РЕЗОНАНС

Цінова ситуація на Волині - одна із найстабільніших у державі, а минулорічний індекс споживчих цін - в Україні третій за найменшими розмірами. Про це йшлося на спільній прес-конференції начальника Державної інспекції з контролю за цінами в області Тараса Куйбіди та начальника Головного управління статистики в області Марії Мотиль.

Головною темою для скликання журналістів обласних ЗМІ стала критика на засіданні Кабінету Міністрів Волинської області за те, що ціни на деякі важливі продовольчі товари виросли у регіоні останнім часом чи не найбільше.

Проте, як розповіли волинські посадовці, насправді ситуація виглядає дещо іншою. За даними того ж Держкомстату України, зокрема, Волинь нині - серед регіонів, де протягом останніх років один із найменших у державі ріст цін на продукти харчування і безалкогольні напої.

- Причиною критики на адресу області стало те, що протягом короткого часу у системі контролю цін кілька разів змінювалися підходи і методики моніторингу... Цінова ж ситуація у Волинській області на продовольчу групу завжди знаходиться на рівні середніх в Україні. А по низці продуктів - і найнижчих в державі, - зазначив Тарас Куйбіда. - Але є питання до власне самих принципів нашого моніторингу. Бо як можна отримати реальну картину, коли ми включаємо, наприклад, масло із Шацького маслозаводу із відпускною ціною 45 гривень, а мої колеги з іншого регіону - спред по 26 гривень? Як для серйозного аналізу можна зіставляти ціни на спред і масло?..

За словами посадовця, який має у регіоні репутацію принципового і чесного керівника, у столиці його нове керівництво ще не встигло вникнути у всі тонкощі аналітичної роботи. А час, до якого на засіданні Кабміну й порівнювалися волинські ціни - тобто грудень 2009-го - інспекція цін працювала без достатньо чітких критеріїв... Зокрема, показники цінників враховувалися з акційними знижками тощо. Такий був тоді підхід... Що й спотворило порівняльну характеристику.

- На Волині одна із найстабільніших цінових ситуацій, -запевнив Т.Куйбіда. - Якщо я десь помилився, якщо зробив прогалину - піду у відставку... Але ціни у нашому регіоні є одними із найнижчих в Україні!

Свою інформацію на цінову ситуацію в області оприлюднило і Головне управління статистики у Волинській області. Працівники його впродовж багатьох років за незмінною методикою проводять моніторинг цінників майже у тисячі торгових точок. Керівник статистичної служби регіону Марія Мотиль, зокрема, акцентувала: "У нас ціни на манну крупу і борошно у грудні проти листопада 2010-го зросли на відсоток. А на масло - у тому ж грудні майже на відсоток знизилися".

Прес-конференція на вельми несподівану тему примусила ще раз згадати про те, що ефективна влада - а тим паче під час проведення життєво важливих для країни реформ! - потребує реального аналізу. Без жодних прикрас. Бо тільки він може стати надійною опорою для прийняття правильних управлінських рішень.

- Цей випадок має стати певним уроком і для нас, і для усіх служб, котрі готують інформацію для глави держави і Кабінету Міністрів, - висловив на прохання власного кореспондента "Урядового кур'єра" і своє ставлення до "методичного" інциденту голова Волинської обласної державної адміністрації Борис Клімчук. - Адже така інформація має бути взята з різних джерел, системно проаналізована і стократ відповідально вивірена з усіх боків!