Учора на підсумковому брифінгу за результатами  двосторонньої зустрічі Президент України Петро  Порошенко назвав високого американського гостя, який  перебував у Києві з дводенним робочим візитом,  добрим другом  нашої країни. 

Він привітав усіх з тим, що п’ять партій публічно підписали коаліційну угоду і наголосив: новий Кабінет Міністрів має  бути сформований  протягом 6 днів.  Допомога і координація США у цей нелегкий час є значною і знаковою. Віце-президент Джозеф Байден  у свою чергу  сказав, що ці 6 днів, як і наступні 6 тижнів та  6 місяців  будуть найважливішими для України.

Мінський формат — базовий

Пріоритетом переговорів глави Української держави з Віце-президентом США  були безпека і оборона, реформи та співпраця. 

Серед іншого сторони дійшли згоди, що найбільш прийнятним, базовим  для врегулювання кризи в українсько-російських відносинах є формат мінських переговорів —  тристоронньої контактної групи.

 «Ми маємо забезпечити  припинення вогню, закриття кордонів, звільнення заручників, виведення військ і проведення місцевих виборів на окремих територіях Донецької і Луганської областей за українським законодавством», — нагадав Петро Порошенко. Він укотре  наголосив, що Україна твердо дотримується  задекларованого. А от Росія не поспішає дотримуватися слова.

Обговорили Петро Порошенко і Джозеф Байден також співпрацю в енергетиці та  питання енергетичної безпеки. Зокрема, за словами українського Президента,  домовилися  про кризову координацію, якщо виникнуть питання щодо  постачання  газу в Україну.

Особливої уваги потребує співпраця в напрямку реформ, левова частка яких закріплена у коаліційній угоді та Стратегії-2020. Україна має намір найближчим часом  презентувати власну стратегію реформ світові.  Сторони домовилися зокрема про  консультативну та фінансову підтримку реформ. Петро Порошенко висловив сподівання, що після формування нового  уряду продовжиться співпраця з Міжнародним валютним фондом.

Джо Байден і Петро Порошенко домовилися про координацію зусиль. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Розбудова потребує терпіння

У своєму виступі  на підсумковому брифінгу Віце-президент США Джозеф  Байден закликав український парламент сформувати уряд за кілька днів, а не тижнів, продовжувати демократичні реформи,  викорінити корупцію.

«Гарантувати можу, що поки  ви вірите у перспективу розбудови, ви не будете самотні —  Сполучені Штати будуть вашим партнером і другом!» — зазначив він. Водночас Джо Байден наголосив, що перед українською владою  постало багато завдань. Передовсім — це  проведення реформ.

Віце-президент США сказав, що необхідно створити сильніші демократичні інституції, підзвітний уряд та викорінити ту корупцію, що поглинає Україну упродовж довгого  часу. При цьому Джо Байден зазначив: Президент України  продемонстрував щодо цього серйозні наміри, а Верховна Рада ухвалила закон про боротьбу з корупцією.

«Президент Петро Порошенко та Прем’єр Арсеній Яценюк багато працювали над тим, щоб створити програму реформ із МВФ, —  сказав Джо Байден. — Мушу запевнити, якщо Україна продовжуватиме рухатися цим курсом, то міжнародні партнери допомагатимуть, починаючи зі США. Ми тісно співпрацюємо із міжнародними інституціями, щоб забезпечити те, аби в Україні були фінансові ресурси і необхідна підтримка».

Новий уряд отримає сприяння

Віце-президент США Джозеф Байден  прилетів до Києва у свій день народження і напередодні річниці початку подій, що змінили  нашу країну. Тож не дивно, що  очікування від символічного і вкрай важливого  візиту були якнайбільшими.  У п’ятницю зранку високопосадовець провів робочу зустріч  з Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком.

Глава українського уряду під час зустрічі з  Віце-президентом  США зазначив, що після парафування Коаліційної  угоди Україна очікує на якнайшвидше формування нового Кабінету Міністрів: «Щоб імплементувати Угоду про асоціацію з ЄС та зону вільної торгівлі, щоб рухатися вперед, змінити країну та втілити реальні реформи».

Джозеф Байден наголосив на важливості парафування коаліційної угоди: «Усьому світу важливо побачити, щоб ви завершили цей процес, призначили всіх міністрів і взялися до справи. І продемонстрували, що те, чого прагнули люди на Майдані, — вільно обраний уряд, який робить свою справу».

«Ви вже зробили значні кроки в боротьбі з корупцією, в намаганнях стабілізувати економіку у цій дуже складній ситуації. Ми хочемо допомогти», — підкреслив він. 

Віце-президент США зазначив, що вважає за честь перебувати в Києві саме в річницю початку Майдану, коли «український народ показав неймовірну мужність». Майдан і пам’ятний хрест Героям Небесної Сотні  він відвідав в товаристві Президента Петра Порошенка, Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, українських  політиків і членів уряду.

А після офіційних зустрічей Джо Байден зустрівся з представниками  громадянського суспільства. Його роль у  розвитку демократичної держави і побудові сильної незалежної України складно переоцінити. Віце-президент США ще під час попереднього візиту до Києва наголошував, що  громадянське суспільство здатне змінити світ.

ОФІЦІЙНО

Сполучені Штати Америки виділять Україні 20 мільйонів доларів на реформи і 3 мільйони  доларів на допомогу переселенцям. Про це оголосив у Києві Віце-президент Джо Байден, говориться в повідомленні прес-служби Посольства США в Україні.

«Білий дім виділить 20 мільйонів доларів на підтримку комплексної реформи в українських правоохоронних та судових органах, в тому числі реформи прокуратури та антикорупційних реформ», —  йдеться в повідомленні.

Віце-президент США також заявив, що Білий дім направить додаткові 3 мільйони доларів до  Світової продовольчої  програми ООН для надання продовольчої допомоги внутрішньо переміщеним особам через конфлікт в Україні.

Враховуючи останні оголошення, уряд США зараз виділив майже 320 мільйонів доларів допомоги Україні в цьому році, на додаток до 1 мільярда доларів кредиту, виданого цьогоріч у травні.