Благодійний святковий ярмарок на території столичного культурного центру «Мистецький Арсенал» цього разу багатий на крам нематеріальний. Ця передноворічна подія в Києві проводиться вже не перший рік. На головній музичній сцені для відвідувачів співає Київський дитячий хор «Щедрик», танцюють  переможці популярних телешоу, і щодві години відбувається тематична інтерактивна вистава. Її зроблено за мотивами «Аліси в Країні Чудес» — найвідомішого дитячого твору Льюїса Керрола, з дня опублікування якого минуло півтора століття, а ним і досі зачитуються. За  арсеналівським сюжетом викрадають Діда Мороза, і діти  разом з Алісою мають його відшукати, а для цього — спілкуватися з усіма героями твору, проходити через Кролячу нору, виконувати забаганки Королеви Сердець, веселити Капелюшника. Зрештою все закінчується весело і щасливо — як і має бути цієї різдвяно-новорічної пори.

Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

А тих юних відвідувачів, які не надто вірять у дива і вже здогадалися, що подарунки під подушку і ялинку кладуть батьки, поглинув інноваційний освітній проект для дітей і підлітків «Арсенал ідей»: там цікавинки хоча й святкові, та суто наукові. Утім, якщо ви досі не придбали подарунків для родини, варто звернути увагу на різдвяно-новорічний крам, який  привезли десятки українських майстрів — асортимент від м’яких іграшок до побутових речей і тематичних смаколиків. Окрім того, відвідувачі можуть придбати книги, одяг тощо від українських виробників.

Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

«Різдвяний Арсенал» на кілька днів став країною чудес. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Провідні видавництва представляють  найкрасивіші дитячі книжки і мистецькі видання. Відбуватимуться авторські читання від улюблених дитячих письменників, а також численні майстер-класи, на яких дітвора зможе навчитися робити святкові листівки, ялинкові прикраси і подарунки. Діти із задоволенням юрмляться біля майстрів: крутять гончарний круг, мотають ляльок та залюбки вчаться  власноруч розписувати ялинкові прикраси. Спершу — ескіз, потім малюнок переносять на іграшку спеціальними фарбами з клеєм. Контури покривають перламутровою, золотою або срібною присипкою. Кілька хвилин іграшка сохне. Зрештою останній штрих — потрібно змахнути присипку пензлем. Діти малюють на кульках  найрізноманітніші сюжети, залишають свої імена і побажання. Цьогоріч  вони не лише матеріальні — просять здоров’я близьким і миру. «Різдвяний Арсенал»  триватиме до  20 грудня. Вхідний квиток коштує 60 гривень. Однак за ці гроші всім дітям організатори обіцяють солодкий подарунок. Є на території виставкового центру і свій Святий Миколай. Він, сподіваємося, без роботи не залишиться.

Оксана ГОЛОВКО,
Світлана СКРЯБІНА
(фото),
«Урядовий кур’єр»