Цвітуть абрикоси - ще кілька днів протримається не дуже тепла погода. А в квартирах батареї вже відключили. Зате теплоенергетики зітхнули з полегшенням: "Відмучились!" Інакше, ніж муками, цьогорічний опалювальний сезон назвати не можна. Споживачі відчули "тепловий удар" на своїх гаманцях, а теплоенергетики - на всьому. Без серйозних аварій пройти сезон - це вже досягнення, з огляду на стан мереж і обладнання. Для ТКЕ подорожчання газу стало не меншим "тепловим ударом", ніж для споживачів. Хоч тарифи й зросли, та все одно вони покривали собівартість витрат на опалення в середньому на 62%. А відтак теплоенергетики, отримавши оплату за свої послуги, дуже довго думають, як же ці гроші прилаштувати, щоб і за газ розрахуватися, і зарплату працівникам заплатити, і хоч щось на ремонти залишити... Це в них виходить погано - левову частку грошей "з'їдає" оплата за газ, а те, що лишилось, - хіба що на латання найнагальніших дірок...

Із закінченням цьогорічного опалювального сезону проблеми не зникли - вони перманентно перейшли на сезон наступний. Вочевидь, хоч би як до нього готувалися, а якщо коштів на модернізацію та підтримку інфраструктури теплокомуненерго немає, то й сподіватися на те, що поміняють мережі і встановлять енергозберігаюче обладнання, не варто. А ось втрати тепла через ті "дірки" можуть зрости, а отже, щоб нагріти наші помешкання, треба буде використати більше газу. Відтак "на горизонті" - перспектива нового підвищення тарифів.

Втім, не лише від стану труб і мереж залежить, наскільки тепло буде в приміщеннях узимку. У Києві, наприклад, це вже розуміють. Тож столична влада почала готуватися до нового опалювального сезону. За словами виконуючого обов'язки начальника Головного управління житлового господарства КМДА Сергія Крушановського, у міжсезоння необхідно своєчасно відремонтувати фасади й покрівлі, утеплити вікна, відновити внутрішньобудинкові системи опалення та гарячого водопостачання. Значну увагу тут планують приділити оснащенню інженерних вводів багатоповерхівок системами обліку та регулювання споживання теплової енергії. Крім того, проведуть повірку всіх лічильників тепла у бюджетній сфері.

Мешканцям будинків, аби не платити за "обігрів вулиці" через ті втрати, варто встановлювати лічильники тепла. Тоді буде хороший стимул для того, щоб і помешкання утеплювати, аби економити. Міжсезоння - хороша пора, щоб подбати про це. Адже підготовка до зими - справді "головний біль" не тільки для теплоенергетиків, а й для тих, хто їхніми послугами користується.

От тільки... Люди платитимуть за гігакалорії, а хто підтримає самі ТКЕ? Експерти кажуть, що аби хоч якось поліпшити ситуацію, треба внести зміни у держбюджет на цей рік, якими передбачити компенсацію підприємствам ТКЕ різниці в тарифах, а вона складає приблизно 6 млрд. грн. А ще вони просять хоч трохи коштів на капітальні й поточні ремонти, щоб підприємства ТКЕ хоча б могли "латати дірки у трубах". Найкращим виходом із ситуації називають доведення тарифів до рівня собівартості послуги. Але навряд чи це можливо з огляду на доходи споживачів. Отже, доводиться сподіватися тільки на державну підтримку.