НОВОВВЕДЕННЯ

Компанії-забудовники зобов’язані передати житло під заселення протягом трьох місяців із дня прийняття його в експлуатацію

Нещодавно за ініціативою Міжвідомчої комісії, яка займається підготовкою пропозицій щодо ухвалення невідкладних заходів по завершенні будівництва проблемних об’єктів житлового будівництва при Мінрегіонбуді, внесено зміни у чинне законодавство в частині посилення прав інвесторів. За словами голови комісії, заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Дмитра Ісаєнка, для цього  оформлюватимуть  типову форму договорів про участь у Фонді фінансування будівництва (ФФБ), використання місцевими владними органами контролю за діяльністю забудовників за умови залучення коштів інвесторів (фізичних осіб).

Непроста ситуація

Більше того, і це фактично головний чинник змін, забудовники зобов’язані передати під заселення житловий будинок протягом трьох місяців із дня його прийняття в експлуатацію. За словами заступника міністра, Мінрегіонбуд дуже непокоїть ситуація з передачею під заселення житла, що склалася останніми місяцями в Україні. Так, він особисто курирує сумний випадок в Одесі, де така передача від забудовника триває вже кілька років поспіль.

«Мінрегіонбуд створює систему захисту інвесторів у будівництві. Ми працюємо спільно з іншими зацікавленими органами, зокрема і з Асоціацією допомоги постраждалим інвесторам, над тим, якою саме має бути ця система», — наголошує Дмитро Ісаєнко.

Також, як зазначив заступник міністра, компанії-забудовники, що здаватимуть житло під заселення  невчасно, штрафуватимуть. Поки що не відомо про розміри таких штрафів.

Проте інвестори — фізичні особи нині недостатньо захищені. Так, права на нові квартири в будинках первинного житла для громадян — вкладників у будівництво з’являються лише після закінчення зведення і введення об’єкта в експлуатацію.

А нещодавно кореспондент «УК» дізнався в одного забудовника, що він видає документ, яким засвідчується право інвесторів на володінням новим житлом лише після піврічного, а то і річного терміну введення житла в експлуатацію. Говорити про ризики громадян, які довірилися такій  компанії-забудовнику, в цьому разі не доводиться. Усе й так зрозуміло.

Також часто забудовник, не завершивши зведення житла, оголошує себе банкрутом (начебто скінчилися всі кошти), і триває ліквідація цієї компанії в суді. У таких випадках фізичним особам дуже тяжко повернути свої кошти завдяки Феміді.

Сподіватимемося, що відтепер кількість довгобудів значно зменшиться. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Убезпечити від ризиків неможливо

Що думають із приводу нових дій Мінрегіонбуду девелоперські та забудовні компанії? Чотири відомі фірми, до яких звертався кореспондент «УК», обіцяли прокоментувати, але зволікали, а потім зовсім відмовлялися від спілкування.

А ось заступник генерального директора з розвитку та маркетингу компанії «ТММ» Олексій Говорун надав свою відповідь. «Ми як учасники будівельного ринку вітаємо все, що стосується уваги до регуляторних механізмів, а також зацікавлені в тому, щоб і будкомпанії, й покупці квартир, що зводяться, виконували свої обов’язки вчасно. Однак є деякі моменти. Так, інвесторів-фізосіб, які купили квартиру на етапі будівництва, повністю убезпечити від ризиків неможливо. Пояснити це можна тим, що будівництво — це довгий операційний цикл, і предмет купівлі — те, що ще не створено», — каже він.

З одного боку, думка слушна. А з іншого — чи припустимі ситуації, коли люди надали заощаджені гроші будкомпанії ще на етапі зведення будинку або навіть на «котлованному» етапі, а їх не можна цілком убезпечити від ризиків?

За кордоном, як пояснював свого часу один з банкірів, на етапі зведення ніхто не продає житло, і це навіть заборонено законодавчо. Тож нинішня практика — «новація» пострадянських країн. Звісно, що на «котлованному» етапі житло коштуватиме на 20—30% дешевше, ніж те, що здане. На це і спокушаються майбутні покупці. І їм слід пояснювати всі великі ризики такого кроку.

Олексій Говорун також наголошує, що до процесу будівництва долучається багато учасників: інвестор, забудовник, генпідрядник, підрядні організації, субпідрядники. «Оскільки процедури мають, як правило, послідовний характер, затримка в оформленні цієї документації — навіть така проста, як оформлення поштової адреси, — розтягується на місяць. Тому дуже хочеться, щоб за умови введення штрафних санкцій (для забудовників, які невчасно здали в експлуатацію будинки. — Авт.) такі самі штрафи сплачували і державні службовці, які навмисне або ненавмисне затримували терміни видачі документів», — зазначає він.

А ось у цьому з поважним представником девелоперської компанії можна погодитися цілком. Бюрократія також не повинна стримувати процеси будівництва. Якщо ці питання буде вирішено, як прогнозують експерти ринку, то нічого не завадить вселяти людей у їхнє житло протягом трьох місяців після здачі будинку в експлуатацію.