ДОСЛІДЖЕННЯ

Інститут світової політики визначив топ-10 лобістів нашої держави у світі 
 

Аби назвати десятку людей, які цього року найактивніше просували інтереси нашої держави на міжнародних форумах, у провідних іноземних ЗМІ та сприяли європейській інтеграції, було опитано 50 вітчизняних та закордонних експертів.

Перше місце у рейтингу зайняв комісар Європейської комісії з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле. Експерти підкреслюють, що за останній рік він зробив усе можливе, аби максимально наблизити Україну до парафування, підписання та ратифікації Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Фактично Штефан Фюле став головним відповідальним за Україну в ЄС та сприяв активному діалогу між українською владою та Брюсселем. Другий у списку — Віктор Пінчук. Його заслуга полягає в організації щорічних конференцій «YES» (Ялтинська Європейська Стратегія). Український бізнесмен та меценат зміг так забезпечити проведення міжнародного форуму, що на ньому раді побувати чинні та колишні президенти й прем’єри провідних країн світу, відомі політики та експерти.

На третьому місці брати Віталій та Володимир Клички. Тут — без коментарів, адже кожна людина у світі, яка хоча б трохи цікавиться боксом, знає, що брати-чемпіони — українці.

Четвертий рядок посідає екс-президент Польщі Александер Кваснєвський. Свого часу він посприяв налагодженню таких зв’язків між Польщею та Україною, що нині їх неможливо зруйнувати. Він і досі активно порушує  українську тематику на світових форумах і в закордонній пресі. Експерти напівжартома зазначають, що Александеру Кваснєвському можна присудити звання почесного довічного лобіста України.

П’яте місце посідає депутат Європарламенту Павел Залевський. Він надає потужну підтримку українським євроінтеграційним прагненням. Якщо зазирнути на сторінку євродепутата у «Фейсбук», можна зробити припущення, що кожного ранку Павел Залевський прокидається з думкою «Що ти зробив для України?». До того ж він має власний секретаріат в нашій державі, тому експерти називають його першим українським депутатом у Європарламенті.

На шостому місці міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт. Про його внесок у просування українських інтересів висновок можна зробити хоча б з тези: за своїм потенціалом Україна має претендувати на роль такого собі європейського Китаю.

Сьомий рядок посідає голова партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко. Кримінальні справи проти екс-прем’єра та її ув’язнення спричинили широкий резонанс у європейських та світових ЗМІ, політичних та експертних колах. Отже, ми постійно фігуруємо в закордонному інформаційному просторі. Хоча досить сумнівно, що це позитивно впливає на наш імідж.

Останні три місця посіли представники Польщі: міністр закордонних справ Радослав Сікорський, президент Броніслав Коморовський та євродепутат Марек Сівець.

Таким чином цьогорічний рейтинг радше назвати «Топ-10 лобістів України в Європі», адже в ньому п’ять представників Польщі, три українці, швед та чех. Як зазначають експерти, таке представництво зумовлено тим, що 2011-й —  рік максимального наближення України до ЄС.