У письменника Іллі Ільфа є слова: «У квартирі самі собою завелися таргани».

Ті, хто застав засилля тарганів, чудово пам’ятають їхню дивовижну здатність з’являтися немов нізвідки. Однак геніальний Ільф написав цю фразу не про реальних тарганів, а про тих, які в голові. Вони з’явилися в російському суспільстві через страшний прес влади, апеляцію до найгірших почуттів населення, засилля зомбоящика, який показує відверту брехню. Нова військова доктрина Росії, ухвалена наприкінці минулого року, фактично закріплює домінантну роль інформаційної війни, яку РФ широко застосовує проти України. На майбутнє тут теж заплановано «вплив у глобальному інформаційному просторі на противника на всю глибину його території».

Особливої уваги, крім телебачення, тут надають використанню Інтернет-ресурсів. Ще рік тому в російських силових структурах створено спеціальні підрозділи для ведення інформаційної боротьби в Інтернеті.

— Тут можна пригадати знамениті слова Гіляровського: «В Росії дві напасті: внизу влада темряви, а зверху — тьма влади». Якщо Путін сконцентрував у своїх руках «тьму влади», то вона тримається саме на «владі темряви». До цього можна додати лише те, що між авторитарною владою і чорносотенними масами перебуває вельми тонкий прошарок російської інтелігенції, чиє становище в сучасній Росії воістину драматичне. Саме цей тонкий соціальний прошарок намагається героїчно протистояти самодержавному безумству Путіна з одного боку, і шовінізму зомбованих путінською пропагандою мас — з іншого. Так вважає завідувач кафедри права Київського національного лінгвістичного університету доктор юридичних наук Олександр Мережко.

Друзі нашої країни об’єдналися в громадський рух «Майдан без кордонів» у січні минулого року, щоб підтримати український Майдан. Недавно їхні представники побували в Києві і зустрілися з журналістами.

Захід не схильний купувати в Путіна повітря

— В умовах, коли Росія підступно напала на Україну, кожен з нас готовий зробити все можливе, щоб допомогти їй зберегти незалежність, — зазначила авторка проекту «Вантаж-200 з України до Росії» правозахисниця Олена Васильєва.

Важко переоцінити значення цього проекту. Його учасники змогли прорвати інформаційну блокаду, і росіяни дізналися правду про ситуацію в Україні та суть путінської агресії. Учасники групи створили фільм «Україна, обпалена війною» і показали його на засіданні ООН перед самітом «Великої двадцятки». Як зустрічали там російського керівника високопосадовці з різних країн і пересічні австралійці, всі пам’ятають.

— Путін зазнав поразки зі своєю політикою щодо України. Він сам себе загнав у пастку, з якої не вибереться, — вважає російський політолог і публіцист провідний науковий співробітник Інституту системного аналізу РАН Андрій Піонтковський.

За його словами, основа поразки Путіна — крах плану «Новоросії», невдача із зупинкою розвитку України за європейським вектором, а також неможливість продовження воєнного тиску на Україну через спротив української армії та західних санкцій. Ідея воєнного протистояння з Україною вже не популярна в російському суспільстві. Замахнувшись на територіальну цілісність України, Путін поставив під удар і цілісність Росії. У нинішніх умовах у Кремлі намагаються перекласти на Україну відповідальність за окуповані території, щоб вона мала ілюзію територіальної цілісності. Найсильнішим кроком Києва, вважає експерт, має стати відмова від фінансування захоплених територій і надання їм статусу тимчасово окупованих, доки Україна не матиме сил відвоювати їх у проросійських бойовиків.

Андрій Піонтковський упевнений, що припинення руху вантажного і пасажирського транспорту до Криму, на яке пішла Україна, додатково ускладнить позиції Кремля, який змушений буде витрачати ресурси не лише на конфлікт, а й на утримання окупованих територій.

— Путін раптом став гарячим прихильником територіальної цілісності України, але, природно, без Криму, тому що Лугандонія йому й задарма не потрібна. Одночасно Путін намагається продати Заходу свою «мирну ініціативу» в обмін на скасування економічних санкцій. Але Київ відмовляється від цього щедрого подарунка, воліючи розглядати Донбас і Крим як тимчасово окуповані агресором території. А Захід не схильний купувати в Путіна повітря і санкціонувати анексію Криму, — сказав російський політолог.

«Міша-постріляй» отримав орден Лугандона

Учасники російського громадського руху «Майдан без кордонів» вважають, що 84% підтримки Путіна в росіян — фальсифікація.

— У тоталітарному суспільстві цінність таких соціологічних опитувань — нуль. У Чаушеску були рейтинги 94% за два дні до того, як його разом із дружиною розстріляли. Найбільш показові інші індикатори громадської думки. Торік у березні на протести проти війни в Україні вийшли 50 тисяч осіб, у вересні — до 100 тисяч. Кремль час від часу організовує марші на підтримку Новоросії. Але ніколи більш як 5 тисяч на ці марші не приходило, хоч там була набагато більша інформаційна та адміністративна підтримка, — зазначив російський журналіст і громадський діяч Валерій Отставних.

Він розповів про різні форми протесту, які використовують активісти «Майдану без кордонів».

— Акції і флешмоби, які ми провели, мали величезний успіх. Після того як Катерина Мальдон кинула Пореченкову на сцену пістолет, у Росії за ним закріпилася кличка «Міша-постріляй». А в листопаді ми з Михайлом Аншаковим вручили пакет зі своєю кров’ю Охлобистіну на його концерті в Тулі, за його заклики відправляти танки на Київ. Ці акції, які викликали великий суспільний резонанс, не змогли замовчати навіть російські ЗМІ. Нині ми готуємо проект «Коло правди». На інтернет-порталі плануємо розміщувати публікації і блоги незалежних журналістів, аналітиків, громадських діячів. Щоб цей пор?тал не заблокували, розробляємо спеціальні засоби захисту.

Опозиціонер спіткнувся на кримському бутерброді

Одне з головних питань сучасної російської дискусії, яке звучить як універсальний тест: «Скажи мені, чий Крим, і я скажу, хто ти».

— Наші опозиційні фігури Навальний і Ходорковський заявили: «Я б віддав Крим, але народ не хоче». Складається враження, що вони вже беруть участь у передвиборній президентській кампанії. Але, по-перше, жодних реальних виборів президента в сучасній Росії не передбачено. А по-друге, цими словами вони відштовхнули від себе прогресивних людей. На мітинг на підтримку Навального у Фейсбуці спочатку записалося близько 30 тисяч осіб. А після його слів «Крим не бутерброд, щоб його віддавати», на мітинг прийшло всього півтори тисячі, — розповів Валерій Отставних.

Справді, нині в Росії щодо кримського питання суспільна думка розколота. Є чимало росіян, які вважають, що «Крим став російським, і цього змінювати не можна» або пропонують провести новий референдум під охороною російських багнетів. Про це сказав старший науковий співробітник Інституту Катона (Вашингтон) Андрій Ілларіонов.

— Сподіваюся, що цей акт агресії буде визнано неприпустимим і Крим повернуть Україні. У цій новій ситуації Росії доведеться сплатити репарації за порушення міжнародного миру, загальновизнаних кордонів, за збитки, яких вона завдала Україні, — сказав експерт.

Від автора. Як відомо, щодня Кремль витрачає величезні кошти на інформаційну війну проти нашої країни. Йдеться не лише про зомбування росіян, а й про спроби «розгойдати» ситуацію в Україні. В Ольгино, передмісті Санкт-Петербурга, регулярно набирають тролів, завдання яких робити певного штибу інформхвилі. Але підірвати Україну зсередини не вдалося. Навпаки, нація згуртувалася у боротьбі за свою незалежність. Судячи з усього, повного «одобрямса» немає і в Росії. І в цьому заслуга чесних і відважних учасників російського руху протесту, яких з кожним днем стає дедалі більше.