ПІДГОТОВКА

Дніпропетровські чиновники рапортують про повну готовність до опалювального сезону

Нашому будинку з котельнею пощастило — тепло звідти дають  справно. Проте, маючи розпечену трубу на вході до квартири, у деяких моїх сусідів тепла в помешканні нема. От і минулої зими (як і позаминулої) сусідка-пенсіонерка, яка справно сплачує за теплопостачання, мерзла у неопалювальній квартирі. Численні виклики слюсарів із ЖЕКу, які б мали завчасно ретельно продути опалювальну систему будинку, залишалися без відповіді. Нарешті за два тижні ті заявилися. І натякнули жінці, що вона має їм за послуги «віддячити». А де ж взяти ті гроші самотній пенсіонерці? Зрозумівши, що їм тут нічого не світить, слюсарі таки виконали прохання сусідки зробити хоч щось: продули систему опалювання. І диво сталося! — батареї потеплішали.

То що ж стає на заваді надання якісних житлово-комунальних послуг, зокрема теплопостачання? Можна, звісно, комунальникам кивати на неплатежі населення та застарілі мережі. А можна спробувати зробити хоч щось. І тоді мати відповідь на риторичне запитання споживачів: «А за що платити?»

Недоліки усунуті, паспорти підписані

Схоже, в Дніпропетровській облдержадміністрації (ОДА) знають відповідь на згадану вище проблему. Обласні чиновники больових точок процесу забезпечення якісним теплопостачанням або не бачать, або вважають усі проблеми в цій царині вирішеними.

З ОДА рапортують, що до опалювального сезону комунальники області розпочали готуватися з аналізу причин, які могли б завадити його своєчасному початку та сталому проходженню. Тож цього року визначили, що в першу чергу слід капітально відремонтувати котли теплофікаційної котельні в Нікополі та центральної котельні в Жовтих Водах, а також реконструювати аварійний водовід в місті Тернівка. Спільне фінансування з обласного та місцевих бюджетів дало змогу розв’язати ці питання.

Був створений і обласний штаб з координації та контролю за ходом опалювального сезону, який для підтвердження фактичної готовності об’єктів житлово-комунального господарства протягом вересня за участю територіальних інспекцій провів виїзні перевірки.

«Усі заходи з підготовки до опалювального сезону виконані. Сьогодні на всі без винятку об’єкти підписані паспорти готовності, завершені роботи з заповнення магістральних, розподільчих та внутрішньобудинкових мереж теплопостачання хімічно очищеною водою, проведено комплекс пусконалагоджувальних робіт на котельнях. Недоліки, які були виявлені під час перевірок обласним штабом, усунені, тож об’єкти житлово-комунального господарства готові до роботи в осінньо-зимовому періоді 2011/2012 року», — звітують в Дніпропетровській ОДА.

Згідно з інформацією, на кінець вересня область стовідсотково підготувала до зими 15 тис. 832 житлових будинки, 1003 школи, 818 дитячих садків, 875 закладів охорони здоров’я, 1496 котелень. І вже на 1 жовтня теплове господарство було технічно готове розпочати опалювальний сезон відповідно до погодних умов — насамперед у закладах соціально-бюджетної сфери.

За словами голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олександра Вілкула, на підготовку лікувально-профілактичних закладів області до осінньо-зимового періоду з бюджетів усіх рівнів виділено 16,252 млн грн, що на 26,8% більше, ніж торік.


 

Холод вихованцям дитсадків взимку не дошкулятиме, запевняють чиновники. Фото з сайту stakhanov.org.ua

«Ні» — втратам тепла

Звісно, без запровадження енергозберігальних технологій ні про яке якісне й надійне теплопостачання сьогодні не йдеться. На Дніпропетровщині розпочато реалізацію пілотного проекту з оптимізації схем теплопостачання. Вони передбачають децентралізацію системи забезпечення міст теплом і відхід від застарілих та неефективних схем теплопостачання нерентабельними потужними котельнями, що споживають великі обсяги енергоносіїв. До того ж, на довгому шляху тепломереж від таких котельних до споживача значно втрачається тепло.

Першими почали оптимізуватися Павлоград і Вільногірськ. «Розробляємо схеми оптимізації теплопостачання з урахуванням особливостей кожного міста. Наприклад, у Вільногірську це перехід у житловому фонді на індивідуальне опалення і встановлення блочно-модульних котелень для опалення об’єктів соціальної інфраструктури. Торік було введено в експлуатацію першу таку котельню, вона постачає тепло на школу та дитсадок, цього року буде введена друга. У Павлограді застосовується інший підхід — у найбільших мікрорайонах міста збудують 11 локальних котелень, наближених до споживача», — повідомив Олександр Вілкул. За його словами, до кінця року мають розробити свої схеми оптимізації теплопостачання також Дніпропетровськ і Кривий Ріг.

У три мікрорайони Павлограда тепло постачає велика промислова котельня «Нова», побудована ще в 60-х роках ХХ сторіччя. Котельня є надмірно енерговитратною: втрати становлять 16-23%. Після впровадження оптимізації системи теплопостачання буде скорочено третину тепломереж у двотрубному вимірі (на 8,3 км) і модернізовано решту 15,1 км мереж.

Першу локальну котельню у Павлограді вже будують і мають завершити до кінця року. Її обладнають сучасними автоматизованими газовими водонагрівальними котлами, температура теплоносія автоматично регулюватиметься залежно від температури зовнішнього середовища, буде повністю автоматизована система обліку та управління, а виробничі витрати загалом зменшаться майже на 30%.

На будівництво цієї котельні з місцевого та державного бюджетів виділять 6,2 млн грн. Передбачається, що вже за 2,5 року проект окупиться. «Щорічна економія газу в межах цієї локальної системи становитиме приблизно 2 млн кубометрів, а електро?енергії — майже 1 млн кВт/год., — зазначає голова ОДА. — Це дасть змогу заощаджувати до 2,4 млн грн щорічно, і ці кошти будуть скеровані на подальшу модернізацію системи теплопостачання Павлограда».

Дніпропетровська область вже має практичний досвід ефективного використання бюджетних коштів завдяки енергозберігальним проектам. Наприклад, реконструкція котельні в Дніпродзержинську дала економію природного газу та електроенергії на рівні 30%, а впровадження першої в області системи когенерації в котельні Петриківської районної лікарні на 40% зменшило загальновиробничі витрати виробництва теплової енергії.

На комунальних теплопостачальних підприємствах у Дніпропетровську газові пальники котлів у котельнях замінюються на пальники СНП (струменево-нішеві). Окрім того, завершується розробка енергозберігальних проектів для реконструкції в наступному році двох котелень з установкою котлів, які працюють на древесних пелетах.

На озброєнні — лічильники й «гаряча» лінія

Серед областей України Дніпропетровщина входить у першу п’ятірку за кількістю встановлених лічильників. За дорученням першого віце-прем’єр-міністра України Андрія Клюєва в області проведена повна інвентаризація вихідних мереж котелень, на яких потрібно встановити засоби обліку відпуску теплової енергії. Загальна потреба на підприємствах теплоенергетики області — 651 лічильник.

На кінець вересня в області встановлено 167 лічильників (25%), а до 15 жовтня планується встановити ще 365. Отже, на початок опалювального сезону запрацюють 532 лічильники, або 82% від потреби. А до 1 грудня 2011 року решту таких засобів обліку отримають Дніпропетровськ (53) та Кривий Ріг (66).

«На меті — запровадження повного обліку вироблених та реалізованих послуг на всіх етапах від виробника до будинку, до споживача. Лише у такому випадку ми отримаємо ефект від цієї роботи і зможемо усунути понаднормативні втрати, які на більшості підприємств вдвічі перевищують заплановані. Тому в наступному році плануємо максимально оснастити вводи багатоквартирних будинків засобами комерційного обліку теплової енергії та води», — повідомляють в обласному управлінні ЖКГ.

Судячи з рапортів комунальників та владних керівників, Дніпропетровщина зустріне зиму у повній бойовій готовності. Тільки щось не чути, щоб перед його початком у нашому будинку систему продували. Нечувано  — цього року зробили це ще навесні! Іржу прокачали, водою систему наповнили. Але чи справді тепло без проблем прийде в наші оселі, покаже опалювальний сезон у дії.

До речі, для оперативного реагування на скарги громадян щодо опалювання в управлінні ЖКГ облдержадміністрації цілодобово працює чергова служба, в якій діє «гаряча лінія»: тел. (0562) 42-55-90. Чиновники обіцяють, що кожне звернення в ОДА триматимуть на посиленому контролі до остаточного вирішення порушених питань.

За інформацією управління преси та інформації Дніпропетровської облдержадміністрації, взагалі на модернізацію сфери житлово-комунального господарства Дніпропетровської області за рахунок консолідації бюджетів всіх рівнів протягом останніх п’яти років освоєно до 1 млрд грн. Зокрема, торік — 300 млн грн, а цього року очікується освоєння майже 400 млн грн.

  ПРЯМА МОВА                   
 

                                   
Олександр ВІЛКУЛ,
голова Дніпропетровської
облдержадміністрації:

— Інвентаризація оснащення житлового фонду засобами обліку та розробка проектної документації дасть змогу в наступному році оснастити житловий фонд будинковими засобами обліку теплової енергії. Ця робота надзвичайно важлива, бо уможливить населенню оптимізувати свої витрати на сплату послуг за опалення. 

Модернізація житлово-комунального господарства Дніпропетровщини проходить відповідно до Комплексної стратегії розвитку нашої області, мета якої — підвищення якості життя населення, зокрема через надання комунальних послуг європейської якості.

ТІЛЬКИ В  «УК»

Наступний матеріал (про підготовку Хмельницького до зими) читайте у вівторок, 11 жовтня