ПОДІЯ

Проведенням Міжнародної конференції з протидії насильству Україна розпочинає головуванняу Комітеті міністрів Ради Європи

Тема конференції - "Протидія насильству щодо дітей: від окремих дій до комплексних стратегій", яка зібрала в Українському домі представників багатьох європейських держав. Адже це болюча проблема, властива всім без винятку країнам, як з високорозвинутою, так і з молодою демократією.

У холі учасники представницького зібрання та журналісти мали змогу пересвідчитися, що кошти благодійних організацій і європейських фондів витрачаються таки не марно. Величезна кількість буклетів, плакатів, календарів, іншої друкованої продукції соціального спрямування розповідали про здобутки в царині захисту прав дітей у світі, ознайомлювали з різноманітними програмами Євросоюзу та України, заново відкривали очі на чинне законодавство.

Вразливість дітей під впливом негативних зовнішніх чинників визначає особливі підходи до розв'язання їхніх проблем. У більшості випадків вони мають бути індивідуальні. Розпочинаючи цей важливий у контексті євроінтеграції захід, таку думку висловив перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку й торгівлі Андрій Клюєв.

Сказати, що в Україні створено недостатню законодавчу базу для захисту дітей від практично всіх проявів насилля, аж ніяк не можна. Навпаки, вона заснована на досвіді провідних країн світу й враховує чи не найдрібніші нюанси боротьби навіть із прихованими порушеннями прав дітей. Корінь проблеми росте з іншої площини - їх практичної реалізації.

Фізичне, психологічне насилля над дітьми, примушення їх до важкої праці, позбавлення елементарних прав зустрічаються в багатьох країнах, зокрема й на вітчизняних теренах, не так уже й рідко. Не слід забувати: й бідність є не що інше, як відверте порушення прав дитини на всебічний інтелектуальний, фізичний, культурний розвиток. Тобто нічим не відрізняється від будь-яких інших форм насилля над особистістю.

"Тут нам є над чим працювати", - констатував Андрій Клюєв, закликавши всі європейські інституції, чиї представники прибули до нашої столиці, відшукати спільні підходи до розв'язання наболілих проблем, враховуючи передовий світовий досвід. Як на законодавчому рівні, так і з практичної точки зору.

Зі свого боку Україна намагається максимально виконувати взяті на себе зобов'язання перед міжнародними структурами та організаціями. А в ході означеного головування виступить з низкою нових програмних ініціатив. Запрошені на конференцію, серед яких були й голова Державної служби молоді та спорту Равіль Сафіуллін, і голова представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра, і вітчизняний омбудсмен Ніна Карпачова, запевнили, що докладуть для цього максимум зусиль.

А міністр закордонних справ Костянтин Грищенко просто й по-людськи додав, що боротьба на владному олімпі, економічні реформи й політичні гасла якось непомітно затьмарили й відсунули на другий план проблему виховання підростаючого покоління. І хоча фраза "діти - наше майбутнє" сприймається багатьма майже як штамп, глибинного її змісту ніхто скасувати не в змозі.