ФІНАЛЬНИЙ АКОРД 

За участі Президента на НСК «Олімпійський» відбулося урочисте прийняття з нагоди завершення континентальної футбольної першості
 

Крім Віктора Януковича, у заході взяли участь Прем’єр-міністр Микола Азаров, колишні президенти Леонід Кравчук і Леонід Кучма, представники УЄФА, керівники Федерації футболу України, голови обласних держадміністрацій та мери міст, що приймали Євро-2012, урядовці та дипломати.  

У своєму виступі глава держави наголосив на тому, що підготовка до проведення фінальної частини Євро-2012 стала додатковим чинником економічного зростання нашої країни. «Україна оновилася: ми збудували нові аеропорти, стадіони, дороги та інші складові інфраструктури. Ми оновили громадський транспорт у містах, які приймали європейський чемпіонат. Ця інфраструктура — наше національне надбання. Це інвестиції у добробут нинішнього та наступних поколінь», — зазначив Віктор Янукович.

Гостинність і надійність

Президент висловив переконання, що проведення європейської футбольної першості стало найкращою міжнародною презентацією України та Польщі, надало нового імпульсу для розвитку туризму. «Світ по-новому відкрив для себе Україну. Ми довели, що є надійними партнерами, гостинною країною», — підкреслив глава держави.

При цьому він нагадав, що гідна організація Євро-2012 стала випробуванням для нашої країни, адже два роки тому спостерігалося значне відставання від графіка підготовки відповідної інфраструктури. Проте, наголосив Президент, ситуацію вдалося виправити: «Це наша з вами спільна велика перемога. Футбол допоміг Україні відчути свою самодостатність, неповторність, став засобом утвердження національного духу, патріотизму».

Віктор Янукович також заявив, що набутий потенціал від проведення Євро-2012 треба перетворити на основу сталого зростання економіки нашої держави. Зокрема істотне спрощення транспортних комунікацій має посилити міжрегіональну співпрацю та сприяти пожвавленню комерційних перевезень.

«Ми маємо продовжувати стратегію побудови якісних транспортних коридорів. Джерелами фінансування мають бути як бюджетні видатки, так і концесійні схеми державно-приватного партнерства», — цитує слова Президента його прес-служба.

Крім того, глава держави додав, що Україна повинна готуватися до чемпіонату Європи з баскетболу 2015 року, що пройде у восьми містах нашої країни, а також вести серйозну підготовку до проведення в Карпатах зимових Олімпійських ігор.

Разом зможемо все

Повертаючись до підсумків Євро-2012, Віктор Янукович наголосив на тому, що керівники ФІФА та УЄФА  високо оцінили рівень проведення в Україні фінальної частини європейської футбольної першості. «Було дуже приємно відчути вдячність і повагу, справжню прихильність до України керівників європейського і світового футболу. Те саме я чув від багатьох наших партнерів, друзів із різних країн світу, журналістів, гостей чемпіонату», — сказав глава держави.

Насамкінець Віктор Янукович подякував усім, хто брав участь у підготовці фінальної частини Євро-2012 року, а також нашим футболістам. «Хочу подякувати нашій збірній, яка в непростих умовах проявила волю, характер та прагнення перемагати», — сказав Президент, висловивши сподівання, що українська команда гідно пройде відбірковий турнір чемпіонату світу 2014 року.

Також глава держави високо оцінив роботу будівельників, які споруджували до Євро-2012 дороги, стадіони та аеропорти; фахівців, які готували волонтерів, забезпечували порядок і безпеку. Водночас він подякував польським колегам і друзям: «Ми довели світові: разом можемо творити успішні проекти».

Окремі слова вдячності Віктор Янукович висловив усім уболівальникам, які приїхали з інших країн. «Щира подяка численним гостям, які приїхали на чемпіонат, повірили в успіх Євро, повірили в Україну і тепер повезуть у свої країни приємні враження про нашу землю і наших людей», — сказав Президент.

З нагоди успішного проведення футбольного свята Віктор Янукович вручив державні нагороди. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»