бізнесом. «Ми вивчимо, як це робилося в інших країнах, наприклад, в Європі. Ми відпрацьовуватимемо ідею створення цього органу, але коли саме, сказати не можу», — зазначив він.

Окрім цього, Сергій Арбузов повідомив, що завдяки спрощенню умов ведення бізнесу Україна зможе підвищити свій рейтинг в Doing Business. За розроблену у майбутньому програму за цим напрямком нестиме відповідальність міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов.

«Головне, що ми зробимо для того, щоб піднятися в цьому рейтингу, це спрощення ведення бізнесу в Україні. Ми серйозно займаємося цим питанням і отримали показники, які нас здивували. Ми найняли консультантів і працюємо з ними, дивимось, де відстаємо, — пояснив перший віце-прем’єр. — Ми готові змінити свої підходи до реєстрації, ліквідації бізнесу, взаємодії уряду з бізнесом. Як тільки ми це зробимо, автоматично потрапимо на краще місце в рейтингу. Нас тягне донизу бюрократія».

Як підтримати реальний сектор

Сергій Арбузов нагадав і про збільшення у 2012 році експорту сільськогосподарської продукції з України на 38,4% в порівнянні з 2011 роком. Важливо, що в 2014 році експортна виручка від аграрного сектору економіки має сягнути 22 мільярдів доларів. «І це при тому, що економіка низки країн-партнерів поки що характеризується рецесією. Тому нині саме час розвивати аграрний сектор нашої країни», — пояснив він.

А досягти такого результату вдасться завдяки Державній програмі активізації розвитку економіки на 2013—2014 рр. (документ передбачає, зокрема, стимулювання розвитку аграрного сектору). «Сільське господарство — це один з головних напрямків, за яким повинна рухатися наша держава. І у нас є значний потенціал. Тому розроблено багато програм підтримки аграрного комплексу», — підкреслив він.

У перспективі уряд також розробить програму підтримки суднобудування. За словами Сергія Арбузова, в Україні планується виробити конкретні плани підтримки цієї галузі. І ці питання розглядаються у комплексі з покращенням транспортних шляхів нашої країни. «Ми бачимо, що відбувається з дорогами і як їх потрібно ремонтувати. Це один з виходів, який ми знайшли», — сказав він, додавши, що проект відповідної програми вже існує.

А окремо перший віце-прем’єр висловився за запровадження мита на іноземні автомобілі задля підтримки вітчизняної автопромисловості, вважаючи це нормальною практикою держави. «Це не зовсім той крок, який може потішити наш середній клас. Але якщо ми зробимо все правильно, захистимо свого товаровиробника і зробимо так, щоб ті автомобілі, які купував середній клас в минулому році, розроблялися та виготовлялися в нашій країні, то матимемо кращий ефект для нашої економіки та громадян».

При цьому він додав, що з радістю пересяде на вітчизняний транспорт, коли заводи почнуть нормально працювати. Йдеться про залучення необхідних інвестицій та розробку різноманітних моделей авто.