Настала зима, а снігу нема. Синоптики прогнозують похолодання у другій половині січня. В народі ж є думка, що плюсову температуру утримує політична напруга в суспільстві. На жаль, цей могутній сплеск збуреної людської енергії не на користь народному господарству. Може, напруга в суспільстві спаде під час Новорічних та Різдвяних свят. 

Так уже склалося історично, що в січні празників найбільше. З окремими з них пов’язані й народні прикмети, за якими старі люди складали прогнози на весну й літо. За природними явищами здавна спостерігають у такі дні: 1, 6, 7, 13, 19 січня.

Новий рік традиційно зустрічають у колі сім’ї. Другого дня ходять у гості до родичів, друзів. Святкуйте в хорошому настрої, радісно, весело, з подарунками і взаємними добрими побажаннями. «Як Новий рік зустрінеш, таким він і буде», — каже народна мудрість.

Якщо 1 січня буде безхмарним, спостерігайте за дивним природним явищем. Як і на Великдень, сонце «грає», сходить в ореолі широких променів, які іноді складаються в хрест. Якщо так і станеться, це ознака того, що наступне літо буде неврожайним, з чварами у суспільстві. Якщо день морозний або з невеликим снігопадом — на врожай зернових; якщо теплий, сонячний — до неврожаю.

З 6 на 7 січня — Свята вечеря. Багата кутя. Господині мають приготувати дванадцять пісних традиційних страв. Це пов’язано з тим, що протягом року Місяць обертається навколо землі 12 разів; в Ісуса Христа було дванадцять апостолів. За столом повинні бути присутні всі члени сім’ї. На вечерю можна запросити самотніх сусідів. Страви подаються приблизно в такій послідовності: кутя з медом і маком, капусняк, затертий пшоном та олією, борщ із грибами, голубці, каша гречана, риба заливна, риба смажена, вареники з вишнями, млинці, пиріжки з капустою, пиріжки зі сливами, узвар. На столі ставлять дві тарілки, за якими ніхто не сідає. Одна для духів покійних родичів, друга — для відсутніх членів сім’ї. У цей вечір ходять колядники. Приймайте їх сердечно, обдаровуйте гостинцями.

Якщо на 6 січня буде повний місяць, весну чекаємо з повенями; якщо небо зоряне — до врожаю ягід; сонячна погода — на посушливе літо; похмура, зі снігом — на врожайне літо.

Різдвяні свята тривають до 20 січня. У дохристиянську добу цей період знаменувався святом Коляди — Малої Лади, а з прийняттям християнства — Різдва Христового. Першими сповісниками народження Христа були діти. У селах ця традиція збереглася донині, адже заколядувати можна під вікнами кожної оселі. У сучасних мегаполісах люди живуть у хмарочосах із броньованими дверима, тому колядок і щедрівок майже не чути…

Якщо на Різдво сильно приморозить — це надовго; якщо морозу не буде — весна видасться холодною. Різдвяна заметіль віщує негаразди в суспільстві.

З 13 на 14 січня — Щедрий вечір. Готується щедра кутя, після розговіння якою починається щедра вечеря зі смаженими, печеними та вареними скоромними стравами. Вулицями починають ходити ватаги щедрувальників. У західних областях разом із Щедрим вечором відзначають свято Маланки. Дорослі і молодь перевдягаються у фантастичні костюми, закривають обличчя чудернацькими масками, на імпровізованих сценах розігрують веселі спектаклі. На мою думку (двічі був свідком), найвелелюдніше такі карнавальні свята відбуваються на Тернопільщині.

Якщо на Свят-вечір засніжить — літо буде врожайним; якщо вночі небо безхмарне — добре вродять горох і гречка; якщо небо вкрите яскравими зорями — на багатий приплід овець.

На Водохреще освячують воду в криницях і ополонках, у Божих храмах, якою окроплюють оселю, дають тим, хто занедужає — вода має цілющі властивості. Не забудьте здійснити увечері давній ритуал: виберіть із печі попіл, що зібрався упродовж Різдвяних свят, і винесіть його подалі від обійстя. Разом з ним розвіються всі ваші негаразди. Якщо на Водохреще день ясний і безвітряний — літо буде посушливим, а якщо похмурий, зі снігопадом — на добрий врожай. Якщо сонце буде в ореолі туманного кола — незабаром почнуться заметілі.

1755 року імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ «Про учреждение Московского университета». Оскільки ця подія збіглася з днем Святої Тетяни, то її визнали покровителькою студентів. Від ХІХ століття й до нашого часу 25 січня відзначається як неофіційне студентське свято. Якщо на Тетянин день сонячно — весна буде ранньою; якщо йтиме сніг — літо видасться вологим.

З Новим роком, з Різдвом Христовим, шановні наші читачі! Щастя, здоров’я, миру і злагоди, сімейного добробуту бажаємо вам від щирого серця!

НАШ КАЛЕНДАР

  1 січня        Новорічне свято.

  6 січня        Свят-вечір — багата кутя.

  7 січня        Різдво Христове.

  8 січня        Собор Пресвятої Богородиці.

13 січня         Щедрий вечір. Маланки.

14 січня         Святого Василя. Новий рік за старим стилем.

18 січня         Йорданський Свят-вечір.

19 січня         Водохреще.

20 січня         День Автономної Республіки Крим.

22 січня         День Соборності та Свободи України.

25 січня         Тетянин день. День студентів.

27 січня         Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

29 січня         День пам’яті героїв Крут.