ЕКСПЕРТИЗА

В добавках на основі чорниці цією ягодою і не пахне

Ми вже писали, як обдурюють наших споживачів виробники добавок для схуднення. Проте проблеми не тільки у них. Не набагато краще з БАДами на основі чорниці, які начебто "борються" із проблемами зору. Адже в деяких з них заявленою виробником ягодою і не пахне. Куди поділась чорниця із добавок на її основі, дізнавався "Урядовий кур'єр".

Допомога чи... ?

Ви помічали, що останніми роками кількість українців, які почали носити окуляри, збільшилась? Якщо уважно поспостерігати навіть за колегами, це одразу впадає в очі. Воно й не дивно, адже робота у більшості з нас невід'ємно пов'язана з комп'ютером. Та й, прийшовши додому, ми продовжуємо "роздивлятись" монітор. От тільки наші очі такого навантаження не витримують. Тому все частіше з метою профілактики купуємо різноманітні БАДи. Вони, звісно, не лікують, проте повинні позитивно впливати на загальний стан організму за рахунок привнесення в нього корисних речовин. От тільки чи справді впливають - питання цікаве. Стосовно препаратів для покращення зору, більшість із них виготовлено на основі чорниці. Адже саме в ній містяться антоціани -пігменти, з якими, передусім, пов'язують лікувальний ефект. Також у цій ягоді багато інших корисних речовин.

- Антоціани сприяють регенерації світлочутливого пігменту сітківки, - розповідає офтальмолог Оксана Шипко. -Покращують трофіку сітківки ока, стимулюють її мікроциркуляцію, відновлюють тканинні механізми захисту сітківки й зміцнюють її капіляри. Тож поліпшується її чутливість до різних рівнів світлового випромінювання, підсилюється гострота зору при низькому освітленні.

Все б добре, але ця воістину чудодійна ягода сезонна. До того ж в Україні у промислових масштабах вона практично не вирощується, а збирається в лісах, на відміну від США та деяких європейських країн. Оскільки чорниця дикоросла, її вартість, в тому числі як сировини для подальшої обробки, надто висока.

Звісно, що свіжа чорниця найбільш корисна. От тільки їсти її можна починаючи з кінця червня тільки упродовж липня. Звісно, можна ягоду висушити, проте вважається, що традиційна сушка призводить до втрати майже 80% антоціанів. Для зниження втрат сушку потрібно проводити при невисокій температурі без потрапляння сонячних променів. Ще один метод - заморозити свіжу ягоду та їсти її по 10 г щодня упродовж 10 місяців. За таких умов запас чорниці на одну людину має бути приблизно 3 кг. Проте для більшості споживачів значно зручніше приймати по 2-3 пігулки щодня і не морочитись із замороженою ягодою.

Замість чорниці - буряк

У центрі експертиз "Тест" теж зацікавились якістю добавок на основі чорниці і її екстрактів. Для цього було закуплено 7 БАДів, 5 із яких вітчизняного виробництва - "Чорниця-ф чорниця+очанка", "Чорниця форте з вітамінами і цинком", "Чорниця-Оптима", "Оковіт екстракт чорниці", "Чорниця-форте плюс", "Візивіт", "Стрикс".

- Під час тестування ми перевірили наявність основного інгредієнта дієтичних добавок - чорниці, - розповідає президент центру експертиз "Тест" Валентин Безрукий. - На першому етапі "шукали" чорницю, виявляючи вміст антоціанів. Їх наявність дає можливість зробити висновок, є чорниця в добавках чи все-таки її там немає. Водночас ми дослідили, чи є у складі добавок синтетичні барвники.

Також фахівці визначили кількість антоціанів і порівняли їх із тим, що зазначено на етикетці. Оскільки вирішено було сконцентрувати увагу саме на чорниці, якою більшість препаратів "приваблюють" покупця, на інші корисні речовини, які заявлені на етикетці, фахівці не звернули уваги.

- В нашому дослідженні "взяли участь" добавки різної цінової категорії - від 8 до 76 грн за упаковку, -розповідає Валентин Безрукий. - Цей факт ще більше заохотив провести тестування і дізнатись, а чи справді ці препарати настільки відрізняються за своєю якістю, як і їх вартість. Результати дослідження навряд чи здатні втішити - у більшості препаратів обіцяну виробниками чорницю ми не знайшли.

Не з найкращого боку показали себе вітчизняні виробники - у БАДах "Оковіт екстракт чорниці", "Чорниця-форте плюс", "Візивіт", "Чорниця-Оптима", "Чорниця-ф" чорниці немає. Замість корисної ягоди у "Візивіті" фахівці виявили антоціани чорноплідної горобини і винограду. А на додачу -ще й штучні барвники: індигокармін синій та азорубін червоний. Ці дві складові виробник "забув" вказати на етикетці. Але ж дієтичні добавки відносяться до харчових продуктів - їх склад повинен бути повністю розписаний на етикетці. Домішки "Оковіт" та "Чорниця-форте плюс" містили виноград, хоча на його місці мала бути чорниця. Окрім того, в "Оковіті" експерти знайшли ще 2 штучних барвники - Е 133 (діамантовий синій) і Е 127 (еритрозин червоний). Споживача про це ніхто не інформував. А от у "Чорниці-ф" чорницю було замінено на український овоч - буряк. Чи справді він може змагатись із чорницею - ще те питання. У "Чорниці-оптима" замість ягоди знайшли мікс із буряка й винограду. Виробник, мабуть, вважає, що таке поєднання краще.

У іноземців краще

Як справи з цими параметрами в іноземних аналогів? Набагато краще. Приміром, у складі добавок "Стрикс" (виготовлена в Данії) і "Черника форте с витаминами и цинком" від російських виробників антоціани чорниці є. Антоціанів інших рослин дослідники там не знайшли. Щоправда, кількість антоціанів у БАДах від цих двох марок була різною, хоча цей показник має неабияке значення. Так, у продукції з Данії -16,1 мг. У той же час у пігулці "Черника форте с витаминами и цинком" міститься по 0,55 мг цих самих антоціанів. На думку лікарів, така невелика кількість антоціанів навряд чи допоможе вашим очам.

Звісно, що занадто, то не на користь. Адже згідно з рекомендованими нормами рівень споживання антоціанів становить 50-150 мг на добу. Навіть дослідження, проведені в цій галузі, показали, що при збільшенні дози антоціанів з 50 мг до 100 мг і до 150 мг посиленого результату очікувати не варто. Та, враховуючи їх кількість у БАДах, навряд чи можна щось передозувати: добавок, кажуть фахівці, багато, але корисної чорниці в них не густо.

КОМПЕТЕНТНО

Людмила КУЗЬМЕНКО,
начальник центру державного нагляду
ДП "Укрметртестстандарт":

"Міф, що ці препарати ніхто не перевіряє"

- Перед тим як потрапити на наш ринок, БАДи проходять санітарно-епідеміологічну експертизу і отримують дозвіл МОЗ. Тому це міф, що їх ніхто не перевіряє.

Виробництво БАДів контролює наш Державний нагляд, а коли вони потрапляють у роздрібну торгівлю, - управління у справах захисту прав споживачів. А ситуація щодо браку у препараті заявленої виробником речовини, в цьому разі чорниці, на жаль, має місце. Також трапляються випадки невідповідності за мікробіологічними показниками. Буває, що МОЗ узгоджує з виробником БАДів одну інформацію, а виробник пише іншу. Приміром, МОЗ дозволив написати: "має загальнозміцнюючі властивості, зміцнює імунітет", а виробник на маркуванні зазначає: "профілактика захворювань кишкового тракту".

Звісно, що виробник за такі порушення повинен нести відповідальність у вигляді штрафу - 25% від реалізованої продукції. Крім того, винні посадові особи підприємств-виробників, які за порушення вимог нормативних документів несуть персональну відповідальність у вигляді штрафу до 88 неоподатковуваних мінімумів заробітної плати. На сьогодні це приблизно 1,5 тис. грн. Якщо ж реалізації продукції не було, відповідальність несе тільки керівництво компанії-виробника.