«Подай же руку козакові! І серце чистеє подай!» Уривок із вірша-звернення Кобзаря до польського народу пролунав як декламація з вуст Президента Республіки Польща Броніслава Коморовського під куполом Верховної Ради. Це вперше глава братньої нам держави виступав в українському парламенті. Можливо, вперше його слова можна було ототожнити з позицією всієї європейської верхівки. Мовляв, про минуле не йдеться, польську руку нам простягають для того, щоб засвідчити рівноправність партнерства з Україною, важливою сусідкою європейської країни, державою, яка працює над тим, щоб приєднатися до лав членів Європейського Союзу.

«Польща зробить усе, щоб руку Україні подали інші держави й народи вільного західного світу. Він буде безпечний, коли буде безпечна Україна. Ми підтримуємо мінські домовленості. Сподіваємося, що їх забезпечуватимуть як спосіб територіальної цілісності, інтегральності України, — запевнив парламентаріїв, Президента України Петра Порошенка та Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка поважний гість. — Польща звертає увагу на український вибір (європейську інтеграцію) із задоволенням. Ми пам`ятаємо, як творець Польської незалежної держави після Першої світової війни маршал Юзеф Пілсудський говорив, що не буде вільної Польщі без вільної України. Нині ми разом маємо сказати більше: не буде стабільної, безпечної Європи, якщо її частиною не стане Україна».

Сусідні держави переходять до нового етапу міждержавних і міжлюдських відносин. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Як позбутися радянського минулого 

А ще, на його думку, західний світ нарешті має визнати, що в Україні є російські військовослужбовці та російська військова техніка: танки, БТРи, зенітні установки. Говорячи про це, Броніслав Коморовський згадав українське прислів’я: «З брехнею світ пройдеш, але назад не вернеш». Так само він резюмував, що героїв Революції гідності Європа забути не в праві — її захищали сини України!

Протягом півгодини на слова Президента Польщі присутні у сесійній залі раз по раз реагували оплесками. З його виступу стало зрозумілим і те, що Польща підтримує запровадження безвізового режиму з ЄС для України. Загалом Угода про асоціацію, на його думку, відкриє дня нас широкі можливості, дасть змогу поглибити співпрацю з ЄС в політичній та економічній сферах створить вигідні умови для розвитку міжлюдських контактів. Одним словом, «глибоко змінить Україну й безповоротно виведе з пострадянського простору в простір повністю західних держав».

«Зараз настав час великої роботи для України задля побудови нової суверенної держави й захисту її території. Зміни кордонів силою проти волі Українського народу, ніколи не будуть нами визнані й завжди засуджуватимуться. Від України потрібна мудра послідовність заради реформ, а від Заходу — готовність надавати допомогу: політичну, економічну та таку, що посилюватиме українську оборонну систему», — наголосив поважний гість.

Польський Президент згадав історичне минуле, реалії сучасності і навіть сформував перспективи майбутнього. Він вважає за потрібне досягти взаємного прощення й примирення українців і поляків. Адже, коли народи повставали один проти одного, це завжди використовував той, хто хотів позбавити їх незалежності та свободи. Броніслав Коморовський переконаний, що між Польщею та Україною не виникатиме суперечок, і вони зможуть «завершити важку дискусію про історію своїх конфліктів та їхні трагічні наслідки». І в цьому розрізі важливу роль надано молоді. Так, за кілька тижнів уряди країн можуть підписати угоду про молодіжний обмін. Нині в Польщі перебуває понад 23 тисячі українців. Серед них і стипендіати польського уряду, які походять з територій, охоплених воєнними діями.

«Хай живе вільна українська Україна!» Цей заклик — постфактум завершення виступу — народні депутати зустріли стоячи та оплесками. Гімн України лунав без музичного супроводу, та, як ніколи, в єдності та злагоді.

Про безвізовий режим...

Офіційний візит Броніслав Коморовський розпочав в Україні ще напередодні. Його в Адміністрації Президента України зустрів Петро Порошенко. Переговори глави держав присвятили питанням, які «засвідчують інтенсивність діалогу між двома країнами», повідомила прес-служба Президента. Серед таких: спільні ініціативи щодо запрошення до України міжнародної миротворчої місії, продовження санкцій стосовно Росії, використання Україною польського досвіду децентралізації влади між центром та регіонами, військові та безпекові питання, травневий саміт «Східного партнерства» у Ризі.

Під час переговорів Броніслав Коморовський підтвердив дружнє ставлення польського народу до України та бажання підтримати її у складні часи. Ця дружба, за його словами, ∂рунтується на спільному історичному досвіді та інтересах, зокрема у сфері безпеки.

Глава Української держави звернув увагу на те, що Польща була, є і буде ключовим стратегічним європейським партнером України. На його думку, ефективний двосторонній діалог між президентами та зусилля країн таки зможуть відновити мир на Донбасі й зробити значний поступ України в напрямі європейської інтеграції. «Ці переговори додають нам упевненості в ефективній взаємодії між Україною і Польщею для імплементації Угоди про асоціацію, в яку Польща інвестувала значний політичний капітал», — сказав Петро Порошенко.

Він додав, що взаємодія з Польщею забезпечує допомогу Україні в захисті суверенітету, територіальної цілісності й незалежності в умовах російської агресії та відзначив створення спільної українсько-польсько-литовської бригади, яка вже незабаром розпочне тренування для набуття повних оперативних можливостей з виконання функцій підтримування миру і безпеки.

Особливу увагу сторони приділили розгортанню в Україні миротворчої місії ООН. Петро Порошенко переконаний, що вона відіграє надзвичайно важливу роль в деескалації конфлікту на Донбасі. «Якщо раніше ставлення до ідеї миротворців було дуже прохолодним, то зараз усі розуміють, що питання миротворців є найефективнішим засобом деескалації конфлікту. Підкреслюю: не замороження, а деескалації», — пояснив Президент та додав, що 13 квітня під час зустрічі міністрів у нормандському форматі головною темою може бути «миротворче питання».

Цю ідею Президент Польщі підтримав, однак назвав процес нелегким, оскільки питання залучення миротворців на Донбас потребує рішення Ради безпеки ООН.

А ще глави держав говорили про міжнародні санкції щодо Росії. Петро Порошенко констатував, що РФ та підтримувані нею незаконні збройні формування у Донецькій та Луганській областях систематично порушують мінські домовленості, нехтують правами людей в окупованому нею Криму. «Європейський Союз має звернути більшу увагу на порушення, які зараз відбуваються. Україна та Польща мають спільну позицію щодо необхідності подальшого продовження санкцій», — резюмував Президент України.

В АП того вечора шукали відповідь і на питання щодо поглиблення українсько-польської співпраці з огляду на військово-технічне співробітництво, зміцнення оборонного потенціалу України та регіональної безпеки. Президенти домовилися разом узяти участь в багатонаціональних військових навчаннях. Окрім цього, Польща з нами ділитиметься реформаторським досвідом, на першому етапі надасть консультативну допомогу під час децентралізаційних змін у владі.

«Ми не лише боронимо свою державу, не лише ефективно будуємо Збройні сили, не лише ведемо героїчну боротьбу за захист суверенітету, територіальної цілісності та незалежності нашої держави — ми модернізуємо країну», — наголосив Петро Порошенко, запевнивши свого польського колегу в рішучості продовжувати процес деолігархізації.

За кредит у 100 мільйонів євро, який Польща надає Україні, Броніслав Коморовський отримав особливу подяку. Половина цих коштів піде на розбудову пунктів пропуску на українсько-польському кордоні, решту буде використано на модернізацію ТЕЦ та інших пунктів електрогенерації. Їх переобладнають для використання українського й польського вугілля газової групи замість антрацитового вугілля.

У гуманітарному розрізі домовлено спільно досліджувати українсько-польські сторінки історії, проводити археологічні розкопки в Соборі Різдва Пресвятої Богородиці в м. Холм та вшанувати пам’ять українців і поляків — жертв тоталітарного режиму, зокрема в Биківні.

До речі, в Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили» глави держав побували опівдні. Там Петро Порошенко озвучив спільне бажання високопосадовців: «Хай живе вічно українсько-польська дружба!»

...і децентралізацію

Із Головою Верховної Ради Володимиром Гройсманом Броніслав Коморовський говорив про те, що ані центральна, ані регіональна влади не будуть успішними без реформи місцевого самоврядування. Керівник парламенту заявив, що ця реформа передбачає субсидіарність, повсюдність місцевого самоврядування, фінансову самодостатність громад, підвищення їхньої спроможності, а також відповідальності органів місцевого самоврядування перед громадою і державою. Найголовніше завдання: до старту місцевих виборів у жовтні внести перший блок законодавчих змін до Конституції України у частині децентралізації влади та розширення повноважень місцевого самоврядування. У змінах до Основного Закону слід передбачити перехідний період, під час якого законодавство узгоджуватимуть з конституційними змінами.

Сказав Володимир Гройсман і про те, що наразі триває робота над розробкою системи, за якою мають відбутися місцеві вибори. Конституційна комісія напрацює відповідні зміни у частині децентралізації урядування, вдосконалення конституційних засад правосуддя та конституційного регулювання прав, свобод і обов’язків людини та громадянина.

Загалом до кінця квітня планується остаточно сформувати План законодавчого забезпечення реформ в Україні.

Президент Республіки Польща розповів, що в польському Сеймі було створено потужне позапартійне лобі реформи місцевого самоврядування. Це непоганий поштовх і для України, передає його слова прес-служба Верховної Ради.

Офіційний візит Броніслав Коморовський завершив у Будинку уряду зустріччю з Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком.