ІНІЦІАТИВА

У столичному парку Шевченка працює публічна вулична бібліотека

Наталія ДОЛИНА,
 Володимир ЗАЇКА
(фото),
«Урядовий кур’єр»

Дві двоповерхові етажерки, що оформлені як шпаківні, з’явилися в різних куточках парку. Тільки тут живуть не птахи, а. книжки. Старі, улюблені, зачитані до дірок. Одна «шпаківня»  розташована біля дитячого майданчика, і книжки тут здебільшого дитячі. Інша — біля входу в парк. Книжки приносять сюди люди, які щиро хочуть поділитися своїм культурним надбанням. Тут відчувається запах справжнього, раритетного паперу і … дитинства. Мої батьки все життя збирали бібліотеку. В їхній квартирі безліч полиць і стелажів з книжками. Пам’ятаю, коли мені було років десять, мама й тато всю ніч сиділи на лавочці перед книгарнею в живій черзі за передплатою на Дитячу бібліотеку. Була колись така,  налічувала 50 томів найкращих дитячих книжок.

Молодь підтримує ідею вуличних бібліотек

А в мене нині електронна книжка, яка вміщує більше томів, ніж вся бібліотека моїх батьків. Звичайно, це зручно. Але я сумую за старими, паперовими, кожну з яких пам’ятаю і люблю. Не знаю, що станеться через сто, двісті років з віртуальною бібліотекою, але точно знаю, що друковані книжки живуть тисячоліттями — попри те, що папір, здавалося б, не найміцніший матеріал. Не випадково кажуть: рукописи не горять. Саме з них ми дізнаємося про тих, хто жив багато років до нас. Це досвід століть, який потрібно берегти й шанувати.

Напевно, це стосується й друкованої преси. Інтернет-видання — це швидко і зручно. Але той, хто хоч раз тримав у руках паперове видання, мабуть, приєднається до думки, що це зовсім інше читання.

Напевно, вони віддають перевагу електронним засобам

Саме таке відчуття охоплює тебе, коли бачиш маленькі будиночки, в яких зберігаються старі книжки.  Люди підходять, читають, беруть їх із собою, приносять свої.

— Я все життя збираю бібліотеку. Багато книжок віднесла в дитячий будинок, а тепер приношу сюди. Вважаю, що такі бібліотеки дуже потрібні. Люди повинні читати, любити і берегти книжку, — каже фельдшер Людмила Іванівна. Біля таких «шпаківень» багато молоді. Дівчата і хлопці вибирають книжки за смаком. Тішить, що серед пріоритетів — не лише король жахів Стівен Кінг, а й класична література (Лев Толстой, Леся Українка, Нодар Думбадзе).

Кращий відпочинок — на природі з улюбленою книжкою

  Хочу взяти щось почитати, на заміну принесу свою книжку. В моєї бабусі велика бібліотека. Це дуже корисна ініціатива, адже люди тут можуть не лише взяти книжку, а й поспілкуватися, — вважає студентка Національного університету харчових технологій Вероніка.Подібну бібліотеку планують відкрити і в Маріїнському парку.