ПЕРЕВІРКА 

Більшість підпільних цехів з виготовлення продуктів розташовуються у приватних садибах
 

Уявіть приміщення, яке ще недавно було сільською лазнею, а зараз тут активно виготовляють сир сулугуні. І не варто думати, що перед тим, як обладнати колишню «купіль» під продовольче виробництво, тут бодай щось змінили. Ні, кмітливий підприємець просто вирішив зекономити на всьому, на чому лише можна. А над тим, що від такої економії постраждають споживачі, він не замислювався.  Люди справді могли б постраждати, адже в цьому разі не дотримувалися жодних санітарно-гігієнічні вимог.

Оскільки така діяльність поза законом, фахівці відділу ветеринарної міліції МВС України припинили роботу цього «виробника». На жаль, подібні цехи час від часу з’являються  в Україні. Інколи своєю кмітливістю підприємці дивують навіть фахівців, які багато бачили на своєму життєвому шляху. Адже виготовляти продукцію, оминаючи всі служби з контролю за якістю та безпечністю харчових продуктів, дуже вигідно.

— Протягом шести місяців цього року ми спільно з іншими службами ліквідували діяльність 117 підпільних цехів. Таких результатів вдалося досягти завдяки тому, що ми реагували на кожне повідомлення, — зазначає заступник начальника відділу ветеринарної міліції МВС України Віктор Ващаєв. — Проте перевіряючи ці об’єкти, ми стикаємося з тим, що більшість із них розташовані в приватних садибах, що ускладнює викриття цієї діяльності й подальші наші дії.

Проте підпільні цехи — не єдина проблема, з якою фахівці змушені часто стикатися. Зараз, у розпал курортного сезону, додають роботи кафе, бари й ресторани, які чи не щодня з’являються в зоні масового відпочинку людей. І, звісно, не відстають від них і продавці продукції тваринного походження, які не бажають іти на базари, тому реалізують товар де заманеться. Свою продукцію вони продають без необхідних документів, які б засвідчували її безпеку чи якість. Тому така продукція вважається потенційно небезпечною для здоров’я споживачів.

— Тепер основна увага наших підрозділів приділяється перевіркам дрібних пунктів харчування, які розташовані там, де багато відпочивальників, — каже Віктор Ващаєв. — У ході цих перевірок ми встановлюємо підприємства-постачальники цієї продукції, а також з’ясовуємо, де вони закуповують товар. Також наша робота спрямовується і на профілактику африканської чуми свиней. Нині на території Російської Федерації епізоотична ситуація щодо цього захворювання залишається напруженою, тому є постійний ризик занесення хвороби на територію нашої держави.

Останніми роками ми спільно із державною ветеринарною службою розробили комплекс превентивних заходів, які ефективно застосовують в Україні. Насамперед у кожному регіоні створені й успішно діють оперативні групи. Їхнє головне завдання — протидія незаконному переміщенню продукції тваринного походження. Також перевіряємо місця зберігання продукції й самі господарства та їхню діяльність.

Загалом результати перевірок просто вражають. У 2012 році працівники відділу ветеринарної міліції МВС України провели понад 10 тис. перевірок. У більш ніж 50% випадків виявляли порушення законодавства у сфері якості та безпеки продуктів харчування. Під час перевірок зафіксовано понад 6,4 тис. адміністративних правопорушень. З обігу вилучено 591 тонну неякісної продукції тваринного походження, з якої 306 тонн компетентні органи визнали як особливо небезпечну. Згодом її утилізували.

До правопорушників застосовували і штрафні санкції. У разі якщо норми закону порушувала фізична особа, вона сплачує штраф від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Для посадових осіб суми серйозніші — від 9 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.