ДАТА

У Криму відзначили двадцяту річницю автономії

Урочисті збори з нагоди визначної дати у новітній історії Криму відбулися в Раді міністрів АРК, Верховній Раді автономії та Постійному Представництві Президента України. Виступаючи у кримському уряді, Голова Ради міністрів АРК Василь Джарти підкреслив, що ювілей автономії є знаковою подією для усіх жителів півострова. За його словами, нині АРК перебуває на новому етапі розвитку і поступово відновлює свої економічні позиції. Глава уряду висловив упевненість, що за підтримки Президента України Віктора Януковича автономія стане платформою для реалізації ефективних реформ.

Після урочистої частини заходів під час спілкування з пресою Василь Джарти розповів про перспективи розв'язання проблеми захоплених земельних ділянок. Зокрема він повідомив, що планує обговорити з президентом Всесвітнього конгресу кримських татар Рефатом Чубаровим питання фінансування облаштування депортованих громадян.

"Ще до виборів ми обговорювали з ним перспективи добудови школи і дитячого садка. У нас є засоби, заплановані в стабілізаційному фонді, і ми збираємося направити гроші на ці цілі, а також на будівництво 180-квартирного житлового будинку. Це питання необхідно вирішувати, оскільки ці об'єкти вже довгий час стоять недобудованими", - сказав голова Ради міністрів.

На його думку, впорядкування земельних стосунків - обов'язкова умова для залучення інвестицій в економіку республіки, успіху в реалізації початих реформ. Він висловив упевненість у тому, що вдасться знайти порозуміння з представниками кримських татар в процесі врегулювання цих питань. За словами прем'єра, уряд автономії готовий надати допомогу у виділенні землі усім громадянам, які цього потребують, у тому числі і кримським татарам.

У заходах, які відбулися у Верховній Раді автономії, взяли участь голова парламенту Володимир Константинов, колишні спікери Микола Багров і Борис Дейч та інші.

"Сьогодні можна з гордістю говорити, що цінності автономії, передусім стабільність і громадянський мир, об'єднують усе кримське співтовариство", - підкреслив Володимир Константинов.

За його словами, республіка має багатообіцяючі перспективи. Різноманітність традицій, унікальність історичного досвіду кожного куточка країни, у тому числі і Криму, повинні стати не проблемою, а ознакою духовного багатства держави, становлення єдиної політичної нації.

Урочистий прийом з нагоди річниці автономії відбувся в Представництві Президента України. Кажучи про розвиток Криму, Представник Президента Володимир Яцуба згадав, як в 1991 р. Верховна Рада України приймала рішення щодо Криму. Тоді він був народним депутатом і брав безпосередню участь у тих подіях.

"Сьогодні, через 20 років, я можу сказати: воно було правильне", - зазначив Володимир Яцуба, підкресливши особливу увагу, яку приділяє розвитку автономії Президент країни Віктор Янукович.

"Президент, Уряд України приділяють велику увагу вирішенню соціально-економічних проблем Криму. Без цього ні про який розвиток навіть говорити не можна. Тому сьогодні завдання усіх органів влади автономії, у тому числі, і Представництва Президента, продовжити роботу, розпочату у минулому році, трудитися спільно на благо Криму і кримчан", - сказав голова Представництва.

У своєму вітанні жителям півострова з Днем Автономної Республіки Крим Віктор Янукович, зокрема, зазначив: "Сьогодні ви гідно йдете шляхом демократичних перетворень, завзято працюєте над збереженням найважливіших цінностей: миру, гармонії, благополуччя кожної людини й кожної родини. В інтересах України - бачити ваш край процвітаючим і сучасним, а жителів Криму - щасливими та багатими".