ПРОГНОЗ

Харківський бабак напророчив затяжну весну і вихід у фінал Євро-2012 збірних України і Польщі

Уже дев’ятий рік поспіль слобожанський бабак, який живе на біостанції  Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна в селищі Гайдари Зміївського району, зробив традиційний прогноз на майбутню весну. Озвучив його, як і завжди, хранитель Тимка ІІ доктор біологічних наук професор кафедри біології і екології тварин Харківського національного університету Віктор Токарський: «Весна буде ранньою, але затяжною. І будуть іще морози. Різке потепління настане аж 15—20 березня». Такий вердикт винесено тому, що бабак-синоптик, який  цієї зими вперше виліз не зі своєї хатинки, а з кожуха хранителя, де відігрівався від 20-градусного морозу, не побачив своєї тіні.

Ще один прогноз, який став несподіваним сюрпризом, Тимко зробив стосовно Євро-2012, яке відбудеться в Україні влітку цього року. Він  передбачив, а харківські бабаки, як відомо, значно точніші від своїх американських братів, що збірні команди України і Польщі вийдуть у фінал футбольного чемпіонату. На імпровізованому футбольному полі, куди випустили бабака, він передбачив, що у чвертьфіналі Україна виграє в Італії, Англія  в Іспанії, Польща переможе Голландію, а Росія — Німеччину.

А пухнастий-таки тінь не побачив. Фото УНІАН

Доки Тимко позував перед камерами і фотооб’єктивами, Віктор Токарський повідомив ще одну цікаву новину. Його підопічний не проти  того, аби стати талісманом української збірної з футболу. Щоправда, пропозиції тварині ще не надійшло, але бабак готовий приносити успіх нашим футболістам.

— Скептики нам іноді дорікають, що ми будимо нещасну тваринку посеред зими. Але вчора Тимко прокинувся сам і чекав на свято, де йому приділяють так багато уваги. Це, звичайно ж, жарт. А насправді  тварини, які сплять узимку, дуже чутливі до морозів і зазвичай прокидаються, щоб скинути зайву вологу, — пояснює Віктор Токарський.

За його словами, український «синоптик», як і всі тваринки із сімейства бабаків, продовжить спати аж до березня. У природі вони перебувають у норах-камерах завглибшки 3—4 метри. Тимко ж узимку спить у погребі на біостанції, де температура плюс 8—9 градусів.

Віктор Токарський нагадав, що за давньою традицією, жителі Слобожанщини запитували у бабаків, коли їм чекати весну, орати землю і сіяти зерно. Виходить, що День бабака, який багато хто вважає американським запозиченням, — зовсім не заокеанське, а прадавнє українське свято. Тож не дивно, що воно збирає щороку дедалі більше прихильників.